Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Jak w zmienionym tytule :)
od dzisiaj tj. 25 maja 2012 Najdek zamieszkał na mojej ulicy i dostał na imię FRED :)
Powodzenia Fredek
:)

Koleżanka znalazła psa, a że dobra z niej kobieta zaprowadziła na swoją działkę, dała jeść, pić, zdjęła z szyjki zaciśniętą za małą kolczatkę i zadzwoniła do mnie.
Pies jest młody i baaardzo przyjazny, po 5 min od zapoznania pozwolił sobie pooglądać zęby i jajuszka, chłopak nie jest kastratem, wiem co mówię ;) Myślę, że ma nie więcej niż 1,5 do 2 lat, zęby bielutkie i w bardzo dobrym stanie. Wnioskując po mocnym wytarciu sierści pod kolczatką mógł stać na łańcuchu, ale wie co to dom, umie się zachować i pięknie chodzi na smyczy. Pozostały stan sierści wskazuje, że mieszkał na zewnątrz. Pies pojawił się kilka dni temu w mieście, chodził za ludźmi i prosił o opiekę, kilka pań ze sklepu go dokarmiało, więc miał co jeść ale nikt go nie przygarnął. Nikt go nie szuka i chyba wolę żeby tak zostało, ta kolczatka i sierść nie mówią nic dobrego o domu, który miał.
Nazwałam go Najdek :loveu: Jest cudną przylepą, pozwala sobie wykręcać kleszcze i czesać się, co sprawia mu zauważalną przyjemność, wywala się podwoziem do góry i tak trwa, ale jak przestaje się pieścić psa szczotką, ręką czy nogą to delikatnie łapie pyskiem i mówi „no czego przerwałaś, głaszcz jeszcze i jeszcze” :loveu: Cudny pies :loveu:
Aktualnie przebywa na działce gdzie ma schronienie i jest bezpieczny ale działka odwiedzana nawet kilka razy dziennie to nie jest dobry dom dla tak proludzkiego psa. Niestety, żadna z nas go przygarnąć nie może, limit znajdek mieszkających na stałe już obie przekroczyłyśmy, pies nie mógł zostać na ulicy bo w końcu ktoś zwróciłby na niego uwagę i psisko pojechałoby do „schroniska na końcu świata”, skąd w tej chwili dziewczyny z Krakowa sukcesywnie wyciągają psy (jest taki wątek na dogo, pozdrawiam cioteczki krakowskie).
Poszukuję dla niego DT/DS lub jakiejkolwiek pomocy. Zabezpieczymy go przeciwkleszczowo, wyczeszemy, postaramy się zaszczepić przeciw wściekliźnie (warunek jego przebywania na działce, inaczej wspólnota działkowiczów może robić problemy), ale to tyle co możemy.

A oto Najdek :loveu:
zdjęcia niestety z komórki, więc jakość jak widać.

Uploaded with ImageShack.us

Edited by lapinporokoira
Posted (edited)

Najdek jest psem średniej wielkości, jakieś 25 kg, mocnej budowy o pieknej, beżowej, szorstkowłosej szacie w pasy. Zdjęcia nie oddają jego urody :)
Najdek szuka domu

z ostatniek chwili: Najdek boi się rzucanych przedmiotów, kuli się i ucieka, nie wie co to zabawki, na suki reaguje bardzo spokojnie, zapoznał się ale nie zareagował na zaczepianie do zabawy z piszczącą piłeczką. Śpi w domku na działce, nic nie niszczy i nie płacze, oczywiście chciał pójść do domu razem z sukami, ale musiał zostać :( Wie co to sucha karma i chętnie ją wcina :)
Pies ewidentnie domowy, łagodny i nauczony życia, a co potem go spotkało nie wiadomo, ale nie było to nic dobrego.
Najdek szuka DT/DS.

Edited by lapinporokoira