smart Posted January 22, 2008 Posted January 22, 2008 wet mnie o tym poinformował, paszport jest jedyną międzynarodową książeczką szczepień obowiązującą w całej unii europejskiej i tylko nim możemy potwierdzić że pies jest zaszczepiony przeciwko wściekliźnie Quote
Ramona Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 A ja mam takie pytanie ile wazny jest taki paszport? Quote
smart Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 [quote name='Ramona']A ja mam takie pytanie ile wazny jest taki paszport?[/quote] paszport nie ma ograniczenia ważności, chyba że zabraknie pól do stemplowania szczepień, jeśli pies ma mikroczipa to samo wyrobienie np. w W-wie kosztuje ok. 50 zł, należy też zwrócić uwagę do którego Państwa mamy jechać ponieważ każde państwo eu ma swoje szczegółowe wymagania i jeszcze jedna cenna uwaga, niekażdy wet ma prawo do wydawanie paszportów Quote
smart Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 [quote name='koregra']Są jakieś przepisy na to nowe, gdzie można na ten temat coś poczytać??[/quote] poszperałem i znalazłem [URL]http://www.vetpol.org.pl/paszporty.htm[/URL] Quote
anushka Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 Potrzebuję informacji na ten temat,np. jeśli nabyty szczeniak będzie miał 12 tyg kiedy będzie mógł wyjechać ? wiem,ze paszport podczas wizyty weterynarz wydaje,szczepienia muszą być i co jeszcze ?? czy po ukończeniu wszystkich szczepień dopiero psiak może wyjechać?? Quote
anushka Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 czyli rozumiem,że jak chce psa zabrać ze sobą do Niemiec teraz to musi mieć wszystkie szczepienia baby,wścieklizne,paszport i chip ?? czyli do 16 tyg max powinno się wyrobić ??? :razz: Quote
mery Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 Ja mojego psa brałam do Niemiec jak miał 9 tygodni. Pies został zaszczepiony stosownie do wieku, zaczipowany i dostał paszport. Z tego co pamiętam weterynarz zaproponował że może napisać zaświadczenie, że pies jest za młody na szczepienie na wściekliznę, więc zostanie zaszczepiony jak tylko będzie się do tego kwalifikował. Jednak w końcu weterynarz nic nam nie wypisał. Zamieszkałam w Niemczech, ale w Polsce kończyłam studia zaocznie. Przez cały okrąglutki rok w co drugi piątek jeździłam do Polski na zjazdy a wracałam w niedziele. Spago jeździł razem ze mną i NIGDY nie poproszono mnie o pokazanie paszportu i weryfikowanie czipu!!! Przekraczałam granicę co drugi weekend w tą i z powrotem i nigdy nie byliśmy skontrolowani. Wtedy jeszcze była kontrola graniczna, a teraz jej nie ma. Nadal przekraczam z psem granicę bardzo często...i nic! Życzę powodzenia w załatwianiu formalności. Pamiętaj, że po czipowaniu i szczepieniach dobrze żeby szczeniak miał kilka dni odpoczynku przed wyjazdem. Pozdrawiam, Mery Quote
mery Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 Zapomniałam! Bądź ostrożna jeśli chodzi o cenę paszportów. Jak ja załatwiałam Spago paszport, to były wielkie różnice w cenach. Ja prawie 2 lata temu płaciłam 100 zł, ale dzwoniłam do klinik gdzie wołano i 230 zł ( bo niby specjalne szczepienia są do tego potrzebne). Tak jak już pisałam potrzebne są szczepienia dostosowane do wieku psa, odrobaczanie, czip i paszport, no chyba, że coś dorzucili jeszcze. Teoretycznie pies powinien być zaszczepiony przeciwko wściekliźnie, ale przy psie kilkunasto tygodniowym to absurd i z tego co pamiętam weterynarz odszukał mi przepis mówiący o tym, że jak pies jest młodszy to siłą rzeczy nie obowiązuje. Są to dane sprzed prawie 2 lat. Najlepiej podzwoń po weterynarzach i popytaj. Quote
mery Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 Jeszcze jedna sprawa. Tak jak napisala Nane w watku o podobnej tematyce do tego, jeżeli pies ma tatuaż nie chip nie jest potrzebny. My musieliśmy czipnąć, bo tatuaża nie mamy. Quote
nane Posted May 17, 2008 Posted May 17, 2008 [quote name='mery']Jeszcze jedna sprawa. Tak jak napisala Nane w watku o podobnej tematyce do tego, jeżeli pies ma tatuaż nie chip nie jest potrzebny. My musieliśmy czipnąć, bo tatuaża nie mamy.[/quote] [CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]Z tym, że tatuaż musi być czytelny jeżeli jest nieczytelny wówczas wykonuje się chip ;) ja musiałam wykonać chip ponieważ suczka ma przez pomyłkę 2 tatuaże z lewej i z prawej strony ponieważ z lewej był wykonany zły numer śmiałam się, że teraz to już nikt jej nie ukradnie bo jest tak oznakowana :razz: :lol: [/COLOR][/FONT][/CENTER] Quote
Mynia Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 W niektórych krajach [U]wymagają lub zalecają[/U] chipowanie - nawet w przypadku, gdy pies ma tatuaż. Ułatwia to identyfikację właściciela, gdy pies się zgubi. Psa rejestruje się w specjalnym ogólnokrajowym (ogólnoeuropejskim?) systemie, podaje się również numer chipa, dane właściciela, adres i telefon. Mam tu na myśli chipowanie piesków, które przenosza się z właścicielami zagranicę na dłużej. Myślę, ze chipowanie w Polsce kosztuje duzo mniej, wiec warto to zrobić przed wyjazdem. Quote
Kasia&Max Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 Sluchajcie potrzebuje Waszej rady w sprawie zabrania Maji na Cypr, razem z meżem wylatujemy na Cypr dokladnie za tydzien,jedziemy na 4 m-ce do pracy, nie ma problemu z zabraniem psa samolotem - potzrebujemy tylko czipu i paszportu,mieszkac bedziemy na przeciwko hotelu w ktorym bedziemy pracowac wiec niedaleko, godziny pracy to 4h rano od 8 do 12 i 4 wieczorem od 18 do 22, czyli w srodku wolne i Maja bylaby z nami,, ale boje sie kilku rzeczy...przede wszystkim chorób psich na Cyprze...u nas w Polsce psy sa szczepione na choroby wystepujace w Polsce a co z Cyprem? czy istnieje moze jakas szczepionka na dodatkowe choroby? Pytam bo na cyprze jest mnostwo moskitów, ach a jesli chodzi o klimat to mysle ze Majka przystosowalaby sie bo jedziemy na chlodniejsze miesiace. Powiedzcie co sadzicie o zabraniu jej na Cypr. Nie chce sie z nia rozstawac:( Quote
cardea Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 [quote name='Kasia&Max']Sluchajcie potrzebuje Waszej rady w sprawie zabrania Maji na Cypr, razem z meżem wylatujemy na Cypr dokladnie za tydzien,jedziemy na 4 m-ce do pracy, nie ma problemu z zabraniem psa samolotem - potzrebujemy tylko czipu i paszportu,mieszkac bedziemy na przeciwko hotelu w ktorym bedziemy pracowac wiec niedaleko, godziny pracy to 4h rano od 8 do 12 i 4 wieczorem od 18 do 22, czyli w srodku wolne i Maja bylaby z nami,, ale boje sie kilku rzeczy...przede wszystkim chorób psich na Cyprze...u nas w Polsce psy sa szczepione na choroby wystepujace w Polsce a co z Cyprem? czy istnieje moze jakas szczepionka na dodatkowe choroby? Pytam bo na cyprze jest mnostwo moskitów, ach a jesli chodzi o klimat to mysle ze Majka przystosowalaby sie bo jedziemy na chlodniejsze miesiace. Powiedzcie co sadzicie o zabraniu jej na Cypr. Nie chce sie z nia rozstawac:([/quote] na meszki komary i inne dziadotstwa super sprawdza się ADVANTIX Quote
mery Posted August 19, 2008 Posted August 19, 2008 No to teraz ja atakuję z pytaniem.... Jak długo obowiązuje "pozwolenie" na wyjazd psa do Szkocji ? Jesteśmy już po kwarantannie, a papierek czeka na nas u weterynarza. Słyszałam, że obowiązuje ono na całe życie psa, ale coś nie chce mi się wierzyć. Czy ktoś wie, jak to jest ? Quote
Aga-Sisi:) Posted March 16, 2009 Posted March 16, 2009 A ja mam w czerwcu leciec do Islandi, moja Sisi ma 8 tygodni. Czy do kazdego panstwa musi piesek przechodzic ta kwarantanne? to jest az 6miesiecy?? straszie długo.:crazyeye: Quote
Recommended Posts