Staffordówna Posted September 13, 2016 Posted September 13, 2016 Hej. Ja po raz pierwszy. Nabyłam mojego Staffika ok 2 tygodni temu. Piesek ma obecnie 10 tygodni i nie mogę nauczyć go załatwiania się na matę. tzn w nocy gdy się przebudza idzie siku prosto na matę gdy my śpimy i nie widzimy ( albo udajemy ze śpimy). natomiast w dzień tak jakby robił nam na złość. powącha matę idzie 5-10 cm obok niej i się załatwia albo gdzie stanie tam sika:( POMOCY ! :) Możliwe, że wpływ na to ma fakt, ze zmieniliśmy miejsce zamieszkania. w pierwszym tygodniu posiadania pieska nauczył się na załatwiac na matę w większości przypadków po przymusowej przeprowadzce już maty nie szuka ( oprócz nocy). poradźcie jak mogę nauczyć go higieny :( Quote
Sowa Posted September 13, 2016 Posted September 13, 2016 Niemowlak nie sika w śpioszki na złość matce - zapomnij o tym, że szczeniak sika na złość. Sikanie tam gdzie się stoi jest normalne u szczeniaka - będzie sikał po każdej ekscytacji, po obudzeniu się, po jedzeniu, przed jedzeniem, po zabawie i przed zabawą, nawet kilkanaście razy dziennie. Obserwuj malucha i gdy zaczyna kręcić się, spokojnie przenieś go na to miejsce, gdzie powinien się załatwiać - i bardzo pochwal, jeśli tam się wysika. A najlepiej zacznij uczyć załatwiania się na zewnątrz, na trawie, nie na chodniku. Quote
Staffordówna Posted September 13, 2016 Posted September 13, 2016 W poprzednim miejscu zamieszkania sikal w ogródku bez problemów. sam leciał na trawe wtedy tez sikał tylko na mate a nie gdzie popadnie. zawsze gdy widzimy ze sam idzie na mate( w domu rozłożone sa 2) dostaje smakusia/nagrode. Ile taki proces w ogole powinien trwać? Quote
Sowa Posted September 13, 2016 Posted September 13, 2016 Do skutku - nie ma reguł. Przeważnie jest tak, że psy miniaturowych ras uczą się dłużej, suczki - szybciej niż psy. Przy zmianie miejsca zamieszkania szczeniaka trzeba uczyć od nowa, gdzie jest toaleta. Podobnie zresztą z innymi czynnościami = reagowanie na polecenie "siad" w mieszkaniu nie znaczy, że pies od razu zareaguje na to samo słowo na spacerze czy w dystansie od właściciela. Quote
dwbem Posted September 13, 2016 Posted September 13, 2016 Sowa ma rację, to jest psie dziecko i ma prawo nie wytrzymywać długo. Poza tym zmiana mieszkania też go zdezorientowala. Tylko cierpliwość i wyrozumiałość bo tak jak mówi sowia ludzki niemowlak sika w pieluchy długo i nikt nie ma do niego pretensji, że nie korzysta z wc. Quote
Recommended Posts