dziobak Posted March 4, 2012 Posted March 4, 2012 witam! chciałbym poznać opinie użytkowników forum na temat tzw. niewidocznych ogrodzeń dla psa. polegają one na tym, że na ziemi rozkłada się przewód elektryczny przez który płynie prąd a pies nosi specjalną obrożę, która w momencie zbliżania się psa emituje impuls elektryczny odstraszający go od chronionej strefy . czy ktoś korzystał z takiego urządzenia? czy jest ono bezpieczne dla zwierzęcia? czy jest rzeczywiście skuteczne? proszę o opinie gdyż zastanawiam się nad zakupieniem takiego urządzenia - chcę założyć ogród warzywno-kwiatowy a z moim wiecznie kopiącym doły czworonogiem to raczej niemożliwe. dziękuję, pozdrawiam, darson Quote
Hanako Posted March 4, 2012 Posted March 4, 2012 myślę, że przede wszystkim jest to raczej bolesny sposób na utrzymanie psa z dala od ogródka. używanie impulsów elektrycznych w wychowaniu jest mocno dyskusyjne, pomimo, że najczęściej służy nauce komend zapewniających psu podstawowe bezpieczeństwo. tutaj miałoby służyć właściwie tylko i wyłącznie kaprysowi właściciela - ponieważ mamy świadomość, że ogródek nie jest kwestią życia i śmierci - i nie sądzę, aby było to najlepsze rozwiązanie. impuls sprawia ból. może to być ból o różnym natężeniu, ale zawsze ból. pies czuje, jak każde żywe stworzenie i takie ogrodzenie można potraktować jak zastosowanie elektrycznego pastucha dla dziecka, żeby utrzymać je z dala od klatki schodowej i uchronić przed niebezpiecznym upadkiem. to nie wydaje się właściwe, prawda? a tutaj też próbujemy chronić je przed niebezpieczeństwem, nie zaś przed kopaniem dziur. czy doprawdy nie możesz najprościej ogrodzić tego miejsca? pies chyba nie jest w stanie pokonać każdego rodzaju ogrodzenia, skoro nie ucieka z posesji. płot z pewnością zaboli psa mniej. Quote
kulturkaa Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 Sam/a załóż sobie na szyję taką obrożę i puknij się w głowę. Quote
dziobak Posted March 18, 2012 Author Posted March 18, 2012 rzeczywiście, nietypowa "kulturkaa"! bardzo mi pomogłaś, wiele wnosisz do tematu. POGRATULOWAĆ. Quote
Wiesław Kaczmarek Posted April 24, 2012 Posted April 24, 2012 Szczerze mówiąc nie uważam to za dobry pomysł, lepiej byłoby żebyś odgrodziła sobie ogródek jakimś płotem. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts