zuzlikowa Posted August 16, 2013 Author Posted August 16, 2013 [quote name='Mika31']rany od odleżyn i owrzodzenia okropnie powoli się goją[/QUOTE] ... i wiesz, że odleżyny, to by jeszcze nie było najgorsze :-( ... ale to nie są odleżyny, to martwa tkanka powstała sporo czasu temu najprawdopodobniej od ucisków wynikłych z leżenia na twardym i nie do końca równym podłożu... i to właśnie tej tkanki, dzisiaj organizm usiłuje sie pozbyć. Podejrzewam, że niechęć Baltiego do chodzenia, powodowały nie tylko zwyrodnienia stawów i przerosty tkanki kostnej, ale i te martwicze fragmenty podskórne... Prawdę mówiąc, ja jako laik oceniający stan psa na "oko", byłam przerażona widokiem tych ran, ale z drugiej strony, myślę sobie, że to dobry symptom, że nareszcie organizm chce pozbyć się tego co martwe. Wywaali na zewnątrz i bedzie mógł się zregenerować. I gdybyż Balti nie był staruszkiem... gdybyż nie miał tak zniszczonego organizmu, wzięłabym to za dobry symptom, ale... to jednak bardzo zniszczony staruszek i ta walka teraz jest dla niego dużym obciążeniem :-( . Quote
zuzlikowa Posted August 16, 2013 Author Posted August 16, 2013 [B][COLOR=#ff0000][SIZE=4]Oba psiaki nie mają deklaracji stałych na utrzymanie w hoteliku... Bardzo prosimy o wszelką pomoc: finansową, bazarkową, rzeczową( karma, leki, suplementy...)[/SIZE][/COLOR][/B][SIZE=4] [/SIZE] Quote
zuzlikowa Posted August 16, 2013 Author Posted August 16, 2013 Brego... czy trzeba, w jego imieniu prosić o pomoc? [URL="http://imageshack.us/photo/my-images/43/dp03.jpg/"][IMG]http://img43.imageshack.us/img43/8311/dp03.jpg[/IMG][/URL] Quote
zuzlikowa Posted August 17, 2013 Author Posted August 17, 2013 [h=5]Baltazar... Balti... czy trzeba, w jego imieniu prosić o pomoc?[/h][IMG]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1149073_674562389240438_166273256_n.jpg[/IMG] Quote
zuzlikowa Posted August 17, 2013 Author Posted August 17, 2013 [quote name='Olena84']podrzuce chociaz:([/QUOTE] ... i to jest cenne. Dziadeczkowie doceniają :) Quote
zuzlikowa Posted August 18, 2013 Author Posted August 18, 2013 Może jeszcze kogos zainteresuje Cepeliada i wschodnie cudeńka?... a do tego i kolekcja Motylków?... [B]wystawiłam je znowu na miau- zapraszam dla Dziadeczków![/B] [URL="http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=155801&p=10042837#p10042837"]CEPELIADA, cuda Dalekiego Wschodu oraz MOTYLE... [/URL] Quote
zuzlikowa Posted August 18, 2013 Author Posted August 18, 2013 (edited) Wczoraj Balti był u weterynarza... [B]nareszcie jednoznacznie wiadomo co dzieje się z bioderkami i skórą Baltisia.[/B]..nieco później napiszę jakie są wyniki tej konsultacji. Edited August 18, 2013 by zuzlikowa Quote
zuzlikowa Posted August 18, 2013 Author Posted August 18, 2013 [B]18.08 z 17.08 [/B]Wczoraj Balti był u weterynarza... nareszcie jednoznacznie wiadomo co dzieje się z bioderkami i skórą Baltisia- to nie problem skóry, ale mięśni i efekt długiego leżenia najprawdopodobniej na palecie; na mięśniach tworzyły się odgnicenienia, które z czasem doprowadziły do zahamowania dopływu krwi i miejsca te obumarły; na mięśniach miejsca martwicze "poprzekładane" są ze zdrową, żywą tkanką, potworzyły się bliznowce. Organizm w pewnym ograniczonym stopniu usiłować walczyć z tymi zmianami, ale nie miał ku temu warunków- tworzyły się nowe martwicze pasy, odgniecenia... Teraz, gdy organizm dostał wsparcie, odpowiednią karmę, ruszył do walki z martwicami i wyrzuca je na zewnątrz. Niestety mięśnie są tak poprzekładane martwiczymi zmianami, że to bedzie długoterminowy proces wymagający wsparcia i suplementowego i lekarstwami. Najważniejsze na dzisiaj jest utrzymanie ran, które powiększą się jeszcze, w sterylnej czystości oraz maksymalne wsparcie samoregeneracji w odpowiednie leki... nieco później napiszę jakich suplementów i leków Balti teraz potrzebuje.Ale mam prośbę na już:[B] bardzo potrzebny jest KARSIVAN w duzych ilościach, bo dawka duża, a i Baltiś nie ułomek. Może ktoś ma zbędny i mógłby podesłać Baltisiowi? [/B]Na zdjęciach, wydobywające się na zewnątrz martwicze tkanki ... na obu biodrach... Rany są czyste, zadbane, bez stanów zapalnych... i monitorowane, a to zielone coś, to właśnie, wyrzucana przez organizm, tkanka martwicza... powierzchnia tych zmian jest zauważalna i na zdjęciu- to mniej więcej wielkość wnętrza dłoni... [IMG]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/17785_675254939171183_1907798354_n.jpg[/IMG] [IMG]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1150896_675253952504615_1619359970_n.jpg[/IMG] Quote
asiuniab Posted August 18, 2013 Posted August 18, 2013 kochana a w jakiej cenie jest lek?? kochana byłam na poście rozliczniowym, czy dobrze doczytałam, że dziadeczki są bez kasy?? czy wydarzenie na fb, żyje, czy tam ktoś woła o pomoc?? Quote
zuzlikowa Posted August 18, 2013 Author Posted August 18, 2013 [quote name='asiuniab']kochana a w jakiej cenie jest lek?? kochana byłam na poście rozliczniowym, czy dobrze doczytałam, że dziadeczki są bez kasy?? czy wydarzenie na fb, żyje, czy tam ktoś woła o pomoc??[/QUOTE] Dopytam dzisiaj o szczegóły- Maja wczoraj mówiła, ale wolę dopytać niż coś pomieszać(dużo tego było, a najistotniejsze było, że nareszcie jednoznaczna diagnoza została postawiona... dzisiaj dostanę rozpiskę piśmienną, więc już nic nie pomieszam), na teraz kojarzy mi się, że coś o 60zł za karsivan na dziś, ale ... Dziadeczki bez kasy, a z gigantycznymi potrzebami... FB żyje i wołam tam także o pomoc... Quote
katarzyna09 Posted August 18, 2013 Posted August 18, 2013 Najważniejsze,że Baltazarek jest w dobrych rękach.To tylko kwestia czasu,a na pewno będzie wszystko dobrze... Quote
asiuniab Posted August 18, 2013 Posted August 18, 2013 [quote name='Olena84']Te koszty:([/QUOTE] jakaś masakra; ja czasami jak słucham np. radia zet i jest wysoka wygrana, to sobie marzę, że jakby w jednym dniu wszyscy dogomaniacy wysłali po 1 smsie, to może na kogoś by padło i można byłoby zasilić tak jakąś skarpetę i pomagać bez stresu, że nam się niebo na głowę zawali, że zabraknie dla dziadeczków, czy innych biedaków.... gdyby taką mobilizację ogłosić?? Quote
zuzlikowa Posted August 18, 2013 Author Posted August 18, 2013 [B] ... już konkretniej i bardziej profesjonalnie:[/B] 18.08... Balti od początku jest pod kontrolę lekarza weterynarii, ale dopiero wczoraj, gdy otworzyły się duże połacie martwicy, można było obejrzeć stan mięśni i postawić diagnozę. Na razie jest zalecone leczenie zachowawcze, czyli oczyszczanie martwic i odżywanie zdrowych tkanek, wspomaganie ich regeneracji, ale weterynarz nie wyklucza także konieczności operacyjnego opracowania ran, czyli wycięcia martwych tkanek wraz zapasem. Decyzje podejmowane będą na podstawie efektów leczenia zachowawczego. [B]>>> Opis problemu Baltisia... :[/B] _ generalnie skóra to sprawa wtórna, problem tkwi w tkankach pod spodem- tam są ogniska martwicze, poprzerastane tkanki, bliznowce... _to przyczyna tego, że tak długo się skóra leczyła (od lipca) i ciągle nie mogła się doleczyć: raz już ładnie ziarninowało, raz otwierało sie ponownie... _teraz jest szansa, że w końcu organizm wywali wszystko - trzeba mu tylko pomóc... [B]>>> Zalecone leczenie Baltazara:[/B] [U]_solcoseryl w iniekcji[/U] - zastrzyki domięśniowo co drugi/trzeci dzień (zależnie od reakcji organizmu)... będzie dowożony do lecznicy... [U]_ karsivan[/U]... weterynarz zalecił 3 tabletki 2 razy dziennie - co daje 6 tabletek na dobę...ok.60zł za 2 blistry _[U] kwasy omega 3[/U], które m.in. wspomagają procesy naprawcze skóry i mięśni... /dokładnie cenę karsivanu oraz cenę solcoserylu w iniekcji (który jest zamówiony) będziemy znały w przyszłym tygodniu.../ [B]>>> Pielęgnacja ran Baltisia:[/B] [U]_dezynfekowanie ran nano-srebrem[/U] - preparatem o działaniu p/c bakteryjnym, p/c wirusowym i p/c grzybicznym... przy tym nie niszczy tkanek, oraz nie polewanie nim ran NIE powoduje żadnego bólu ani dyskomfortu jak w przypadku np. wody utlenionej _smarowane 3 razy dziennie rany żelem weterynaryjnym o nazwie[U] pana veyxal[/U] /ma on na celu rozpuszczenie i upłynnienie komórek martwych i/lub patologicznie zmienionych, przy jednoczesnej ochronie zdrowych tkanek... przyśpiesza oczyszczanie sie rany, a jednocześnie wspomaga procesy gojenia się/ _ [U]balsam szostakowskiego [/U]- który działa p/c bakteryjnie, p/c bólowo i pomaga wydalić martwe tkanki działając jednocześnie ochronnie [U]_carprodyl [/U]- który działa p/c bólowo nie tylko na stawy, ale także na mięśnie... [B]>>>[/B] [B]Antybiotykoterapia trwała ponad trzy tygodnie... teraz należy ją przerwać, więc Balti powinien dodatkowo dostawać[/B] : [U]_preparat notakehl[/U] o działaniu zabezpieczającym przeciw zakażeniom bakteryjnym (bez skutków ubocznych jak np. antybiotyki) oraz [U]_sanum sankombi,[/U] który działa m.in p/c grzybiczo, pozwala pozbyc się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii oraz poprawia przepływ krwi i limfy. ...to na chwilę obecną musi dostać Balti, by miał szansę wyzdrowieć... Najbliższe działania: _ powtórzyć badani krwi - przede wszystkim biochemię, by monitorować stan wątroby i nerek... [IMG]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1209293_675552415808102_757676219_n.jpg[/IMG] Quote
zuzlikowa Posted August 18, 2013 Author Posted August 18, 2013 19.08 Czy ktoś ma może zbędne mu, a potrzebne Baltazarowi leki ? ... lub może byłby w stanie je Baltiemu zasponsorować? [B]_solcoseryl w iniekcji _karsivan _pana veyxal (żel weterynaryjny) _carprodyl _notakehl _sanum sankombi [/B] ... a może ktoś miałby możliwość zasponsorować Baltiemu badanie krwi? [IMG]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1148778_675568242473186_76552403_n.jpg[/IMG] Quote
zuzlikowa Posted August 18, 2013 Author Posted August 18, 2013 [quote name='asiuniab']kochana a w jakiej cenie jest lek?? [/QUOTE] Jeśli chodzi o karsivan, to 2 blistry kosztują ok. 60zł... co do ceny pozostałych leków, dokładniej bedę wiedziała jeszcze w tym tygodniu. Quote
zuzlikowa Posted August 19, 2013 Author Posted August 19, 2013 [h=2][SIZE=5][URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/246359-Cho%C4%87-jednaTABLETECZKA-dla-potrzebuj%C4%85cego-Dziadeczka_-Baltazar-walczy-z-martwic%C4%85_31-8?p=21209871#post21209871"][COLOR=#800000]Choć jednaTABLETECZKA dla potrzebującego Dziadeczka_ Baltazar walczy z martwicą[/COLOR][/URL][/SIZE][/h][CENTER] [B]... bazarek cegiełkowy na lekarstwa dla DZIADECZKÓW... gł. dla Baltazara![/B] [B][SIZE=7]ZAPRASZAMY![/SIZE][/B] [/CENTER] Quote
asiuniab Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 poprosiłam skarpetę staruszkową o pomoc dla obu panów; ja na pewno pomogę, we wrześniu zrobię bazar i tam będą m.in. nasi Panowie, teraz postaram się rozreklamować wątek, bo w kiesy na ten moment bardzo wiatr hula; Quote
agusiazet Posted August 20, 2013 Posted August 20, 2013 Zaglądam w imieniu Skarpety Talcottowej, która wspiera starsze pieski w potrzebie i zdecydowanie starsi panowie dwaj powinni dostać od nas wsparcie. Każdy po 120 zł bezzwrotnej pomocy, bo potrzeby wielkie i sporo leczenia przed Wami. Quote
asiuniab Posted August 20, 2013 Posted August 20, 2013 [quote name='agusiazet']Zaglądam w imieniu Skarpety Talcottowej, która wspiera starsze pieski w potrzebie i zdecydowanie starsi panowie dwaj powinni dostać od nas wsparcie. Każdy po 120 zł bezzwrotnej pomocy, bo potrzeby wielkie i sporo leczenia przed Wami.[/QUOTE] oj jak ja się cieszę dziękuję i kłaniam się w pas, i nie wiem nawet jak wyrazić radość, że taka skarpeta dla staruszków istnieje; Quote
Recommended Posts