Alojzyna Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Szukam informacji na temat zarejestrowania hodowli psów jako działalności gospodarczej. Interesuje mnie zwłaszcza możliwość zarejestrowania tej działalności w KRUS-ie. Czy ktoś z dogomaniaków ma zarejesrowaną hodowlę? Jakie warunki należy spełnić ? - ilość suk hodowlanych, powierzchnia gruntów itp... Jak wygląda w takim przypadku sprawa rozliczeń podatkowych, rozliczeń przychodów i kosztów, ubezpieczenia społecznego itp. Quote
Walercia Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Hodowla psów obecnie już nie jest działem specjalnym produkcji rolnej w rozumieniu ustawy. Wobec tego nie ma podstaw do rejestracji jej w KRUS. Gdybys chciała ja zarejestrowac jako działalność gospodarczą, to podlegasz ZUS. Natomiast co do powierzchni gruntów: jeśli posiadasz min. 1 hektar (czyli 10.000 m.kw) użytku rolnego (nie dowolnego terenu), to możesz lub musisz (zależnie od tego, czy masz inne źródło ubezpieczenia emerytalno-rentowego) zarejestrować sie w KRUS. Psy tu nic nie mają do rzeczy. To tyle co do kwesti ZUS/KRUS. Co do fiskusa, to jestem w tej kwestii mało kompetentna, niech się wypowie ktoś lepiej zorientowany. Quote
Walercia Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Żeby nie być gołosłowną: [U][QUOTE] [/U] Począwszy od 2 maja 2004 r., zgodnie z nowymi zapisami ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, za [B]działy specjalne produkcji rolnej[/B], uzasadniające objęcie ubezpieczeniem społecznym rolników, uznaje się następujące rodzaje oraz rozmiary upraw i produkcji: 1. Uprawy roślin ozdobnych i pozostałych w szklarniach ogrzewanych powyżej 100 m2 2. Uprawy w szklarniach nie ogrzewanych powyżej 100 m2 3. prawy roślin ozdobnych i pozostałych w tunelach foliowych ogrzewanych powyżej 200 m2 4. Uprawy grzybów i ich grzybni - powyżej 100 m2 powierzchni uprawowej 5. Drób rzeźny: - kurczęta - powyżej 1000 szt. (w skali roku) - gęsi - powyżej 500 szt. (w skali roku) - kaczki - powyżej 500 szt. (w skali roku) - indyki - powyżej 500 szt. (w skali roku) - strusie - powyżej 20 szt. (w skali roku) 6. Drób nieśny: - kury nieśne (w stadzie reprodukcyjnym) - powyżej 2.000 szt. (w skali roku) - gęsi (w stadzie reprodukcyjnym) - powyżej 200 szt. (w skali roku) - kaczki (w stadzie reprodukcyjnym) - powyżej 500 szt. (w skali roku) - indyki (w stadzie reprodukcyjnym) - powyżej 500 szt. (w skali roku) - kury (produkcja jaj konsumpcyjnych) - powyżej 1.000 szt. (w skali roku) - strusie (w stadzie reprodukcyjnym) - powyżej 6 szt. (w skali roku) 7. Zakłady wylęgu drobiu (zdolność produkcyjna - liczba jaj): - kurczęta - powyżej 3.000 szt. - gęsi - powyżej 3.000 szt. - kaczki - powyżej 3.000 szt. - indyki - powyżej 3.000 szt. - strusie - powyżej 50 szt. 8. Zwierzęta futerkowe - powyżej 50 szt. samic stada podstawowego: - lisy i jenoty - norki - tchórzofretki - szynszyle - nutrie - króliki 9. Pasieki powyżej 80 rodzin 10. Hodowla i chów świń poza gospodarstwem rolnym powyżej 100 szt. [U][/QUOTE][/U] Psy i koty były tu do 2004. Obecnie, jak widać, już ich nie ma. Quote
Alojzyna Posted January 23, 2007 Author Posted January 23, 2007 Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Quote
wandko Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 Jest działem specjalnym. Trochę późno ta odpowiedź, ale są nowe wątki w tej sprzwie, cały czas aktualne. Odpisuję, żeby przekierować ew. innych czytających na właściwe tory. Jak zarejestrować i czy płacić ZUS, czy KRUS - jest podane na mojej stronie [URL="http://www.mastifland.pl/"]http://www.mastifland.pl [COLOR=Black]w dziale Dokumenty do pobrania[/COLOR] [/URL] Quote
spidzior Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 wow, wielkie dzięki za tak cenne informacje :) ale nasuwają mi się jeszcze pytania. Mój mąż właśnie otwiera własna działalność, ale to ja jestem właścicielem psa i ja jestem członkiem związku kynologicznego. czy to on może zarejestrować hodowlę? i kolejne pytanie: urząd skarbowy należy powiadomić w terminie 7 dni od momentu bycia w posiadaniu suki hodowlanej, czyli od momentu otrzymania wpisu do rodowodu, że suka jest hodowlana? a co ze zgłoszeniem hodowli do związku i otrzymaniem przydomka hodowlanego? należy to zrobić wcześniej czy później, czy to już nie ma znaczenia? i czy mogę prosić o tą ustawę? tzn. same numery dzienika urzędowego mi wystarczą, reszte sobie znajdę... z góry dziękuje ;) Quote
wandko Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Teoretycznie może. Ale nie jest to jasno sprecyzowane, a jak coś nie jest jasno sprecyzowane, to daje furtkę Urzędowi Skarbowemu do nieprzyjaznej interpretacji. Najprostszą rzeczą w tym wypadku jest dopisanie męża jako współwłaściciela do Hodowli, musi się tylko zarejestrować w ZKwP. Przydomek hodowlany nie ma znaczenia. Znaczenie istotne (dla US) ma fakt posiadania suki hodowlanej lub psa reproduktora, a więc uzyskanie przez nie takiego wpisu w rodowód. Przecież jak masz psa reproduktora, to w ogóle nie masz ani hodowli, ani jej nie rejestrujesz. Masz tylko psa. Zresztą wszystkie przepisy ZKwP są dla US nieistotne. ZKwP jest stowarzyszeniem i jako takie kieruje się jedynie własnym statutem nie obowiązującym innych, nie będących jego członkami. I żaden inny organ państwowy na dobrą sprawę nie może też w ten statut ingerować. A o która ustawę? Bo to co napisałem jest na podstawie kilku aktów prawnych, gdyby to było pozbierane gdzieś razem, pewnie nie byłoby tyle niejasności i wszyscy by o tym wiedzieli. Quote
Domcia17 Posted April 23, 2011 Posted April 23, 2011 Jakie PKD z nowej klasyfikacji odpowiada hodowli psów? Quote
Recommended Posts