Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich "logowiczów" forum Dogomania!

A więc, zetknęłam się z problemem gryzienia podczas zabawy. Mam psa od dwóch tygodni, rasa myśliwska, Gończy Polski. Samiec. Ma dwa i pół miesiąca. Na początku jego gryzienie nie było bolesne. Mimo to, zauważyłam, jak z coraz większym uciskiem zaczyna mnie (i tylko mnie) gryźć. Gdy wypowiadam hasło "Nie", on się i tak tego nie słucha. Zaczyna mnie to po trochu przerażać, ponieważ będzie dość wysoki i silny, gdy dorośnie, a za miesiąc (gdzieś w Lutym, lub po Nowym Roku) zaczynamy szkolenie z przysmakołykami, itp., itd. Najgorsze jest to, że to mnie się uczepił, a gdy pokazuję mu palcem, prostuję się, można powiedzieć "dominuję", to i tak nie reaguje. Tylko mnie się nie słucha. Czy jest na to jakiś "ratunek"...?

[B]*MilczeQ, właścicielka Bohuna.*[/B] (mój podpisik)

Posted

A próbowałaś przerywania zabawy kiedy za mocno ugryzie? Gryziesz za mocno = nie ma zabawy, ignorujesz posa dopóki sie nie uspokoi.

To Twój pierwszy pies?

Spokojnie, wszystkie szczeniaki gryzą, w ten sposób pozanją świat :)

Jeżeli macie waunki, to mozecie pomysleć uczęszczaniem do psiego przedszkola - tam nauczycie się jak postępować z psiakiem, zacznie się nauka jakiś komend, socjalizacja.

Pozdrawiamy.

Posted

Tak, jest to mój pierwszy pies. Przerywałam, ale to nie skutkowało. Czekałam, ale gdy podeszłam, skacze i gryzie w nogi (kolana). Czasem, jak mnie widzi, ze szczęścia (po szkole) skacze, ja się schylam, głaszczę i zaczyna mnie gryźć...

Posted

Jak przychodzisz po szkole, pies na ciebie skacze, a ty go wtedy gałszczesz to tylko pochwalasz jego zachowanie! Przywitaj się z nim dopiero kiedy się uspokoi. Poczytaj troche o wychowaniu psa, p. Mierzwińską chocby jej blog w internecie, czasami fajne artykuły można znaleźć na Onet Pies. Zacznij naukę komend szczeniaka, ustal mu granice, wyraźnie pokaż co wolno i co nie. No i bądź konsekwentna!

Pozdrawiam

Posted

Rozumiem. Ja jestem "ulegająca" i jak się wita, jest taki wesoły, to nie wytrzymam. :P
Dziękuję za porady! Tylko, czy da radę go oduczyć gryzienia? Lub... rozwalania kapci po całym domu i wywalaniu koszyków, kiedy nikogo w okół nie ma?

Posted

Mojemu gryzienie, łapanie za rękawiczki itp przeszło tak około w wieku 8 miesięcy, jak dorośnie, to mu przejdzie ;) Było juz tutaj kilka tematów o gryzieniu przez szczeniaka, poszukaj w dziele wychowanie, lub poddziale agresja ;)

Życze powodzenia ;)

Posted

Dziękuję bardzo! Nie chciałam zakładać paru tematów, dlatego też zrobiłam jeden... po prostu chronię się przed banem/spamem. ;)
No nic, dziękuję za porady! Mam nadzieję, że go wychowam, bo jestem w kropce, obawiam się, że go nie wychowam i dom zdemoluje.

Posted

Jeżeli masz aż takie obawy możesz zawsze zapisać malucha do psiego przedszkola, tam napewno Ci pomogą ;) I czytaj mądre ksiązki na temat wychowania psów :)

Posted

kaganiec to nie kara! nie stosuj go jako karę, bo umiejętność chodzenia w kagańcu psu się przydaje. kaganiec ma być dla psa normalny, tak jak obroża czy smycz, a nie jako kara. nie zepsuj sobie kagańca taką głupotą, jak karanie nim psa (a tak swoja drogą, skąd ten pomysł wzięłaś?)
co do gryzienia: to szczeniak i u niego to normalne. przerywaj zabawę, jak za mocno ugryzie, tak samo zamieniaj swoje ręce i nogi na psie kostki czy zabawki. po prostu ucz psa, w co wolno wsadzać kły, a w co nie;) a zeby Ci mieszkania nie zdemolował to będziesz musiała mu zapewnić duuuuuużo ruchu, no ale taka rasa;)

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Beatrx']kaganiec to nie kara! nie stosuj go jako karę, bo umiejętność chodzenia w kagańcu psu się przydaje. kaganiec ma być dla psa normalny, tak jak obroża czy smycz, a nie jako kara. nie zepsuj sobie kagańca taką głupotą, jak karanie nim psa (a tak swoja drogą, skąd ten pomysł wzięłaś?)
co do gryzienia: to szczeniak i u niego to normalne. przerywaj zabawę, jak za mocno ugryzie, tak samo zamieniaj swoje ręce i nogi na psie kostki czy zabawki. po prostu ucz psa, w co wolno wsadzać kły, a w co nie;) a zeby Ci mieszkania nie zdemolował to będziesz musiała mu zapewnić duuuuuużo ruchu, no ale taka rasa;)[/QUOTE]

Pomysł wzięłam od koleżanki, która stosuje tą karę na dwie minuty, kiedy jej pies szczeka na inne.
Wiem, wiem. Jeździmy z nim na pola, do lasków, spuszczamy ze smyczy i się z nim bawimy. c:

Posted

Ja mam ten sam problem z psem ze schroniska. Jest dorosły i każda zabawa = bolesne ugryzienie. Podczas zabawy wygląda, jakby był w amoku i radość sprawiałoby mu gryzienie ludzi. Jednak nagle przerywając zabawę i wydając komendę, słucha się, jakby przedtem nic sie nie zdarzyło. Później znowu to samo...
Nie wiem co zrobić.

Posted

[quote name='fegood'] Jednak nagle przerywając zabawę i wydając komendę, słucha się, jakby przedtem nic sie nie zdarzyło. Później znowu to samo...
Nie wiem co zrobić.[/QUOTE]

Musisz byc konsekwentna i przerywać zabawę do skutku, aż nauczy się, że nie można gryźć nawet podczas zabawy. Najważniejsze , że słucha się, teraz musisz mu to utrwalić.
Poza tym powinien mieć dużo różnych gryzaków, kostek itp. żeby "wyżył" się na nich a nie na Tobie.

Posted

[QUOTE]
[INDENT]Ja mam ten sam problem z psem ze schroniska. Jest dorosły i każda zabawa = bolesne ugryzienie. Podczas zabawy wygląda, jakby był w amoku i radość sprawiałoby mu gryzienie ludzi. Jednak nagle przerywając zabawę i wydając komendę, słucha się, jakby przedtem nic sie nie zdarzyło. Później znowu to samo...
Nie wiem co zrobić. [/INDENT]

[/QUOTE]

Używaj gryzaka w zabawie ze sobą - sznurek, szmatka, piłka na sznurku. Ukierunkuj to gryzienie. Ucz kontroli emocji w zabawie tak, jak piszesz - wplataj w zabawę komendy.
A tych zabawek nie zostawiaj psu do dyspozycji, jak poradziła Martina. To niczego nie nauczy.