stupid-girl Posted January 8, 2007 Posted January 8, 2007 Mam pytanie - mam prawie 10-letniego psa - ON-kowatego mieszanca, tydzien temu do mojego domu przybyl 8-tygodniowy szczeniak nowofundlanda (tez pies). I od samego poczatku starszy pies wypija mocz szczeniaka. Malo tego z upodobaniem wklada glowe malemu pod brzuch i spija bezposrednio strumien moczu:crazyeye: . Nie wiem co to oznacza i czy powinnam tego zabraniac czy to jest normalne psie zachowanie. Dodam, ze starszy toleruje malucha, aczkolwiek nie pozwala sobie na zadne poufalowsci - warczy gdy maly probuje go skubnac :evil_lol: Quote
Ank@ Posted January 8, 2007 Posted January 8, 2007 mi się zdaje ze pies jest smutny ze do domu przyszedl jakis drugi pies , ktory jjest młody, sliczny i na niego wszyscy patrza i on chce zwrocic na siebie uwage. w ogole uwazam ze takie kupowanie drugiego psa kiedy jest jeszcze tan "stary" i jest stary to jest okropne dla niego:angryy: ; przeciez on nie moze robic tego co młode psy, nie jest juz w centrum uwagi ( a przez 10 lat był), i zapewne czuje się fatalnie . no popatrzmy na to z pozycji psa ......:diabloti: nie jestem znawcą psów ale dla mnie to tak wygląda. Quote
stupid-girl Posted January 8, 2007 Author Posted January 8, 2007 [quote name='Ank@']mi się zdaje ze pies jest smutny ze do domu przyszedl jakis drugi pies , ktory jjest młody, sliczny i na niego wszyscy patrza i on chce zwrocic na siebie uwage. w ogole uwazam ze takie kupowanie drugiego psa kiedy jest jeszcze tan "stary" i jest stary to jest okropne dla niego:angryy: ; przeciez on nie moze robic tego co młode psy, nie jest juz w centrum uwagi ( a przez 10 lat był), i zapewne czuje się fatalnie . no popatrzmy na to z pozycji psa ......:diabloti: nie jestem znawcą psów ale dla mnie to tak wygląda.[/quote] Bardzo kategoryczny osąd jak na osobę ktora nie ma pojecia o sytuacji - nie prosze o analize i ocene mojego zachowania tylko o opinie o zachowaniu mojego psa. Quote
Behemot Posted January 8, 2007 Posted January 8, 2007 [quote name='stupid-girl']Mam pytanie - mam prawie 10-letniego psa - ON-kowatego mieszanca, tydzien temu do mojego domu przybyl 8-tygodniowy szczeniak nowofundlanda (tez pies). I od samego poczatku starszy pies wypija mocz szczeniaka. Malo tego z upodobaniem wklada glowe malemu pod brzuch i spija bezposrednio strumien moczu:crazyeye: . [/quote] Może mocz tego szczeniaczka zawiera składniki, których brakuje starszemu pieskowi? :roll: Quote
stupid-girl Posted January 8, 2007 Author Posted January 8, 2007 [quote name='Behemot']Może mocz tego szczeniaczka zawiera składniki, których brakuje starszemu pieskowi? :roll:[/quote] cholera - może - chociaz miesiac temu zrobilam Martensowi kompleksowe badania (cchialam wiedziec czy jest zdrowy i czy nie zarazi czyms malucha) i wyszlo, ze jest okazem zdrowia. Kiedys kumpel mowil, ze jego sunia jest tak zaprzyjazniona z psem sasiadow, ze ten wypija jej mocz i jest to dowod przywiazania :razz: Nie wiem na ile to takie ''jedna pani, drugiej pani'' a na ile wiarygodna informacja. Acha, Martensy zawsze po wypiciu i wylizaniu trawy :-o zalatwia sie w to samo miejsce, wiec podejrzewam, ze jest to raczej uwarunkowane psychicznie niz zdrowotnie. Dlatego chcialabym wiedziec, czy takie zachowanie moze miec wplyw na ich pozniejsze relacje (w miare jak Ares bedzie dorastal) Quote
Ulaa Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Starszy pies przejął rolę "matki" szczeniaka, po prostu "sprząta" po nim :lol: Powarkiwanie to rodzaj wychowywania, starszy pies jest oczywiście wyżej w hierarchii i jasno to akcentuje. Również "podsikiwanie" tego samego miejsca to sposób na zaznaczenie "to mój szczeniak" ("z mojego stada, któremu ja przewodzę"). Osobnik alfa ma prawo -i obowiązek- jako jedyny zostawiać swój wyraźny zapach. Ja bym się tą sytuacją nie martwiła, wręcz przeciwnie - masz zupełnie normalnego psa z właściwymi odruchami :lol: Dzięki niemu młody również będzie umiał nawiązać poprawne relacje z psami. Nie ingerowałabym na razie, zaakceptuj tą hierarchię: starszy = pierwszy, ważniejszy. Z czasem zlizywanie moczu przejdzie samo, kiedy tylko maluch zacznie dojrzewać (wówczas moga zacząć się spory o dominację, ale to już inna bajka ;) ) Quote
stupid-girl Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 [quote name='Ulaa']Starszy pies przejął rolę "matki" szczeniaka, po prostu "sprząta" po nim :lol: Powarkiwanie to rodzaj wychowywania, starszy pies jest oczywiście wyżej w hierarchii i jasno to akcentuje. Również "podsikiwanie" tego samego miejsca to sposób na zaznaczenie "to mój szczeniak" ("z mojego stada, któremu ja przewodzę"). Osobnik alfa ma prawo -i obowiązek- jako jedyny zostawiać swój wyraźny zapach. Ja bym się tą sytuacją nie martwiła, wręcz przeciwnie - masz zupełnie normalnego psa z właściwymi odruchami :lol: [/quote] Dzieki za wyjasnienia :cool1: ciesze sie, ze mam ''prawidlowego'' psa. Widze, ze Martensy tez sie uczy szczeniaka - zawsze byl ten jeden, nawet na ulicy podporzadkowal sobie inne psy. Widze, ze stara sie byc cierpliwy (a to nie jest proste-moj wet zawsze mowil, ze Martensy ma ADHD): pozwala nawet Malemu popacnac i polozyc lape na swoim pysku :evil_lol: Maly juz probuje na niego szczekac Martensy to ignoruje - chyba, ze Ares jest juz bardzo natretny wtedy jest warkniecie i tracenie lbem - Maly momentalnie wtedy przylega do ziemi. Na razie nie wkraczam - pilnuje tylko, zeby nie zabierali sobie nawzajem kostek, jedzenia. Martensy jest bardzo wyczulony na tym punkcie - nie pozwala zblizac sie do siebie kiedy je - kiedy przestanie albo nie ma ochoty Maly moze mu wyjesc wszystko :cool3: i tak samo pilnuje, ze Martensy nie zabieral nic Malemu. Karmie ich osobno - czasem specjalnie daje smaki obu i glaszcze ich jednoczesnie - nie chce ingerowac - mam nadzieje, ze jak Ares dorosnie sami ustala kto rzadzi:diabloti: Quote
mia_mia Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Ula ma racje, matka czysci po malych kojec zawsze wiec pewnie starszy pies robi to samo:cool3: Quote
Ulaa Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 stupid-girl wcale nie "stupid" :eviltong: bardzo fajnie i rozsądnie postępujesz z psiakami, powodzenia! Quote
olgaj Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Troche bym sie bała stwierdzenia " hierarchię ustalą sami " . Ty musisz kontrolowac zachowanie i bardzo uwaznie obserwować zeby odpowiednio zareagować. A co do jego zachowania z moczem to typowe zachowanie opiekuńcze, poprostu sprząta to co mały zrobi. a co do karmienia to z doswiadczenia wiem ze powinno sie jednocześnie podawac pokarm i stopniowo zmniejszac odległosc miedzy miskami. pamietaj narazie starszy zawsze pierwszy we wszystkim. Nigdy go nie odganiaj. I nie przejmuj sie ze ktos analizuje czy powinnas brac malucha czy nie. Brawo- gratuluje decyzji. Powodzonka. Quote
stupid-girl Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 [quote name='olgaj']Troche bym sie bała stwierdzenia " hierarchię ustalą sami " . Ty musisz kontrolowac zachowanie i bardzo uwaznie obserwować zeby odpowiednio zareagować.[/quote] to nie tak, ze bede stac z zalozonym rekami jak bedzie sie lala krew (tfu-tfu, odpukac). Po prostu wiem, ze teraz rzadzi starszy i jak czasem docisnie malego do ziemi (kiedy ten za natarczywie na niego szczeka) to nie biegne z krzykiem i Martensa nie odganiam - po prostu wiem, ze pewne zachowania, ktore nam ludziom wydaja sie agresywne i niebezpieczne wcale takie nie sa i sa normalnymi psimi reakcjami. Nie chce prowokowac zadnych sytuacji, ktore moglyby byc potencjalnie zapalne. a co do karmienia to sila rzeczy musza dostawac osobno - bo maly je karme dla szczeniakow (moczona), starszy dla psow aktywnych a widze. ze oni najchetniej by sie wymienili. Ale juz woda najlepiej smakuje z cudzej miski :cool3: Quote
kaskaSz Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 [quote name='stupid-girl'] Acha, Martensy zawsze po wypiciu i wylizaniu trawy :-o zalatwia sie w to samo miejsce, wiec podejrzewam, ze jest to raczej uwarunkowane psychicznie niz zdrowotnie.[/quote] Foxi robi tak samo...jak czuje, jakiś zapach to liże trawe, albo jak chodnik jest mokry od moczu to tez liże, mysle, że psy już takie są, nie wszystkie,ale są... Quote
Ulaa Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 [quote name='kaskaSz']Foxi robi tak samo...jak czuje, jakiś zapach to liże trawe, albo jak chodnik jest mokry od moczu to tez liże, mysle, że psy już takie są, nie wszystkie,ale są...[/quote] to akurat coś innego - mocz zapewne należał do jakieś pięknej suczki :cool3: Quote
kaskaSz Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 aaa...moze i tak, ale wiem, ze mnie to obrzydza :P bo drań mnie potem mnie chce całować.... Quote
kaśka89 Posted February 23, 2014 Posted February 23, 2014 Bardzo stary wątek, ale szukając odp na nurtujące mnie pytanie właśnie na niego trafiłam i pozwolę sobie tu napisać. Mam podobny problem co autorka wątku. Mam 2 psy. Kundelka (po kastracji) od 2006 roku i owczarka niemieckiego od 2010 roku. I właśnie owczarek od kilku dni zlizuje po kundelku mocz. Do tego dochodzi fakt, że, hmm wychodzi mu penis i popuszcza siku - nie wiem czy jedno ma związek z drugim. Owczarek nigdy nie był dopuszczany do żadnej suki. Czym to może być spowodowane? Quote
Recommended Posts