Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

Posted

dojrzałość płciowa samca - 2 miesiące, samica 28-35 dni

[URL]http://nasze_swinki.republika.pl/anatomia.html[/URL]

więc mogło tak być, że ktoś wypuścił parę świnek, samica zginęła (albo została tam), młode padły, znaleziono przy nich tylko samca.

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

o kurczę! ciotko! co za wieści! świnka osiąga dojrzałość płciową ok. 1,5 - 2 miesięcy ( jak źle mówię to mni epoprawcie). Mam nadzieję że Krysia nie jest w ciazy bo to byloby niebezpieczne dla jej zdrowia.

Posted

Nie wiem... .....
Ja natomiast mam nadzieję,że obie świnki małe nie są w ciąży...
Hodowcy napisali,że Krysia to samica, zluzowałam im rygory...Biegały razem u mnie po łazience..Kilka razy wychodziłam na trochę...Zwłaszcza,że
co do Waci byłam na 100% pewna,że to dziewczyna...
Cholera jasna....Teraz nie ma wyjścia,muszę czekać...
....

Posted

może nie miała akurat rui?
Częstotliwość rui: co 14-28 dni przez 24 godz.
przecież zauważyłabyś zaloty i usłyszała y y y y i inne dźwęki. Ale co one tam w schronisku robiły-nie wiemy:cool3: Pewnie były w stresie a to źle wpływa na rozród. To byłby jedyny plus pobytu w schronisku.

Posted

bo ona jest za malutka na ciążę chyba, nie? nie ważyłam jej, nie wiem ile ma? kilka miesięcy chyba? czy 3-4 miesięczne świnki maja już małe swinki? ja wiem ze mogą mieć, ale czy nie poronią albo coś takiego?
no właśnie, może nie miała rui? bo ja żadnych zalotów i gruchania nie widziałam
eeeeeeeeee doczytałam sobie - Krysia już chyba mogłaby urodzić. nie martw się Evelin! będzie dobrze! jakby była w ciaży - to ja mam chętnego na małą świnkę;-)
lepiej daj adres, to wyślę ci pieski i apaszki - pieniądze na afn, już ustaliłam - z dopiskiem "dla Uciechowa"

Posted

[quote name='pucka69']bo ona jest za malutka na ciążę chyba, nie? nie ważyłam jej, nie wiem ile ma? kilka miesięcy chyba? czy 3-4 miesięczne świnki maja już małe swinki? ja wiem ze mogą mieć, ale czy nie poronią albo coś takiego?[/quote]

mogą chyba poronić ale raczej rozwijają się płody kosztem mamy świni i potem są słabsze. Pamiętam że Filip pokrył świnkę z którą był w klatce (zanim trafił do mnie), były wtedy jeszcze dosyć małe. Ta pani która się nimi opiekowała twierdziła że to samiec i chciała go wykastrować ale wet uznała że to samice. Potem urodziły się młode i albo były martwe albo padły. Jak przyszli do domu to małe świneczki były martwe. Na Filipa padło podejrzenie mordu na świninkach-to też możliwe. Samice się kryje taż żeby jakoś do 7 miesiąca się oprosiły (czy jakoś tak, sprawdzę to jeszcze w poniedziałek). Potem im się zrastają kości miednicy i może być problem przy porodzie.

Posted

nie strasz ciotki Evelin! Evelin! Do dobrego weta - chyba powie czy świnka jest w ciazy ? moze cos poradzi? czy trzeba czekać po prostu?
czy Krysia może mieć 5 miesięcy? no nie wiem?

Posted

nie straszę. myślę że w takim stresie jaki miały w schronisku Krycha nie miała rui a samiec Wacik nie chciałby kryć. Płody da się pewnie wymacać ale muszą być większe. Albo USG zrobić. Tylko w sumie po co? Znajdziemy świninkom domy jak by co ale pewnie się nie urodzą i tak więc nie ma problemu :p

Posted

Kurczę.. i psikus..

Świniaki były w Schronisku tydzień -może trochę ponad..

Mam nadzieję, że jednak ciocia Evelin nie przygarnęła eghm.. więcej.. niż dwie świnki..

Oby wszystko skończyło się dobrze - albo może inaczej- żeby się w ogóle nie zaczęło.. powodzenia..

Posted

[quote name='pucka69']
A Evelin narobiła szumu i poszła ;)
pewnie znowu je maca, maniaczka ;)[/quote]
Pucka:mad::mad::mad::mad::mad:
Z dogo mnie wylogowało...
Zalotów nie zauwazyłam...Do weta (czy dobrego) pójdę dopiero w piatek lub sobotę...Na razie chyba trzeba czekać....
W najgorszym wypadku założę hodowlę....

Posted

No dobrze jeszcze odnosnie stresu...Wacek mógł się odstresować u Pucki i u mnie też...A skąd nam wiedzieć co one w nocy robiły? No na spacerach po łazience też? Co prawda na spacerach mało miały czasu,ale jednak teoretycznie jest to mozliwe...Ale czy wielki Wacek mógłby startować do małych świnek?
Może się uda bo: nie musiały mieć rui, Wacek może nie miał ochoty,a może róznica w wielkości będzie przeszkodą (jest naprawdę duża)..
Ale przyznaję,ciśnienie trochę podwyższyło po tym odkryciu...

Posted

Nic się nie denerwuj Evelin!
Zobacz ile ludzi można doświnkować!
[quote name='pucka69']
[B][COLOR=#800080]Evelin - Pajunia, Wacia, Krysia[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Black - Duża i Mała[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Alfa i Zuzia - Don Kichot i Filip[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Pucka - Inka i Helenka ( Jadzia za TM)[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]Bebebe - Bronka i Pysia[/COLOR][/B]
[B][COLOR=purple]brazowa1-"Czarna Głowa vel Chrupcia"[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Elurin - Bercik i Bolek[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Zasadzkas - żeby jej nie było smutno - Świnka Ze Śmietnika i Filipie[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Aga&Adam - świnki płci damskiej - Kubuś i Tutuś [/COLOR][/B]
[B][COLOR=#800080]Tajemniczy CHŁOPAK ERIU - Godzilla i Pusia[/COLOR][/B]
Supergoga - 0 świn(!!)
[/quote]
nie wiadomo co robiły w nocy u Pucki, ale one tam chyba były krótko, nie? Może w nocy przyzwyczajały się do nowego miejsca? A potem znów zmiana. Transporty itd. Warunki nie sprzyjające prokreacji ! ;)

Posted

Wiesz pucka,ja nigdy nie widziałam rui u świnek morskich...Nie mam pojęcia jak to wygląda...
Teraz na chwilę wyloguję się z dogo,wpłacę na afn,a potem podam Pucka dane do wysyłki...
Jakoś będzie,świniaczki tak czy inaczej krzywdy nie doznają...

Posted

Niby nie robiły...Ale tak do końca pewności nie mam...
Krysia brzuszek ma...Pajunia tez ma brzuszek....I Wacek ma brzuszek duży..Ale się ostatnio objadały..Teraz to wróżenie z kart...
Oj,te świniaki...Okaże się czy gdzieś doszło do słodkiej chwili zapomnienia czy nie...Nie martwcie się,z pewnością Was poinformuję....

Posted

moje też dość mało. Donek jest bardziej hałaśliwy, gwiżdże np.jak słyszy worek-chce trawy. Czasem na siebie poszczękają, robią łik łik jak w nie wmuszam wit.C, Filip jak drzemie to robi kłiii kłiii czasami ;)
Bardzo rozmowne świnie ma Black Sheep. Może wszystkie bikolorki czarno-białe są takie rozgadane?

Posted

Obiecałam zdjęcia naczych "chłopaczków" jednak dopiero dzisiaj mogłam dorwać się do komputera oto kilka:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images20.fotosik.pl/252/fff16e0482a50914.jpg[/IMG][/URL]
śmieszne noski:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images20.fotosik.pl/252/8ffe6853b286b17a.jpg[/IMG][/URL]
kołderkowcy:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images20.fotosik.pl/245/0a26992f86788602.jpg[/IMG][/URL]

A tu Kuba jako przekąska:lol:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images20.fotosik.pl/252/271aa55704341cf2.jpg[/IMG][/URL]

taki mają wybieg domowy tymczasowy
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images20.fotosik.pl/245/52787843c016428f.jpg[/IMG][/URL]
i ostatnie:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images21.fotosik.pl/190/146454d8027f3a74.jpg[/IMG][/URL]
Dziś ma być ciepło więc mamy zamiar zabrać je na działkę może tam zrobimy jeszcze zdjęcia plenerowe więc nie omieszkam ich troszkę pokazać.
Pozdrawiamy wszystkich świnkomaniaków i świniaczki.
Aga i Adam.

Posted

U nas i Godzilla i Pusia gadają jak najęci. Pusia najwięcej wtedy, kiedy myśli, że dostanie jedzenie. Zauważyliśmy, że nawet rozpoznaje mamę Roberta (tajemniczego chłopaka ;)), bo od niej dostaje zawsze jakąś przekąskę.
[B]Aga&Adam[/B] śliczne świnki:). Drugie zdjęcie wymiata :D.
Widzę, że mają uformowany wybieg z kartonu :) - o ile dobrze rozszyfrowałam jedno ze zdjęć. Sprytny pomysł, trzeba nad nim głębiej pomyśleć.