swan2407 Posted November 17, 2011 Posted November 17, 2011 (edited) Witam, Lara ma 5 miesięcy. Dotychczas karmiliśmy ją Pro Planem lamb&rice. Od kilku miesięcy non stop się drapie przy czym piszczy. Byliśmy u weta i stwierdził, że to najprawdopodobniej jest spowodowane uczuleniem na karmę. Powiedział nam również, że inne objawy u Lary (niewielka ilość wydzieliny (ropy?) z oczu) również mogą być spowodowane tym, że karma jej nie odpowiada. (Od jakiegoś czasu występuje również nieprzyjemny zapach z pyska. Nie wiem czy to jest z tym związane?) A więc poszukujemy teraz innej karmy. Wet proponował acanę lub royala. Z tego co czytałam royal stracił na jakości. W zoologu polecili nam brit care. Słyszałam również o Orijen czy Nutra nuggets. Co wybrać? Edited February 2, 2012 by swan2407 Quote
LadyS Posted November 17, 2011 Posted November 17, 2011 Też jesteśmy na etapie wyboru karmy dla alergika, przy czym u nas nie jest to uczulenie na daną karmę, a na konkretne składniki. Warto brać pod uwagę Acanę (my myślmy nad Pacificą), TOTW (też Pacific Stream), Brit Care też daje radę, o ile pies nie ma uczulenia na drób (jest tam tłuszcz z kurczaka). Quote
Jara Posted November 18, 2011 Posted November 18, 2011 Z pyska śmierdzi psu po Pro Planie. Moja przechodziła to samo, na szczęście szybko z ProPlanu zrezygnowałam. Z podanych przez Ciebie wybrałabym Acanę lub Orijena. Ale uważaj na Acanę z kurczakiem dla szczeniąt, bo często mimo wszystko uczula i powoduje okropne biegunki. Nic innego nie doradzę, bo my byłyśmy na BioMillu, dobra karma, ale droga. Ewentualnie WolfsBlut, ale niskobiałkowy, ale to też 250zł. Quote
swan2407 Posted December 4, 2011 Author Posted December 4, 2011 Przeszliśmy na acanę puppy junior, jednak mała ciągle się drapie... Dodatkowo wystąpiła biegunka. Teraz już jest lepiej, jednak czasem ma lekką biegunkę. Nie wiem już czym ją karmić... Quote
LadyS Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 [quote name='swan2407']Przeszliśmy na acanę puppy junior, jednak mała ciągle się drapie... Dodatkowo wystąpiła biegunka. Teraz już jest lepiej, jednak czasem ma lekką biegunkę. Nie wiem już czym ją karmić...[/QUOTE] Może to alergia pokarmowa? U nas pies 8miesięczny właśnie miał jako główny objaw drapanie i utratę sierści dodatkowo, obecnie jest na TOTW Pacific Stream i drapanie prawie całkowicie zanikło. Quote
swan2407 Posted December 4, 2011 Author Posted December 4, 2011 [quote name='ladySwallow']Może to alergia pokarmowa? U nas pies 8miesięczny właśnie miał jako główny objaw drapanie i utratę sierści dodatkowo, obecnie jest na TOTW Pacific Stream i drapanie prawie całkowicie zanikło.[/QUOTE] Dziękuję za szybką odpowiedź. W takim razie przetestujemy tę karmę. Mam nadzieję, że i Larę nie będzie uczulała. Quote
swan2407 Posted February 2, 2012 Author Posted February 2, 2012 Lara wciąż się drapie. Testowaliśmy: Pro plan, acanę, royala, TOTW, brit care Myślałam, żeby spróbować jeszcze z jakąś karmą typowo dla alergików. Bento Kronen , NDFC, może jeszcze coś innego? Quote
LadyS Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 A ile próbowaliście? Tzn. jak długo pies jadł karmę? Nieraz objawy ustępują dopiero po 3-4 tygodniach... Quote
swan2407 Posted February 2, 2012 Author Posted February 2, 2012 Pro plana jadła około 2 miesięcy, acanę krótko, ale występował łupież, biegunka, TOTW około 4-5 tygodni, royala je od około 3 tygodni, Quote
andromeda Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Mam podobny problem przetestowała wiele karm. w sumie najlepsza i przynosząca szybki efekt była karma RC Hypoallergenic, niestety cena powalająca. Przez dłuższy czas podawałam Bento Kronen z łososiem było ok do pewnego czasu. Czy Twój maluch miał sprawdzone zatoki może są przepełnione i dlatego tak się drapie. Mój ma z tym problem. Wet namawia na wycięcie i nie wiem czy się zdecydować... Quote
gryf80 Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 co prawda nie ten dział i z góry przepraszam,ale po co wycinać zatoki(nie dojrze,że pies ma tyłek goły po zabiegu jak pawian to jeszcze ttrzeba pilnować,żeby nitek nie szarpał),skoro można opróżniać mechanicznie np.co tydzień samemu Quote
zołzowata Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Jeżeli zboża nie przeszkadzają, to może spróbujecie Koebersa? Mają różne rodzaje, w opisach podają, że karmy dobre dla alergików właśnie. Dzwoniłam swego czasu po dodatkowe info, ponoć nie mają w ogóle zawartości kurczaka (karmy, rzecz jasna;)), tylko wołowina lub baran. No i jest smaczna - to jedyna sucha karma, którą moje szczeniątko (50 kg żywca:evil_lol:) jadło ze smakiem. Quote
swan2407 Posted February 2, 2012 Author Posted February 2, 2012 [quote name='andromeda'] Czy Twój maluch miał sprawdzone zatoki może są przepełnione i dlatego tak się drapie. Mój ma z tym problem. Wet namawia na wycięcie i nie wiem czy się zdecydować...[/QUOTE] Miała kiedyś opróżnione, bo saneczkowała. Obecnie przestała. [quote name='zołzowata']Jeżeli zboża nie przeszkadzają, to może spróbujecie Koebersa? Mają różne rodzaje, w opisach podają, że karmy dobre dla alergików właśnie. Dzwoniłam swego czasu po dodatkowe info, ponoć nie mają w ogóle zawartości kurczaka (karmy, rzecz jasna;)), tylko wołowina lub baran. No i jest smaczna - to jedyna sucha karma, którą moje szczeniątko (50 kg żywca:evil_lol:) jadło ze smakiem.[/QUOTE] Dziękuję! Nie słyszałam wcześniej o tej karmie. Quote
Recommended Posts