Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Maupa4

27969

• Bila

6040

• ockhama

3031

• wilczy zew

1578

Posted

Przez sześć godzin latałysmy wzdłuż autostrady i Karolina sprawdzała wszelkie możliwe przejścia i zbiorniki wodne i liczyła żaby.
Głównie to żabie zwłoki ... żaby trupy i żaby placki :roll:

Posted

Przejście dla dużych zwierzat wygląda tak ...

... czyli szumna nazwa dla tego co jest pod - i to kazdym - wiaduktem ...
No ale wybudowano wiadukt żeby przejście było ;)

Posted

Erozja ...

... w "moich czasach" czyli czasach kiedy ja biegałam terenowo to ta erozja nazywała się ... fuszerką budowlaną i dyletanctwem. No ale czasy się zmieniają ...

Posted

zbiorniki wodne

To te zbiorniki które widac za siatkami jak jedzie sie autostradą.
Są trójkątne, prostokątne i trapezowe. To znaczy na pewno sa trójkatne. Bo widac trójkąty ...
A co do prostokątnych i trapezowych to sprawa nie jest prosta - chyba nie da się jednoznacznie określic kształtu bez planów - jak się kopnęło tak wyszło ...

Z tymi zbiornikami też jest "fajna" sprawa - na logike to one retencyjne, ppoż ... no i żaby mają w nich mieszkac.
Pytam się o klucz do bramy - no bo jak liczyc to trzeba dojśc - nie ? "Jaki klucz ? Liczymy od zewnątrz"
Zgłebiam temat: no do czego te zbiorniki i jak z kluczem jak by był na gwałt potrzebny. Może jest w najbliższym gospodarstwie ? :cool3:
Usłyszałam ze mnie pogięło - w jakim gospodarstwie ? W Generalnej Dyrekcji jest ...
No w generalnej dyrekcji od budowy dróg i autostrad i pozwolenie na klucz trzeba miec ... AAAAA ... Matrix ... :mdleje:

Posted

Biedne zbiorniki tez już dotknęła ... erozja

A jaka erozja jest przy ekranach "dzwiękochłonnych" :shake:
Na temat ekranów "dzwiękochłonnych" się nie wypowiadam bo miałyśmy rodzinną gorącą wymianę zdań w tym temacie.
Ja swojego zdania nie zmieniłam - ale pod koniec jazdy na pytanie "Jak mam jechac ? Tu ? Tu ? Czy tu ?" powiedziałam: nie wiem - jak wyjedziemy z tych tuneli to może się zorientujemy gdzie jesteśmy i czy dobrze pojechałyśmy ... :grins:
Cóż mnie uczono orientacji w terenie i szukania drogi z punktu A do B po: topograficznych punktach charakterystycznych, drogowskazach i rozmowach z "ludnością tubylczą" czy tez "tambylczą" ... a nie szukania drogi w labiryncie tuneli :roll:

Posted (edited)

Dzisiaj nie było akcji żaba za to pogoda była żabia ...

Byliśmy u weta :grins:
Noga kofeiny jednak do prześwietlenia ... nie wiem na co liczyłam bo chyba nie na cud :hmmmm:
We wtorek idę po skierowanie - zobaczymy czy mam prześwietlac kolano czy może cuś więcej bo jak mam jeździc trzy razy żeby składac sobie z fragmentów cały szkielet to wolę raz i po całości :roll:

Groch mnie po raz pierwszy w swoim życiu wykończył - nie daję rady już z tym jego laniem. Trudno - idzie w pieluchy.

edit
No i zapomniałam ... a tak coś mało mi się wydawało :roll:

Oczy Kofeiny - pięc dni kroplenie lecznicze a potem raz dziennie sztuczne łzy ... :roll:

Teraz chyba już o niczym nie zapomniałam :hmmmm:

Edited by Maupa4
Posted

ubawiłam się tą erozją :lol: chociaż to w sumie śmieszne nie jest... :angryy:

a o kluczach do zbiorników to... szok :crazyeye:

za zdrówko nieustająco trzymam :kciuki: a Groszek leje bo? przez leki nasercowe?

Posted

Uuffff...wszystko nadrobiłam...

niespodzianka-dzika dzicz-mnie wzruszyła :oops: bardzo dziękuje :Rose:
jest prześliczna :loveu:
widziałam ambonę i widoki z niej,żeremia,padalca,samca zięby,pliszkę siwą i wszystko inne :loveu:

przecinek latlelek w juliusach :lol: które jako norwegi są beznadziejne
http://images10.fotosik.pl/3968/de4592d51c276223med.jpg

biedny Groszek lejek :shake:

Myślałam o Małej,to mógł być normalny dom,nie wszyscy szukają w necie.
Wiele psów lata bez obroży i czipa. Właściciele mogli być w podróży i psiak niepostrzeżenie wysiadł na stacji.
Osobiście znam przypadek,gdy ktoś z najbliższej rodziny wywiózł zwierzaka mówiąc właścicielce,że uciekł.
Wyciągnięte sutki mogą być po jednych szczeniakach "dla zdrowia". Czytałam,że źle zasuszana i nieodpowiednio karmiona suka może mieć takie wyciągnięte sutki.

Posted

[quote name='lula2010']troszke nie na temat-szelki juliusy sa beznadziejne?pytam,bo panciu uparl sie kupic bulwom ...:cool3:

Mają taki full wypas,że można sakwy zaczepić,latarkę,jest wygodna rączka ale przedni pasek jest ZA wysoko i jeszcze nie widziałam aby był na odpowiedniej wysokości.
Szeli typu norwegi aby były dobre to szyje się na konkretnego psa!

Posted

lula2010 napisał(a):
dzieki za odpowiedz,widzialam je "na zywo"na buldogach angielskich ,ale wg mnie, przedni pasek za mocno odstawal,wlasciciel mowil ,ze tak ma byc....

przedni pasek reguluje się bo jest na rzepa

Posted

[quote name='malawaszka']ubawiłam się tą erozją :lol:

za zdrówko nieustająco trzymam :kciuki: a Groszek leje bo? przez leki nasercowe?

[quote name='lula2010']kciuki za Kofeinke i Grocha trzymamy :kciuki:.....nieustajaco trzymamy....:kciuki:

za kciuki dziękujemy.

A co do lania Groszka - no zawsze lał ze wzgledu na te źle genetycznie usytuowane/przyczepione moczowody - no ma je w jednej trzeciej pęcherza (od dołu) - no to i rezerwuar mu się szybciej napełnia. Ale jakoś panowaliśmy. Teraz dramat - mógłby co pół godziny a i tak nie daje rady utrzymac :roll:

Leki nasercowe mu nie "pomogły" w hiper laniu - to nerki siadają przez niedotlenienie.
Nie zagęszczają i nie zaciężają ;) moczu - pije hektolitry wody i wylewa hektolitry wody ...

[quote name='wilczy zew']
przecinek latlelek w juliusach :lol: które jako norwegi są beznadziejne
http://images10.fotosik.pl/3968/de4592d51c276223med.jpg

Nie wypowiadam sie - chociaz jak pewnie zauważyłas teraz szał na juliusy. Nawet chiłała must have ... top trendy i te sprawy ;)

[quote name='wilczy zew']Mają taki full wypas,że można sakwy zaczepić,latarkę,jest wygodna rączka ale przedni pasek jest ZA wysoko i jeszcze nie widziałam aby był na odpowiedniej wysokości.

Wróżka chyba miała - pisze ze chyba bo ja w typach szelek mało zorientowana ale wydaje mi się ze zaczęłam jej już kompletowac to komandoskie wyposażenie - i cieszyłam sie ze jest już coś do czego można doczepic granatnik i saperkę :grins:
No ale kółka momentalnie powyrywała z tych szelek więc pomysł padł :roll:

[quote name='wilczy zew']
Myślałam o Małej,to mógł być normalny dom,nie wszyscy szukają w necie.
Wiele psów lata bez obroży i czipa. Właściciele mogli być w podróży i psiak niepostrzeżenie wysiadł na stacji.
Osobiście znam przypadek,gdy ktoś z najbliższej rodziny wywiózł zwierzaka mówiąc właścicielce,że uciekł.
Wyciągnięte sutki mogą być po jednych szczeniakach "dla zdrowia". Czytałam,że źle zasuszana i nieodpowiednio karmiona suka może mieć takie wyciągnięte sutki.

Pierwsze prawda i drugie prawda.
Dlatego ja nigdy nie równam z ziemią "byłych/poprzednich" włascicieli bo nigdy nie wiadomo co, jak i dlaczego. A dorabianie pewnej części ciała uszu - żeby było dramatycznie - mnie nie bawi. Zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku.

A co do wysiadania na stacji - też o tym pomyślałam.
Ale tu to mnie tym razem poniosła wyobraźnia ;)
Trochę dziwne że jak wysiadła swoim to nawet nie próbowali jej złapac/szukac.
A jak wysiadła obcym - to nie dziwię się że ... nawiała i nie dała się złapac i przekonac do powrotu do auta. No ale w końcu dała się komuś złapac - nie ? Jakos trafiła do przytuliska ... :hmmmm:

U nas dziś pogoda nawet nie żabia - wybitnie dżdżownicza.
Magd dziś na chodnikach, trwnikach i w kałużach miliony :)

Posted

[quote name='wilczy zew']Uuffff...wszystko nadrobiłam...

niespodzianka-dzika dzicz-mnie wzruszyła :oops: bardzo dziękuje :Rose:
jest prześliczna :loveu:
widziałam ambonę i widoki z niej,żeremia,padalca,samca zięby,pliszkę siwą i wszystko inne :loveu:

To masz jeszcze dzikie mazowieckie piachy :grins: