Jump to content
Dogomania

Po jakim czasie stosowania danej karmy możemy okreslić jej "walory"?

Recommended Posts

Posted

Mam mały kłopot z karmieniem mojego rudzielca.Je suche...i tak zostanie.
Jakiś czas dostawał karmę Bosha,która(jak słusznie mi zwrócono uwagę) zawiera zbyt mało mięcha.Zmieniłam na Acanę.Niestety po zmianie(stopniowej)cały czas miał nie fajne koopy i problemy z wypróżnianiem.Postanowiłam Acanę odstawić.Nie zależało mi na znalezieniu najtańszego produktu,ale trafiłam na nasza polską karmę Presta Premium,która ma 52% mięcha a do tego w miarę dobrą cenę.Po tej karmie wszystko o.k.Może sierściucha niezbyt piękna,ale rudy nigdy się nie nadawał na reklamówkę Head & Shoulders.Jednak ową karmę rozprowadza u nas gość,któremu przywożą ją z Zielonej Góry luzem i sam ją pakuje zgrzewając w worki i po prostu nie mam pewności jak długo i w jakich warunkach ta karma jest przechowywana itp.
Chciałabym kupować karmę z dobrego źródła w oryginalnych opakowaniach.No i oczywiście wreszcie pozostać przy jednej sprawdzonej na moim psiaku.Jeśli zmienię suche znowu,to po jakim czasie mogę stwierdzić,że na pewno ta karma jest o.k.?
Koopy wiadomo,prawie od razu widać czy są w porządku,czy nie,ale takie sprawy jak sierść,waga czy nie wiem co jeszcze,to nie wiem.
Sorki jeśli moje pytanie dla wyjadaczy wydaje się oszołomskie,ale jestem laikiem w psich sprawach:oops:

Posted

Kilka tygodni minimum. I kupy, bąków też to dotyczy (choć oczywiście jeśli reakcja przewodu pokarmowego mimo stopniowego wprowadzania jest straszna, to nie ma co tych kilku tygodni ciągnąć - natomiast bąki, czy trochę brzydko uformowany kał mogą się utrzymywać 2-3 tygodnie i nie znaczy to od razu, że karma jest zła, szczególnie jeśli dość mocno różni się składowo od poprzedniej).