Jara Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Zobaczyłam dziś u mojej suki na przedniej łapie taką jakby łuszczącą się skórę i lekkie zaczerwienienie. Na jednej łapie ma więcej, na drugiej prawie w ogóle. Na tylnych łapach nie ma. Mama mówiła, że podobno łapę trochę lizała. I teraz nie wiem czy lecieć do weta, wykąpać psa czy czekać jeszcze na rozwój wydarzeń. [img]http://i1099.photobucket.com/albums/g394/Agnieszka_Kondraciuk/Rozne/RIMG0005.jpg[/img] [img]http://i1099.photobucket.com/albums/g394/Agnieszka_Kondraciuk/Rozne/RIMG0004.jpg[/img] Czy coś takiego może podchodzić pod alergię ewentualnie być kontaktowe np podrażnienie od latania po liściach ? Quote
gryf80 Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 masz hexoderm szampon w domu?albo jakąkolwiek chlohexydynę?mojemu pomogło Quote
Jara Posted October 26, 2011 Author Posted October 26, 2011 No właśnie nie mam nic takiego. Przed chwilą zamówiłam w sklepie internetowym Hexoderm. Wzięłam za pobraniem, więc może do piątku dojdzie. Quote
Martens Posted October 28, 2011 Posted October 28, 2011 Wygląda jak uczulenie. Możesz spróbować też Sudocremu. No i ważne, żeby tego nie lizała, bo to zaognia i zakaża takie zmiany. Quote
Jara Posted October 30, 2011 Author Posted October 30, 2011 Odstawiłam TOTW, łapy myję, na spacer smaruje Tridermem i mam Hexoderm. Poprawia się. Quote
ceta Posted October 31, 2011 Posted October 31, 2011 najprawdopodobniej początek malasseziozy- drożdżycy skórnej. zwłaszcza patrząc na paznokcie. hexoderm jak najbardziej. jeśli nie będzie działało kup manusan w aptece- bardziej stężona chlorheksydyna. kąpiele minimum 3 razy w tygodniu,ewentualnie jeszcze jakiś nawilżający szampon, np sensiwet bayera. nie daj absolutnie lizać a po każdy "mokrym" spacerze dobrze osuszaj Quote
Martens Posted October 31, 2011 Posted October 31, 2011 [quote name='Jara']Odstawiłam TOTW, łapy myję, na spacer smaruje Tridermem i mam Hexoderm. Poprawia się.[/QUOTE] Tylko Triderm to armata - antybiotyk, plus przeciwgrzybiczy, plus steryd, a już szczególnie mija się z celem smarowanie tym na spacer. Na dwór smaruj np. Sudocremem, to osłaniające, łagodzące i lekko odkażające, a Tridermem smaruj 2-3 razy dziennie kiedy pies nie wychodzi na dwór, żeby się nie ścierało. Quote
gryf80 Posted October 31, 2011 Posted October 31, 2011 często po tridermie dochodzi do zniszczenia naskórka,więc nie szalej z tym tridermem-jak martens radziła Quote
Jara Posted October 31, 2011 Author Posted October 31, 2011 Pies łap już nie liże. I niestety smarowanie w domu mija się z celem, bo tylko na dworze pies nie zlizuje maści z łap. Quote
Martens Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 To w razie czego po posmarowaniu najlepiej wsadzić w kołnierz ;) tak na przyszłość. My tak sobie radziliśmy z grzybkiem miedzy paluchami, bo gdyby go lizał, to całe leczenie i tak dałoby guzik... Quote
Jara Posted November 15, 2011 Author Posted November 15, 2011 Koniec końców wylądowałyśmy u dermatologa, bo mimo iż chwilowo było lepiej to stan się pogorszył. Lekarz zlecił przejście z Hexodermu na Manusan. Mrożenie karmy (roztocza mączne) i pozbycie się włochatych dywanów, a koce ubieranie w poszewki. W następnym tygodniu, dokładnie 25.11 mamy umówione testy na alergie. Bulina idzie do szkoły ;) bo testy będą wykonywane na zajęciach. Dopiero po testach pies będzie leczony i badany dalej. Quote
Jara Posted November 25, 2011 Author Posted November 25, 2011 I na sam koniec: jesteśmy już po testach i zdiagnozowane atopowe zapalenie skóry :( Quote
Martens Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 I co go biedaka uczula? Co zalecił wet? Atopia jest niestety nie do wyleczenia, ale jak znajdziecie dobry sposób na danego psa na jej objawy, to będzie łatwiej - najgorzej jest na początku, jak nie wiadomo co najlepiej działa i trzeba próbować... Quote
Jara Posted November 26, 2011 Author Posted November 26, 2011 Pleśnie, trawa (dokładnie życica trwała) i roztocza (mączne i te żyjące w kurzu). Wyniki alergii na ślinę pchły ma wyjść do 72h. Obecnie pies jest na sterydach i antybiotyku. Jak się okazało łapy nie były jedynym objawem. Zakłucie między palcami (zdiagnozowane oczywiście przez innego weta), rumień na pysku oraz w uchu (zdiagnozowany jako mechaniczne, pies się drapie - dla mnie było bzdurą, bo pies ledwo dosięga łapą do ucha). Pies jest na lekach żeby to wszystko zaleczyć, a następnie będziemy unikać alergenów. Zdecyduję się chyba na odczulanie. Karma do mrożenia, podawanie EFA-OLIE, mycie łap Manusanem, zakup hipoalergicznej pościeli, koce w poszwy i często sprzątanie ;) Quote
Recommended Posts