Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zobaczyłam dziś u mojej suki na przedniej łapie taką jakby łuszczącą się skórę i lekkie zaczerwienienie.
Na jednej łapie ma więcej, na drugiej prawie w ogóle. Na tylnych łapach nie ma. Mama mówiła, że podobno łapę trochę lizała.

I teraz nie wiem czy lecieć do weta, wykąpać psa czy czekać jeszcze na rozwój wydarzeń.

[img]http://i1099.photobucket.com/albums/g394/Agnieszka_Kondraciuk/Rozne/RIMG0005.jpg[/img]
[img]http://i1099.photobucket.com/albums/g394/Agnieszka_Kondraciuk/Rozne/RIMG0004.jpg[/img]

Czy coś takiego może podchodzić pod alergię ewentualnie być kontaktowe np podrażnienie od latania po liściach ?

Posted

No właśnie nie mam nic takiego.
Przed chwilą zamówiłam w sklepie internetowym Hexoderm. Wzięłam za pobraniem, więc może do piątku dojdzie.

Posted

najprawdopodobniej początek malasseziozy- drożdżycy skórnej. zwłaszcza patrząc na paznokcie. hexoderm jak najbardziej. jeśli nie będzie działało kup manusan w aptece- bardziej stężona chlorheksydyna. kąpiele minimum 3 razy w tygodniu,ewentualnie jeszcze jakiś nawilżający szampon, np sensiwet bayera. nie daj absolutnie lizać a po każdy "mokrym" spacerze dobrze osuszaj

Posted

[quote name='Jara']Odstawiłam TOTW, łapy myję, na spacer smaruje Tridermem i mam Hexoderm.
Poprawia się.[/QUOTE]

Tylko Triderm to armata - antybiotyk, plus przeciwgrzybiczy, plus steryd, a już szczególnie mija się z celem smarowanie tym na spacer.
Na dwór smaruj np. Sudocremem, to osłaniające, łagodzące i lekko odkażające, a Tridermem smaruj 2-3 razy dziennie kiedy pies nie wychodzi na dwór, żeby się nie ścierało.

Posted

To w razie czego po posmarowaniu najlepiej wsadzić w kołnierz ;) tak na przyszłość. My tak sobie radziliśmy z grzybkiem miedzy paluchami, bo gdyby go lizał, to całe leczenie i tak dałoby guzik...

• 2 weeks later...
Posted

Koniec końców wylądowałyśmy u dermatologa, bo mimo iż chwilowo było lepiej to stan się pogorszył.
Lekarz zlecił przejście z Hexodermu na Manusan. Mrożenie karmy (roztocza mączne) i pozbycie się włochatych dywanów, a koce ubieranie w poszewki. W następnym tygodniu, dokładnie 25.11 mamy umówione testy na alergie. Bulina idzie do szkoły ;) bo testy będą wykonywane na zajęciach.
Dopiero po testach pies będzie leczony i badany dalej.

• 2 weeks later...
Posted

I co go biedaka uczula? Co zalecił wet?
Atopia jest niestety nie do wyleczenia, ale jak znajdziecie dobry sposób na danego psa na jej objawy, to będzie łatwiej - najgorzej jest na początku, jak nie wiadomo co najlepiej działa i trzeba próbować...

Posted

Pleśnie, trawa (dokładnie życica trwała) i roztocza (mączne i te żyjące w kurzu). Wyniki alergii na ślinę pchły ma wyjść do 72h. Obecnie pies jest na sterydach i antybiotyku. Jak się okazało łapy nie były jedynym objawem. Zakłucie między palcami (zdiagnozowane oczywiście przez innego weta), rumień na pysku oraz w uchu (zdiagnozowany jako mechaniczne, pies się drapie - dla mnie było bzdurą, bo pies ledwo dosięga łapą do ucha). Pies jest na lekach żeby to wszystko zaleczyć, a następnie będziemy unikać alergenów.
Zdecyduję się chyba na odczulanie. Karma do mrożenia, podawanie EFA-OLIE, mycie łap Manusanem, zakup hipoalergicznej pościeli, koce w poszwy i często sprzątanie ;)