Jump to content
Dogomania

Czt sznaucer olbrzym nadaje sie do pilnowania posesji?

Recommended Posts

Posted

Na wiosne do mojej gromady dolaczy sznaucer olbrzym - sunka (taki mam zamiar).

Tylko zastanawiam sie czy jest to pies do pilnowania posesji?
W ksiazce o sznaucerach nie znalazlam informacji na ten temat.
I w ktorym miesiacu najlepiej rozpoczac szkolenie?

Posted

sznaucer to pies rodzinny...jest nieszczęśliwy gdy nie ma kontaktu z człowiekiem. Powiem tak - nie znam sznaucera, który pilnuje posesji, mieszka w kojcu, itp. itd.

Posted

[quote name='ewa_m']Na wiosne do mojej gromady dolaczy sznaucer olbrzym - sunka (taki mam zamiar).

Tylko zastanawiam sie czy jest to pies do pilnowania posesji?
W ksiazce o sznaucerach nie znalazlam informacji na ten temat.
I w ktorym miesiacu najlepiej rozpoczac szkolenie?[/quote]

Smutna to byłaby rzeczywistość dla sunieczki,

a w książce nie znalazłaś żadnej informacji ,ponieważ to nie jest pies do budy.

Posted

Sznaucer to w żadnym wypadku pies do budy!

Musi mieć stały kontakt z człowiekiem i nie może nocować na zimnie.

Do pilnowania nadaje się na takiej zasadzie, że masz domek z ogrodem i go wypuszczasz do tego ogródka, jak chce wyjść, albo masz jakieś osobne wejście dla niego. Tylko na takiej zasadzie.

• 2 weeks later...
Posted

A moje 2 sznaucery swietnie sie czuja w ogrodzie gdzie przebywaja pare godzin dziennie i na moj gust swietnie strozuja...oczywiscie jak my jestesmy w domu (oraz w nocy) przebywaja tam ( w domu) z nami ale uwielbiaja siedziec w ogrodzie i bawic sie z kotem badz obserwowac otoczenie (nawet w zimie !) moze one sa nietypowe ale gdyby mialy siedziec w domu caly dzien to by sie zanudzily chyba kompletnie...dodam ze to sredniak i olbrzym (oba chlopaki)

Posted

a ja niestety chodząc z Młoda na spacery do lasu przechodzę przez osiedle domków jednorodzinnych i przyuważyłam pięknego olbrzymka (piękny, zadbany - starej daty - z kopiowanymi uszyskami i ogonem), który mieszka w kojcu:(

Posted

U mnie zaden pies nie byl, nie jest i nigdy nie bedzie zamkniety w kojcu.
W kojcu maja ogromna ocieplana bude i tam sobie chodza na noc.

Poza tym moje psy maja zapewniona ogromna porcje ruchu, ze po spacerach zawsze klada sie na materace przed domem i odpoczywaja bardzo dlugo.
A dlatego pytalam o sznaucerach, bo chcialam zeby chociaz jeden psiak byl prawdziwym strozem, bo moje onki sie do tego nie nadaja (sa ze schroniska i wystarczajaco duzo przeszly w zyciu) szczegolnie Tara, ktora trafila do mnie w wieku 8 lat. One sa u mnie na emaryturze.

A jakis szczekajacy mlodzik by sie przydal by strzec cale moje stadko.
Mam miniaturke sznaucera i wiem, ze ta rasa robi niezly raban i stad moje pytanie.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy']To w takim wydaje mi się, ze będzie ok.

Z tym, że nie może spać w nocy w kojcu. Sznaucer nie ma podszerstka, a dokładniej ma go mało i będzie mu zimno.[/quote]
dokładnie ! w domu ma spać - blisko właściciela!:loveu: