Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktos z Was podawal ten lek swojemu psu? Przy jakich chorobach i jak sie czul psiak?

Zastanawiamy sie nad nim z wetka dla mojego suni z RZS. wg tej strony [URL]http://www.petplace.com/dogs/immune-mediated-polyarthritis/page3.aspx[/URL] mozna i Imuran podawac do sterydu (ktory juz od roku dostaje).

Posted

[quote name='deer_1987']Czy ktos z Was podawal ten lek swojemu psu? Przy jakich chorobach i jak sie czul psiak?

Zastanawiamy sie nad nim z wetka dla mojego suni z RZS. wg tej strony [URL]http://www.petplace.com/dogs/immune-mediated-polyarthritis/page3.aspx[/URL] mozna i Imuran podawac do sterydu (ktory juz od roku dostaje).[/QUOTE]

U psów się nie spotkałam, ale u ludzi tak.
Znajomej syn otrzymuje z powodu podejrzenia MPZS (młodzieńcze przewlekłe zapalenie stawów). Ma 16 lat , przez rok dostawał encorton , teraz imuran. Choroba na razie od 3 lat jet w remisji. Podobno po wprowadzeniu lek może powodować zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Często robią morfologię enzymy wątrobowe i trzustkowe. Lek upośledza system immunologiczny ( bo o to chodzi w chorobach autoimmunologicznych ) ma więc też zakaz stosowania jakichkolwiek szczepień profilaktycznych z wyjątkiem gruźlicy.

Posted

Serdecznie dziekuje! A jak z efektami ubocznymi? Bo z tego co czytam to psy inaczej - lepiej - traktuja chemie.

No wlasnie przez ten steryd - kortyzon - trzeba oglupic system immunologiczny. Czekam wlasnie na nowe wyniki krwi z piatku (sunia jest 2 tyg po wycieciu sledziony) i podejmuje decyzje co dalej. W tej chwili znow dostaje duze (20 mg na 11 kg) dawki sterydu, dostawala o polowe mniejsze ale pare dni po operacji nie mogla dostac sterydu i znow jestesmy w punkcie wyjscia w ktorym bylismy rok temu jak sie RZS zaczelo...

Posted

[quote name='deer_1987']Serdecznie dziekuje! A jak z efektami ubocznymi? Bo z tego co czytam to psy inaczej - lepiej - traktuja chemie.
.[/QUOTE]

Trudno mi powiedzieć. Sąsiadka w chwili słabości dzieli się problemem, na tą chwilę jest dobrze. Sprawa dotyczy niepokornego młodzieńca, taki wiek , więc ja o nic nie pytam a przed nim nawet nie przyznaję się ,że wiem o co chodzi. Ale młodzieniec jest dość aktywny, uczy się , widuję Go często więc chyba ok.

Posted

Ja czekam tylko na tel od wetki i bedziemy rozmawiac o tym Imuran, ja bym go sprobowala podawac, jesli by zle sunia reagowala to przestajemy ale moglaby pewnie dostawac nizsze dawki sterydu ktory nie jest idealnym lekiem...

Posted

Witam, mój pies od jakiegoś miesiąca dostaje Imuran, dodatkowo dostaje też Encorton(wet mówi,że będzie go dostawał przez jakiś czas,potem będziemy odstawiać)-pies ma toczeń rumieniowaty układowy. Pewie na Imuranie będzie do końca życia. Na razie dobrze go toleruje, na początku były problemy z kupą,ale teraz jest ok.

Posted

[quote name='dobermaniaczka']Witam, mój pies od jakiegoś miesiąca dostaje Imuran, dodatkowo dostaje też Encorton(wet mówi,że będzie go dostawał przez jakiś czas,potem będziemy odstawiać)-pies ma toczeń rumieniowaty układowy. Pewie na Imuranie będzie do końca życia. Na razie dobrze go toleruje, na początku były problemy z kupą,ale teraz jest ok.[/QUOTE]
Dziekuje za odpowiedz!

• 1 month later...
Posted

Witam ponownie. Poprzednie informacje są nieaktualne, leczenie nie przyniosło w ogóle żadnego rezultatu, badania krwi były bez zmian. Poprawa z kupą była chwilowa, niestety. Myślałam,że biegunka od RC Renal ale po odstawieniu leków wszystko wróciło do normy.