olenka_f Posted September 25, 2011 Posted September 25, 2011 wklejam diagnozę lekarza Pani Olu pisze "podejrzenie " dlatego , ze do potwierdzenia potrzebne sa badania , których nie wykonaliśmy . U Arniego istnieje podejrzenie wystąpienia ZNT ( zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki ) , dodatkowo nietrzymanie kału i moczu prawdopodobnie związane jest ze zmianami zwyrodnieniowymi w odcinku krzyżowym kręgosłupa ( tzw. zespół końskiego ogona ) . W trakcie badania klinicznego stwierdzono również obrzęk limfatyczny odcinków dalszych kończyn miednicznych , powiększenie węzłów chłonnych podkolanowych . Biopsja lub histopatologia wycinka mogłaby postawić rozpoznanie . Test TLI jest w stanie potwierdzić lub wykluczyć ZNT . Leczenie zachowawcze (wspomagające) ma na celu wspomóc regeneracje tkanki nerwowej . leczenie zachowawcze jest potwornie drogie, badania i testy muszą być wykonane tylko za co? Arni jest wspaniały, kiedy nie był chory albo my tego nie widzieliśmy przyjmował w kojcu każdego psa bez problemu, teraz już nie jest tak fajnie ale do ludzi to największy słodziak. Arni robi pod siebie, nie czuje jak leci :shake: Nie wyobrażam sobie zimy w schronisku :shake: on wiecznie mokry.. dostaje bardzo dużo leków i mamy nadzieję, że choć troche pomoże pewnie nie jedna osoba powie uspać psa ale bez próby ratowania jakoś sobie tego nie wyobrażam oto Arni potrzebujemy wsparcia na leczenie Arniego a on sam potrzebuje wyrozumiałego domu nie mam pojęcia czy ma szanse, ale bardzo bardzo bym chciała żeby mu się udało Quote
olenka_f Posted September 26, 2011 Author Posted September 26, 2011 Arni choć dostaje 5 zastrzyków dziennie z czego dwa bardzo bolesne , znosi wszystko bardzo cierpliwie i nawet raz nie warnął na nas, kochany owczar Quote
olenka_f Posted September 27, 2011 Author Posted September 27, 2011 niestety, nie daliśmy rady a Arniemu nie mogliśmy zgotować mordęgi dalszej :( żegnaj kochany piesku :( Quote
Iljova Posted September 28, 2011 Posted September 28, 2011 Dzisiaj zobaczyłam na wątku Dejzi link do tego wątku i weszłam..... a tu ..... szok !!! :-( Łzy popłynęły, tak mi smutno, tak żal że nie dało się nic zrobić :-( Arni [*] biegaj szczęśliwy po zielonych łąkach za TM Gdzie nie ma chorób, bólu i cierpienia :-( Quote
annavera Posted September 28, 2011 Posted September 28, 2011 ech, piękny pies ... szkoda. Ale cóż, nie zawsze jest szansa :( Quote
Kofeina Posted October 1, 2011 Posted October 1, 2011 zal psiaka.... przykro mi ze tak to wyszlo robiliscie co mogliscie :( {*} 3 maj sie kochany biegaj szczesliwy Quote
Recommended Posts