Michał1987 Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 mam takie skromne pytanie..mianowicie dzis moj prawie 3 miesieczny staffik spotkal na spacerze 3 miesiecznego pitbula red nosa sukę i na początku sie obwąchiwali a pozniej zaczeli bawic suczka pitbula byla ulegla kladla sie na plecy i sie bawili nagle cos mojemu odbilo i zaczol warczec i grysc kolezankę...ona uciekala a on niedawal jej spokoju wygladalo to dziwnie...jak sie zmeczyl to on zaczol ulegac i lezal na plecach i ona mu dokuczala ale bez warczenia on uciekal bo juz mial chyba dosc..pozniej znowu taka sytuacja ze chyba sie zdenerwowal i gryzl ją po szyji i warczal..zlapal ją za szyję az musialem interweniowac bo nie chcial puscic..co sądzicie o tym..to jego pierwsze spotkanie z psem...troche się zaniepokoilem..prosze o porady doswiadczonych osob:);) Quote
Martens Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 Staffiki w ogóle bawią się z psami dość brutalnie i dla laika to może wyglądać jak straszna agresja... Mój upodobał sobie na przykład ciąganie znajomego beagla za poliki :roll: jak raz jeden pies był na wierzchu, raz drugi, to raczej nie ma powodu do obaw, chociaż trudno to ocenić przez internet. Interweniuj, kiedy widzisz, że zabawa staje się za ostra, kiedy drugi pies ulega już nie na żarty, panikuje, jego CSy nie działają, podobnie ostrzeżenia, szczególnie kiedy to nie bullowaty tylko jakaś inna rasa, która może nie lubić takich zabaw - odwołuj psa do siebie, używaj polecenia "nie wolno" czy co tam sobie wprowadziłeś - możesz użyć podobnego polecenia które stosujesz kiedy pies za mocno Cię ugryzie. Quote
Michał1987 Posted August 24, 2011 Author Posted August 24, 2011 wlasnie one sie tak bawily ale nie mam doswiadzczenia i nie wiem jak te psy sie bawią wiec wolalem zapytac i sie upewnic ale teraz wiem ze to tylko zabawa byla..ale pozniej pit mial dosyc i odwolalem swojego..tzn musialem go odciagnac bo nie reagowal..wogole slabo sie slucha na dworzu jak widzi innych ludzi i zwierzeta jest skoncentrowany na innych rzeczacha nie na mnie, chyba ze sami jestesmy to sie slucha mnie.. Quote
agastaffbull Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 To typowy sposób zabawy dla terrierów typu bull. Jedne psy się bawią w ganianie, drugie-w "zagryzanie". Dwa staffiki będą bawić się ze sobą brutalnie i dla obu będzie to frajda. Staffik w zabawie z psem innej rasy może wywołać konsternację, bo inne psy nie są przyzwyczajone do takich zabaw. Mój pierwszy staffik i teraz obecny-bawią się z innymi psami w taki właśnie sposób, pierwszy staffik to już na maxa się nakręcał i każdą zabawę sprowadzał do bójki. Nie pozwalaj mu się za bardzo nakręcać. Jak widzisz, że zaczyna przeginać-odwołaj go, złap na smycz i zakończ zabawę. Powinien wiedzieć, że są pewne granice, bo inaczej nie będzie miał psich przyjaciół. Ćwicz z nim skupianie uwagi na Tobie, a że nie słucha-to takie teraz newralgiczny wiek, ale musisz nad nim pracować. Quote
Recommended Posts