Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='OlaAB']Robert
zgadza się, chodziło mi o to, że jeżeli komuś wypada szczepienie w okresie grudzień-marzec, to od razu może się pożegnać z wyjazdem[/quote]

Chyba nie, albo czegoś nie rozumiem :roll: . Jeśli komuś szczepienie wypada w grudniu, niech zrobi badanie teraz. Jest już dobrze ponad 120 dni, ale wciąż przed upływem 365 dni od ostatniego szczepienia.

• Replies 868
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeszcze jedna uwaga: wszystkie te czynnosci (szczepienie, badanie krwii) musza byc wykonane PO zaczipowaniu i zapaszportowaniu psa. Wiec jesli ktos np. zaszczepil 4 miesiace temu psa, ale wczesniej nie zaczipowal go, to musi najpier zaczipowac, potem jeszcze raz zaszczepic, odczekac 120 dni i dopiero wtedy pobrac krew do badania.

Posted

Hania
temu z marca też zaproponujesz szczepienie teraz?
mnie nie chodzi o to, że nie można - pewnie można robić szczepienia i co 6m-cy tylko PO CO? jaki ma to sens?
ze wzgledu na zawody szprycować psy chemią co kilka m-cy?
sorry, to ja odpadam

Posted

[quote name='OlaAB']Hania
mnie nie chodzi o to, że nie można - pewnie można robić szczepienia i co 6m-cy tylko PO CO? jaki ma to sens?
sorry, to ja odpadam[/quote]Ola, jeśli ktoś szczepi psa np. w marcu, to spokojnie może pobrać próbkę krwi do badania w lutym. Jego pies jest przecież wtedy ponad 120 dni po szczepieniu, a mniej niź 365. Taka osoba nie będzie musiała ponadplanowo szczepić przeciwko wściekliźnie, tylko zrobi to w marcu, jak co roku.

Posted

[quote name='OlaAB']Hania
sorry, to ja odpadam[/quote]
Dlaczego szczepienie? Ja mówię o [B]badaniu[/B]. Czy ktoś ma szczepić psa w grudniu czy w marcu, [B]próbkę do badania[/B] można pobrać teraz. Dlaczego od razu szczepić.

Posted

Mistrzostwa są 28-30.09.2007
Wyjechać trzeba będzie powiedzmy 26.09
Badanie trzeba zrobić pół roku i jeden dzień wcześniej, czyli najpóźniej 25.03
Myślę, że liczy się data na wyniku badania, a nie data pobrania próbki.
Na badanie czeka się ok. 3 tygodni, ale dla pewności policzę miesiąc (luty jest krótszy), czyli [B]próbkę powinno się pobrać NAJPÓŹNIEJ 23.02[/B] (piątek).
Pecha mają tylko Ci, którzy zaszczepili psa przeciwko wściekliźnie np. dziś, bo teraz muszą poczekać 120 dni na możliwość pobrania próbki, czyli aż do 27.03. Wyjechać będą chcieli 26.09, czyli mniej niż pół roku po pobraniu próbki, a jeszcze do tego powinni doliczyć czas, jaki jest potrzebny na samo badanie.

Posted

[quote name='OlaAB']Robert
zgadza się, chodziło mi o to, że jeżeli komuś wypada szczepienie w okresie grudzień-marzec, to od razu może się pożegnać z wyjazdem[/quote]
Jak to przeczytałam, to kamień mi spadł z serca ;-), bo nam szczepienie wypada w lutym, więc miałam nadzieję, że nikt nie będzie nas mógł wytypować na MŚ :roflt: :roflt: . Ale, qrcze, okazuje się, że nie ma tak łatwo i pod kątem przepisów zdrowotnych jednak się kwalifikujemy... :roll: Całe szczęście, że TYLKO pod tym kątem! ;-) :lol:

Posted

Tak, więc pozwólcie, że podsumuję tę dyskusyję zawołaniem:

[B][COLOR=Red]W STYCZNIU WSZYSCY JAK JEDEN MĄŻ BADAJCIE SWOICH RASOWYCH ZAWODNIKÓW!!![/COLOR][/B]

A nóż widelec załapie się do kadry :)

Posted

[quote name='Robull']A nóż widelec załapie się do kadry :)[/quote]
Strach się bać!

NB, czy to laboratorium w Puławach jest państwowe? Bo jeśli to jakaś spółka akcyjna, to może należy akcje kupić... Jak nic wartość pójdzie w górę gdy rzesze wypełnionych nadzieją przyszłych polskich "miszczów świata" agility ustawią się w kolejce po badania! ;-) :evil_lol:

Posted

[quote name='Flaire']
NB, czy to laboratorium w Puławach jest państwowe? Bo jeśli to jakaś spółka akcyjna, to może należy akcje kupić... Jak nic wartość pójdzie w górę gdy rzesze wypełnionych nadzieją przyszłych polskich "miszczów świata" agility ustawią się w kolejce po badania! ;-) :evil_lol:[/quote]
No dobra, to ja też jedną poproszę, a następnie, co by podbić wartość, przebadam mój nierasowy sucz :lol: .

Posted

Ja i tak już tyle kasy w te kundle wsadziłam, że mało kogo chyba zdziwi dodatkowe badanie za trzy stówki.
Ale ważne do końca życia :diabloti:

Posted

[quote name='Mokka']Ja i tak już tyle kasy w te kundle wsadziłam, że mało kogo chyba zdziwi dodatkowe badanie za trzy stówki.
Ale ważne do końca życia :diabloti:[/quote]

Ale nie do wszystkich krajów. Do Anglii się chyba nie liczy.
No i pomnóz to przez ilosć psów danego właściciela.

Posted

[quote name='Flaire']Strach się bać!

NB, czy to laboratorium w Puławach jest państwowe? Bo jeśli to jakaś spółka akcyjna, to może należy akcje kupić... Jak nic wartość pójdzie w górę gdy rzesze wypełnionych nadzieją przyszłych polskich "miszczów świata" agility ustawią się w kolejce po badania! ;-) :evil_lol:[/quote]Sprawdziłęm i nie ma ich na giełdzie :( :lol:

Posted

[quote name='LALUNA']Ale nie do wszystkich krajów. Do Anglii się chyba nie liczy.[/quote]O ile się nie mylę, to jeśli badanie masz zrobione minimum pół roku i 1 dzień przed wyjazdem, to na Wielką Brytwannę też jest ważne.

Posted

[quote name='LALUNA']Ale nie do wszystkich krajów. Do Anglii się chyba nie liczy.
No i pomnóz to przez ilosć psów danego właściciela.[/quote]

No kurczę, to cytuję samą siebie:loveu: :

[I]"Przepisy dla Wlk. Brytanii są trochę inne - badanie można wykonywać już [B]po upływie jednego miesiąca[/B] od ostatniego szczepienia. Jeżeli wybieramy się z psem np. do Anglii i do Szwecji, należy spełnić wymogi obowiązujące dla kraju o bardziej restrykcyjnych przepisach - (np. dłuższy minimalny czas między ostatnim szczepieniem a badaniem), czyli np. tak jak to określają szwedzkie czy norweskie regulacje."[/I]

Więc spoko, knologiczne emporia staną przed naszymy bestiami otworem!;)

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']:spam2: :spam2: :spam2: :ban: :ban:
Jest tu gdzieś mod? Ja już wiem, że Laluna i Robull się nie lubią i nie chcę się tego dowiadywać w kolejnych miejscach.[/quote]Założyłem ten temat w bardzo konkretnym celu i od samego początku był on bardzo czytelny dla wszystkich, tylko nie dla niej. Przekazałem w nim najwięcej konkretnych informacji z mnóstwem wyliczeń, użytecznych linków, itp. Myślę, że pomogłem w ten sposób wielu nieświadomym przyszłym członkom kadry narodowej na MŚA 2007. To nie moja wina, że jej trzeba wszystko po kilka razy tłumaczyć (a i to rzadko skutkuje :( ) i czepia się każdego mojego słowa.

[SIZE=1] P.S.
Jeśli Pati wytnie część postów w ramach czyszczenia tematu, to nie tylko nie będę miał nic przeciwko temu, ale się ucieszę.[/SIZE]

Posted

Ponieważ Leszek (tak mi się wydaje) wymyślił zasady kwalifikacji do reprezentacji na 2006, a wszystko wskazuje na to, że będzie on szefował podkomisji (duże zaangażowanie, kończenie asystentury na I polskiego sędziego agility, największa liczba głosów na niedzielnym zebraniu...) i pewnie utrzyma te zasady, to ponawiam swoją prośbę, aby przypomnieć tu, co musi spełnić pies, aby załapać się do reprezentacji na MŚA.

Posted

Robull,
jakie [B]zasady do utrzymania[/B]?:crazyeye: :roll: Konkretnie chodzi mi o eliminacje, których tak naprawdę [COLOR=red]nigdy[/COLOR] nie było... Bo nie można nazwać eliminacjami zawodów, o których po raz kolejny z roku na rok [B]po fakcie[/B] dowiadujemy się, że nimi były... I tak to wałkujemy od kilku ładnych lat.:p Myślę, że wszyscy agilitowcy w związku z tym pokładają nadzieje (w Leszku i w reszcie komisji:razz: ), że zostanie to w końcu jasno określone i nie będziemy po raz kolejny improwizowac na ten temat. Bo tak to do tej pory wyglądało, niestety. Przede wszystkim trzeba jasno określić ilosć zawodów branych pod uwagę, no i oczywiście jeszcze kilka ważnych rzeczy. Propozycja systemu - który pies, biorąc pod uwagę czas przebiegów i dokładność już istnieje, to kwestia przedyskutowania, ale to jeszcze przecież nie wszystko...

Posted

[quote name='Robull']

[SIZE=1]P.S.[/SIZE]
[SIZE=1]Jeśli Pati wytnie część postów w ramach czyszczenia tematu, to nie tylko nie będę miał nic przeciwko temu, ale się ucieszę.[/SIZE][/quote]

PATI wyciela!
Od teraz wszyscy sie lubia...:diabloti:
A jak ktos chce porywalizowac to zapraszam na parkur....
A teraz proponuje browarek na zgode
:drinking:

A ja wracam do lozka...[SIZE=1]bez wiagry w siebie...:cool3: [/SIZE]

Posted

[QUOTE]Robull,
jakie [B]zasady do utrzymania[/B]?:crazyeye: :roll: Konkretnie chodzi mi o eliminacje, których tak naprawdę [COLOR=red]nigdy[/COLOR] nie było... Bo nie można nazwać eliminacjami zawody, o których po raz kolejny z roku na rok [B]po fakcie[/B] dowiadujemy się, że nimi były...[/QUOTE]

To były czy nie były jakieś zasady, faktycznie trudno zgadnać, bo w tym roku żadne info do oddziałów nie dosżło o jakiś zasadach eliminacji. A teraz sie dowiadujemy że były wiadome i ustalone.

Posted

[quote name='Davie']Robull,
jakie [B]zasady do utrzymania[/B]?:crazyeye: :roll: Konkretnie chodzi mi o eliminacje, których tak naprawdę [COLOR=red]nigdy[/COLOR] nie było... Bo nie można nazwać eliminacjami zawody, o których po raz kolejny z roku na rok [B]po fakcie[/B] dowiadujemy się, że nimi były... I tak to wałkujemy od kilku ładnych lat.:p Myślę, że wszyscy agilitowcy w związku z tym pokładają nadzieje (w Leszku i w reszcie komisji:razz: ), że zostanie to w końcu jasno określone i nie będziemy po raz kolejny improwizowac na ten temat.[/quote] Davie, dobrze wiesz, że w zeszłych latach brane były osiągnięcia w PPA. W tym roku były przez Leszka jasno określone inne zasady (połączenie wyników na zawodach z prędkościami) i jak o nich nie wiesz, to proponuję, abyś spytała o nie Magdę, która od samego początku uczestniczyła we wszystkich rozmowach z Przewodniczącym GKSP i jako jedna z nielicznych osób w Polsce wiedziała o wszystkim. Jak Ci tego nie przekazała, to proszę nie miej o to pretensji do mnie. Zresztą, to już było i minęło. Ale właśnie m.in. dlatego, iż rzekomo w tym roku nie były znane zasady kwalifikacji do reprezentacji na MŚA (były swego czasu takie zarzuty w innym temacie), to proszę już teraz, czyli [B]jeszcze przed sezonem[/B], o podanie wszem i wobec (przypomnienie), jakie były te zasady, licząc na to, że będą one dalej obowiązywały. A jeśli ulegną zmianie, to również będę za natychmiastowym poinformowaniem wszystkich o tym fakcie. Proszę powiedz, czy widzisz w tym cos złego?

Posted

Nie, nie widzę nic zlego.
A zasady proponowane przez Leszka znam od dawna (i nawet mam piękną kopię), ale właśnie - tylko [B]jako propozycję[/B], bo raczej nie zostały wcielone w życie?? No zdziwiłabym się i jestem pewna, że wtedy to nie tylko ja, ha!;)
Owszem, można było sobie brać pod uwagę osiągnięcia w PP, albo inne klasyfikacje, ale nic nie zmieni faktu, że nie odbywało się to tak jak powinno, co roku do ostatniej chwili pozostawało tajemnicą, i ogłaszane było po fakcie. Ani razu przy ustalaniu kalendarza nie zaznaczono które to zawody będą eliminacjami. A były tylko podania z ust do ust, że coś, że może, że ktoś... Zamiast jasno określonych zasad. Ale to BYŁO, i teraz ważniejsze jest to co BĘDZIE.
Przyznaję, że zaszokowałeś mnie tym, że nie widzisz problemu i uważasz że wszystko było i jest ok (czy aby coś to tak trochę nagle Cię nie dopadło? :crazyeye: :cool3: ).
Zresztą tutaj nie chodzi tylko o punktację. Ile zawodów wchodzi skład eliminacji, do kiedy mają się one odbyć, itp., itd. Takie różne "drobiazgi". Często się słyszy, że polskie regulaminy sa mało precyzyjne, można by chociaż w agility to poprawić, ale łatwo to chyba nie będzie...