Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej.

Chciałam poczytać dyskusję i się spóźniłam :(
Co się tam działo?

Co do tego czy normalny pies nie upolowałby kury... oczywiście na podstawie czyjegoś (wybaczcie, nie pamiętam kto to pisał) postu tutaj, bo całej dyskusji nie zdążyłam przeczytać... Jeśli ktoś uważa, że normalne psy nie zagryzają kur, to nie widział psa pierwotnego na oczy ;) U haszczaków to norma nad normami, że jak ktoś mieszka w pobliżu drobiu to musi płacić właścicielowi kur za pozagryzane kury. Niektóre z nich lubują się w spożywaniu tak zdobytego pokarmu, ale zazwyczaj tylko się nimi bawią, ew. przynoszą właścicielowi. Nierzadko się zdarza, że i koty zagryzają czy małe psy, i to nie tylko haszczaki, ale i malmany oraz bardziej pierwotne, gronki. Jednak one mają to w genach (wiosną były spuszczane z łańcuchów by sobie znalazły jedzenie, dzieki temu była selekcja naturalna - przeżywały tylko te, które były najbardziej przebiegłe, inteligentne i o największym instynkcie łowieckim - stąd też ich umiłowanie do spieprzania na spacerach za byle tropem), więc np. to, że pies zagryza kurę jest dla mnie normalne, pies jest zwierzęciem, nie ma uczuć altruistycznych. Mój gamoń rzecz jasna by nie upolował, opowiadałam już kiedyś jak kiedyś go kura zaatakowała :D, jednak nawet jak coś goni to tylko byleby by gonić, lubi paść, ale nie polować (choć kilka razy gołębia, którego sam upolował na spacerze - mi przyniósł)

Posted

Tzn na co się pozwala - na polowanie kur? Czy jak?