Perfi Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 to jest ciezki mix i z jednej strony trzeba uwazac zeby nie zrobic czegos co negatywnie wplynie na jego zachowanie, a z drugiej czasami po prostu sie nie da nie wyszarpywac mu czesci ciala :) no i to jest szczeniak - kazdy szczeniak przeciez gryzie :) moj jamnik od poczatku byl straszny wariat i do dzis mu zostalo tak ze gryzienie to najlepsza zabawa. pierwszy moj jamnik w ogole nie gryzl. nie widze przyszlosci z Rupertem ktory bawi sie wylacznie gryzac. zabawki go nie interesuja zbytnio. jak to rozwiazac? Quote
black sheep Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 Jest taka zabawka "ósemka" którą poradziła mi AgaG, i choć Denisek zabawek nie lubi, ta mu przypasiła:) Jak chce mnie zaczepiać, mam ją w ręku i mi ją wyrywa, i tym się zajmuje. Denis wogóle woli bawić się miskami bardziej niż miśkami:) Zwłaszcza w roznoszenie ich po ogrodzie. Quote
Perfi Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 no tak ale Pani Zofia Mrzewinska odradza szarpanie sie z psiakiem. "ciągutka" tez mam ;) Quote
black sheep Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 Nie wiem jak na niego działa, ale wolę, żeby gryzł zabawke niż mnie;) Quote
Guest Mrzewinska Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 Psa mozna uczyc aportowania zabawki, mozna razem z nim zabawke nosic, na chwile udostepnic - np dac do "pokonania" butle po wodzie mineralnej - taka z tworzywa sztucznego czy taki baniak duzy, twarda pilke itp. - szarpanie sie ze szczeniakiem, ktory prawdziwa pasje walki moze miec wdrukowana od urodzenia to bardzo powazny blad. Piszczenie nie uczy niegryzienia rak, gryzienie trzeba obrzydzic, o jednoczesnie uczyc delikatnosci wobec rak i twarzy. Wiele razy pisalam jak. Zofia Quote
black sheep Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 Naszczęście pies Perfi nie jest już szczeniakiem, troszkę tu poplątałyśmy. Co do piszczenia czytałam o tym w książce "Dlaczego mój pies...?" Johna Fisher'a Quote
agaaaa Posted November 22, 2006 Author Posted November 22, 2006 Stosujemy metode z faflami :) Mamy nadzieję że zrozumie o co chodzi i za co dostaje nagrody, bo na razie to się zaczyna bawić jeszcze bardziej jak mu sie probuje te fafle naciągać albo jak już się bardzo wścieknie to gryzie i warczy dalej. Jeszcze musimy go oduczyc gryzc wszystko co ma na drodze. Po prostu ciężka praca przed nami, byle tylko kwarantanna się skończyła (jeszcze cały miesiąc). Quote
Perfi Posted November 22, 2006 Posted November 22, 2006 aga zmniejsz zdjecia bo mod skasuje! w imageshack jest opcja resize for message boards Quote
Recommended Posts