Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zawsze wydawalo mi sie,ze nie powinno sie takich stosowac, bo przeciez skoro pies gubi siersc to znaczy,ze tak ma byc i nie powinno sie ingerowac w nature. Ale coraz czesciej widze reklamy takich preparatow, co wy sadzicie? ktos uzywa? jakie polecacie?

Posted

A co masz na myśli konkretnie? jakie preparaty?
Ja tam znam i używam od czasu do czasu tylko te "wspomagające włos i skórę" np. w trakcie wymiany włosa. Teraz właśnie skończyłam stosować taki - Gammolen (czyste kwasy Omega 3 i 6 - olej z ogórecznika) a teraz podaję niewielkie ilości Kerabolu (biotyna i cynk).Podaję je okresowo dla wspomagania wymiany włosa. Nie nazwałabym ich jednak preparatami "przeciwko" wypadaniu sierści - a takimi które wedle swego zastosowania wspomagają ponowne porastanie. Pies wylinieje tak czy siak, nie da się powstrzymać wypadania, chyba że się jest magikiem...:p Można tylko złagodzić proces linienia i nieco przyspieszyć porastanie.

Czy o to ci chodzi? czy o jakieś cuda o których nic nie słyszałam?
(bo pierwsze słyszę, żeby istniały preparaty zatrzymujące linienie...to chyba nie na tej planecie;))

Posted

Jest taki fajny preparat Cirrus.Przebadany i działa.Pozatym polecam Omegan oraz tani i dobry Biotidex.Wszystko zależy jaka ma być postać tego suplementu.Cirrus jest w formie smakołyków,Omegan to płyn, a Biotidex-proszek.
Nie polecan natomiast stosowania dodatku żółtka do jedzenia bo surowe zawiera awidyne-czyli antywitaminę H co działa niekorzystnie na sierść,