Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Moja sunia (10 m-cy, shih tzu, cieczka zakończona końcem lutego, przechodziła ciążę urojoną 1 m-c temu) miała w piątek sterylkę, wszystko z raną ok, wczoraj byłyśmy u weta na wizycie kontrolnej i po antybiotyk. Lekarz sprawdził, wszystko pięknie się goi, ale wieczorem zauważyłam lekkie plamienie z dróg rodnych (nie z rany pooperacyjnej). Po nocy na posłaniu było kilka plamek. Przemyłam jej dzisiaj srom, była wydzielina krwawa, ale nie jak przy cieczce jasnoczerwona, tylko ciemniejsza, taka brązowawa. Wet powiedział, żeby przyjść wieczorem jak nie przejdzie. W sumie nie udzielono mi informacji telefonicznie co to może być, tylko powiedziała, żeby się nie martwić, zobaczymy wieczorem. Młoda bardzo mało pije, je, ale również mało. Na dworze szaleje (chociaż ze względu na zabieg straram się ją trochę ograniczyć, ale to baaardzo trudne), natomiast w domu jest apatyczna. Bardzo się martwię, czy to jakieś komplikacje po sterylce? Jakich ewentualnych badań powinnam się domagać? Co może być przyczyną tego plamienia. Pozdrawiam.

Posted

Jak przyszłam do domu to młoda szalała, jak przed zabiegiem pełna energi i szczęśliwa. Na spacerze załatwiała się z 15 razy (nigdy tak nie robiła). W sumie nie wiem czy oddawała mocz, robiła to w trawie i nie widziałam nic. Wczoraj byłam u weta, przeczyściła głębiej, za pierwszym razem było tylko troszeczkę brudno (taka brązowawa krew), ale za drugim i trzecim razem czyściutka watka była. Stwierdzono, że to pewnie końcówka brudków z kikuta szyjki macicy. Kazała jeszcze złapać mocz młodej (jak???) bo to częste sikanie może być objawem zapalenie pęcherza. Wróciłam do domu szczęśliwa, że problemów w sumie brak. Ale dzisiaj znowu plamienie z dróg rodnych. Czy może to być krew z zapalenia pęcherza? W nocy wogóle nie sikała, tylko się wylizywała. Rano również nie sikała, nie chciała nic pić, ani jeść. NIe wiem, czy robi to złośliwie, żebym nie wychodziła(oczywiście żart)? Idę z wielkimi wyrzutami sumienia, tak żal mi ją zostawiać. Dzisiaj mąż ma na popołudniową zmianę, więc jest przy niej, ale mówi, że nic się nie napiła i nie jadła i nie załatwiała się, tylko jak wyszłam to śpi cały czas. Popołudniami i wieczorem jest super, ale jak już jestem w pracy to tylko martwię się i nie mogę doczekać się powrotu do domu.

Posted

Krwawienie po sterylizacji z dróg rodnych jest zjawiskiem nieprawidłowym i wymaga pilnego ustalenia przyczyny. Krwanienie może być z powodu kamicy pęcherza moczowego, zmian w pochwie, źle wykonanej sterylizacji. Jeśli macie problem z pobraniem moczu to wet zrobi to poprzez nakłucie pęcherza, proponowałabym badanie na cito. Jeśli taki stan będzie się powtarzał trzeba by zrobić oznaczenie hormonów płcowych i badanie cytologiczne pochwy. Zdaża się ,że po zabiegu sterylizacji pozostaje strzępek jajnika i choć sunia jest bezpłodna może mieć objawy rui. Ja poprosiłabym o konsultację innego wet-a.

Posted

Jak przyszłam do domu, to młoda odżyła, kupiłam jej w zoologicznym jedzonko w takiej saszetce, (sprzedawca mówił, że dobrej jakości) pochłonęła całą michę, napiła się wody i wyszłyśmy na spacer. Udało mi się zebrać mocz (do takich woreczków dla niemowlaków), badanie wyszło ok. NIe było krwi w moczu, nie ma zapalenia, wyniki w normie. Wet powiedział, że może być taka osowiała gdy mnie nie ma, bo tęskni i jak ja wracam, to zaczyna funkcjonować. Faktycznie zawsze jak mąż miał na popołudnie to ona raczej do południa spała (ale nie kontrolował czy pije, sika itp). Wet powiedział również, że może ona za dużo szaleje po południu, wieczorem i opaski które ma założone na kikucie szyjki macicy trochę popuszczają i dlatego to plamienie. Bo jak ja przychodzę do niego, to jest tylko resztówka tych brudków (bo całe do południa ona leży i nie szaleje i nie ma z czego lecieć). Faktycznie młoda dostaje "głupawki" gdy wychodzi do ogrodu. Dzisiaj miała trochę tego plamienia, ale dużo mniej niż wczoraj i przed wczoraj. Wet powiedział, żeby trochę poczekać, poobserwować, przyjść gdyby ta krew była bardziej czerwona, lub byłoby jej więcej. No więc czekam, obserwuję i młodej już nie pozwolę biegać, tylko spacerki na krótkiej smyczy (biedactwo). Byle do poniedziałku jak już zdejmą szwy.

Posted

Nie jestem wet-em, nie chcę też wzbudzać niepokoju , czy wręcz paniki, ale z tego co wiem jakiekolwiek krwawienie z dróg rodnych po sterylizacji jest nieprawidłowe. Opaski nałożone na kikucie macicy mają być tak założone żeby niepopuszczały.

Poniżej cytat ze strony [URL="http://notatki.e-klasa.info/2008/09/26/usuniecie-macicy-i-jajnikow-panhysterectomia-s-ovariohysterectomia-2/"][B]http://notatki.e-klasa.info/2008/09/26/usuniecie-macicy-i-jajnikow-panhysterectomia-s-ovariohysterectomia-2/[/B][/URL]

Do powikłań, jakie usunięcie macicy wraz z jajnikami może ewentualnie nieść za sobą, należą:
• Rozejście się brzegów rany (niewłaściwe nici, nieprawidłowo założone szwy, samouszkodzenia).
• Krwisty wypływ z pochwy w ciągu 7 dni od zabiegu (skutek przeprowadzenia przewiązki przeszywającej przez światło pochwy).
• Ropień zanerkowy z przetoką (wynik dostania się bakterii wraz z nićmi użytymi do podwiązywań)
• Wystąpienie rui spowodowane pozostawieniem części tkanki jajnika
• Otyłość
• Zmiany w okrywie włosowej
• Nietrzymanie moczu
• Ropomacicze (jeśli podczas zabiegu nie zostanie usunięty trzon macicy, rozwijać się może tzw. ropniak kikuta macicy).

Posted

Dzięki za odpowiedź, pójdę lepiej na konsultacje do innego weta. Chociaż dzisiaj nic nie było, nie wylizywała się, całą noc przespała. Ale wolę "dmuchać na zimne". Tylko, jak inny wet to sprawdzi, jakieś USG, czy jak?

Posted

W niedzielę znowu pojawiło się plamienie, (nawet większe), byłam u innego weta (w innym mieście) i on powiedział, że do dwóch tygodni może plamić, gdy powiedziałam, że w internecie piszą, że jest to nieprawidłowe, jest to powikłanie, to stwierdził, że to jest normalne i żebym nie wierzyła we wszystko z internetu. Najważniejsze jest to że pies żywy, ruchliwy i zadowolony. Dzisiaj idę znowu do mojego weta, na zdjęcie szwów. Zobaczymy co powie.