Elka Posted December 20, 2003 Posted December 20, 2003 Napiszcie proszę jakie macie doświadczenia w pracy z tymi psiakami, i czy uprawiacie z nimi jakieś "psie" sporty!! Chodzi mi o to czy szkolicie jakoś szelciaki w sposób bardziej ukierunkowany (agility, PT) czy tylko dla potrzeb własnych (domowych). :P Dodam, że w przyszłym roku kupuje szczeniaczka tej rasy z "przeznaczeniem" właśnie do sportu :wink: więc Wasza opinia jako właścicieli i znawców rasy będzie mi bardzo pomocne!:)! Quote
Diana14 Posted December 20, 2003 Posted December 20, 2003 ja osobiście nie mam sheltie ale zaprzyjaźniona z nami hodowla ma collie i sheltie.kiedy ja z moją koliaczką zdawałam PTI chodziło też kilka osób z shelti.z tego co wiem spradzaja się w tym świetnie.rónież na prawie każdej wystawie można zobaczyć agility z udziałem shelti lub taniec z psem(właśnie sheltie).ale przy zakupie pieska nie kieruj się tylko tym, że powinien być dobry w sporcie ale także aby miał dobrą psychikę i jeśli chcesz wystawiać to także eksterier. I jeszcze moja dobra rada:nie kupuj psa z podrzędnej hodowli zwłasza jeśli ma ona "złą sławę".nalepiej zapłacić te 200zł więcej i kupić pieska z dobrej, renomowanej hodowli. Pozdrawiam Diana & Limba Quote
Elka Posted December 21, 2003 Author Posted December 21, 2003 Dzięki za rady!! Dla mnie do sportu=dobra psychika!! Hodowle i suczke po której chcę szczeniaka już wybrałam! Interesuje mnie właśnie to jak ludzie mający szelciaki wykorzystuja ich niesamowitą inteligencję!! :P Quote
Diana14 Posted December 22, 2003 Posted December 22, 2003 A można wiedzieć z jakiej hodowli i po jakiej mamci???? ciekawa jestem.............. Quote
nice_girl Posted December 22, 2003 Posted December 22, 2003 Diana Nie wiesz do czego prowadzi ciekawośc :wink: Quote
Aisha Posted December 22, 2003 Posted December 22, 2003 Witam, ja mam suczkę sheltie. Obecnie ma 23 miesiące. PT I zdawała w wieku 10 miesięcy, PT II w wieku 11 miesięcy. Moja sunia uwielbia pracować. Kiedy jestem z niej zadowolona wtedy ona jest naprawdę szczęśliwa. Do teraz chodzimy od czasu do czasu na zajęcia PT i IPO (oczywiście bez obrony) z innymi psami. Jest bardzo podekscytowana i szczęśliwa. Poza tym uwielbia agility, spacery i inne psiaki. Jesli masz jakieś konkretne pytania, pisz. Pozdrawiam Quote
Bounty&hovek_sheltie Posted December 26, 2003 Posted December 26, 2003 Ja miałam sheltie - Boni. Ta rasa jest stworzona do pracy! Zdała egzamin PT1. Choć nie uczestniczyłam z nią w żadnch kursach agility, to uwielbiała skakać, wspinać się i dużo i szybko biegać. Najardziej lubiła wycieczki po górach. Niedawno została uśpiona, była chora na nowotwór kości... :cry: Teraz mam szetlanda Clyde'a, ma 6 miesięcy. Już za dwa tygodnie idziemy na 1 lekcję agility :) Szetlandy są zwinne, szybkie, skoczne. Doskonale nadają się do wszelkich psich sportów - mój nawet lubi ciągnąć sanki - co prawda puste, ale to już coś ;) ale jak ciągnie mnie na rolkach, to tak mu się to podoba, że nie chce się zatrzymać :roll: Wspina się na wszystko i wszędzie - wulkan energii. Jest b. szybki, jak biega w polach, o aż miło patrzeć - robi takie piękne susy :) Sheltie są bardzo posłuszne, ale trzeb zawsze pamiętać: nic nie wskurasz, jeśli choć trochę podniesiesz głoś, sheltie są bardzo delikatne. Raz krzykniesz, a zrazisz pieska na długo do danej komendy... nagrdoy nagrody i nagrody! :D Ja mam taką ambicję, żeby skończyć jak najwięcej szkoleń moimi psikami - głównie Obedience - bo tam ważny jest kontakt właściciel - pies :) Quote
Elka Posted December 26, 2003 Author Posted December 26, 2003 Teraz mam szetlanda Clyde'a, ma 6 miesięcy. Już za dwa tygodnie idziemy na 1 lekcję agility A możesz napisać do jakiego klubu?? Wybrałam na mamusie mojego przyszłego Mistrza ;p suczkę z hodowli Vision-Aksę! Jest bardzo wesoła i chętna do pracy i mam nadzieję, że jej dzieci odziedziczą to po niej!! :P Quote
Bounty&hovek_sheltie Posted December 26, 2003 Posted December 26, 2003 Mieszkam w Częstochowie, na razie będę chodzić z Clyde'm do klubu szkoleniowego ovari w Krakowie, ale tam nie mają kompletu przeszkód chyba... natomist zastanawiam się, co do klubu Gostar w Katowicach - tam mają komplet. Na razie się poduczymy, a później zobaczymy co dalej :D (w ovari szkoli się klikerem, w gostarze raczej nie, dlatego ovari) A Ty do jakiego klubu będziej chodzić?? :wink: Quote
Elka Posted December 26, 2003 Author Posted December 26, 2003 A Ty do jakiego klubu będziej chodzić?? Ten tego... Jakby to powiedzieć..? No dobra przyznam się! :) Sama prowadzę szkolenie na przeszkodach! Agility kocham i nie mogę bez tego żyć ale nie potrafiłam też znależć się w żadnym warszawskim klubie. Dlatego przy pomocy kilku osób ptworzyłam "swoja szkołę. To tak w skrócie!!:D Quote
Diana14 Posted December 26, 2003 Posted December 26, 2003 A Ty do jakiego klubu będziej chodzić?? Ten tego... Jakby to powiedzieć..? No dobra przyznam się! :) Sama prowadzę szkolenie na przeszkodach! Agility kocham i nie mogę bez tego żyć ale nie potrafiłam też znależć się w żadnym warszawskim klubie. Dlatego przy pomocy kilku osób ptworzyłam "swoja szkołę. To tak w skrócie!!:D jesteś genialna......... Quote
Bounty&hovek_sheltie Posted December 27, 2003 Posted December 27, 2003 Brawo elka :) a startujesz w zawodach? Quote
Elka Posted December 28, 2003 Author Posted December 28, 2003 Startuję!! Na razie z moim ONkiem!! Nie mozemy sie pochwalic zbytnimy wyczynami ale to i tak super zabawa!! A moja drużynka jeszcze od 2 lat nigdy nie wróciła z zawodów bez miejsca na podium więc nie jest żle!! :P Quote
marlenabw Posted December 30, 2003 Posted December 30, 2003 Szczęściarze!!!! Ja mieszkam na zupełnej pustyni kynologicznej. Oprócz zarządu związku nic tu nie ma. Najbliższa szkoła dla piesków (czyli agility, PT) to albo Gdańsk albo Szczecin(!!!). 200 albo 400 km od mojego miasta. Sami próbujemy ale nie jest to niestety szczyt marzeń. Inaczej się ma teoria do praktyki. Dobrze,że mamy chociaż gdzie biegać, brzeg morski na środkowym wybrzeżu jest dość długi, więc chasamy nad morzem ile się da.A bieganie po piasku też wzmacnia siłę sheltie.A uczyć się uwielbiają, byłam w szoku jak taki maleńki piesek szybko pojął podstawowe komendy: siad, leżeć, zostań, nie rusz, idziemy, stój, cisza.A i jeszcze komenda wystawa, bo przecież sie wystawiamy. Cudowne istotki. Quote
Elka Posted January 7, 2004 Author Posted January 7, 2004 Marlena Ile was tam jest chetnych do szkolenia?? Ja na poczatku platalam sie od jednego klubu do drugiego ale to wciaz nie bylo to... potem dostalam propozycje prowadzenia zajec agility przy jednym z warszawskich osrodkow szkolenia, ale tak sprzet byl malo profesjonalny a i atmosfera pozostawiala wiele do zyczenia! Dlatego z dziewczynami ktore zaczelam wtedy uczyc wzilysmy sie w garsc i postanowilysmy miec "cos swojego"!! Budowa przeszkod jest praochlonna i kosztowna ale dla chcacego niz trudnego!! Sprobojcie!! Jakby co to zawsze sluze rada i pomoca!! :) Quote
Recommended Posts