Eta_carinae Posted May 6, 2011 Posted May 6, 2011 Witam. Mam kilkunasto miesięczną sunię rasy owczarek niemiecki. Psina jest drobna, szczuplutka, zwinna i wysportowana, ale mimo to mam wątpliwości co do tej rasy i figur takich, jak wyskok z pleców, czy inne vaulty. Owczarkom belgijskim to przychodzi bez problemu... a co z ON? Czy on się do tego nadaje? No i jak tak.. to jak tego nauczyć?! chodzi mi naukę odbicia od mojego brzucha/biodra lub wbiegnięcie po długości mojego ciała (w górę) i wybicie się z mojego ramienia. Mam nadzieję, że dość jasno opisałam.. A, no i sunia jest jeszcze młoda i jeżeli jeszcze za wcześnie na naukę takich tricków, to proszę o informację, kiedy mogę zacząć.. Forum jest dość obszerne, a ja na dodatek jestem tu od wczoraj, więc jeżeli już ktoś założył taki wątek, to przepraszam za zaśmiecanie forum :oops: Tylko ten problem mnie strasznie dręczy... Quote
badmasi Posted May 6, 2011 Posted May 6, 2011 Może najpierw zbadaj stawy psu? Wyskok z pleców nie jest zbyt bezpieczny dla psich stawów zresztą tak jak i wiele innych figur do freestylu. Polecałabym zapisać się na zajęcia z dogfrisbee i przećwiczyć wszystko pod okiem trenera. Jak zaawansowany jest twój pies w dogfrisbee? Quote
Eta_carinae Posted May 6, 2011 Author Posted May 6, 2011 Tu nie jest ważne jego zaawansowanie - tych tricków chcę go nauczyć "na sucho" - później na zabawki. Później, kiedy już to opanujemy wprowadzę frisbee. A tak ogólnie, to już łapie rzuty na kilkumetrowy dystans ( nieco dalej pewnie też by złapał, ale rzucam w ogrodzie i mam ograniczoną powierzchnię) - wyskakuje w powietrze i łapie floatery. Na razie jesteśmy jeszcze na nakręcaniu. Wszystkie figury i elementy na ziemi już umie (slalom między nogami, cofanie sięmiędzy nogami, elementy tańca) i powoli łapie wchodzenie na moje plecy - ale nie wskakiwanie, tylko wchodzenie, kiedy kucam przy ziemi. Sztuczek umie masę, ale z tymi efektownymi trickami we frisbee to już co innego - nie mam pojęcia jak nauczyć. Bo sam pies łapie momentalnie o co biega. Teraz ćwiczymy poprawne lądowanie (na przednie łapy) - bo ona zawsze wyskakuje jak najwyżej po dysk i opada na tylne łapy - w takich warunkach stawy wysiądą jak nic, więc muszę uważać... A z tymi zajęciami, to chyba na poważnie rozważę - bo frisbee stało się moją pasją, ale cały czas miałam wątpliwości czy rasa mojego psa mi nie przeszkodzi w spełnianiu marzeń pod tym kątem... (mój to owczarek niemiecki - świetny sportowiec, ale w dogfrisbee najczęściej widuje się aussie i bordery... no i belgi) Quote
badmasi Posted May 6, 2011 Posted May 6, 2011 Niektóre z figur do freestylu opisywane są w gazecie dog&sport. Nie jestem do końca przekonana, że można ich nauczyć samodzielnie bez ryzyka kontuzji. Proste sztuczki jak slalom między nogami, skoki przez nogę nie niosą za sobą ryzyka. Wszelkie ewolucje z odbiciami od ciała już tak. Co do ras i mixów - to fakt, że niektóre są szczególnie predystynowane do dogfrisbee co nie znaczy, że inne są poza nawiasem. Border to niezwykle szybki, skoczny i pojętny pies dlatego jest faworytem w psich sportach i mnie to nie dziwi. Do mojej siostry na zajęcia z frisbee "chodzą" owczarki niemieckie aczkolwiek nie osiągają takich wyników jak bordery. Tyle, że moja siostra wyznaje zasadę, że zanim nauczymy psa sztuczek to nauczmy go najpierw porządnego łapania w dystansie a potem zobaczymy. Ważne jest także opanowanie wszelkich możliwych technik rzutu, to nieodzowny element freestylu. Zapisanie się na treningi to moim zdaniem najlepsza decyzja. Trener nauczy ciebie prawidłowej pracy z psem i rzucania dyskiem. Takie domowe smoróbki czasami ciężko odkręcić-szczególnie jeśli na poważnie myślisz o tym sporcie. Koszt takich zajęć nie jest duży. Quote
Eta_carinae Posted May 7, 2011 Author Posted May 7, 2011 Bardzo dziękuję. Jak już mówiłam - chyba bardzo poważnie rozważę te zajęcia. Mam tą świadomość, że ON nie będzie lepszy od border collie w tym sporcie, jednak ponieważ moja suczka nie jest jak większość psów tej rasy - ona jest wielkości bordera, a budowę też ma lekką. Jest zwinna i pojętna (nową komendę średniej trudności łapie bez problemu po dwóch 5 minutowych sesyjkach) więc zainteresowałam się tym sportem na poważnie. Moim następnym psem niewątpliwie będzie belg, lub border blue merle, ale na pewno to będzie pies poza ON - jednak bardzo kocham tą rasę. Pozdrawiam i dziękuję za rady badmasi ;) [URL="http://www.dogomania.pl/members/83929-badmasi"][/URL] Quote
Recommended Posts