Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Choroba zakaźna, wywoływana przez wirusa (tzw. boksowirusa), przenoszona przez ludzi zarażonych i przez psy rasy bokser, które same nie chorują, ale łatwo stają się źródłem zarażenia ludzi. Najniebezpieczniejsze są szczenięta w wieku 4-15 tygodni, które już po krótkim kontakcie powodują zarażenie dużej części kontaktujących się z nimi ludzi. Dłuższy kontakt z psem rasy b., np. przez wspólne zamieszkanie, stwarza prawie 100-prcentowe ryzyko zarażenia. U zarażonego człowieka wirus umiejscawia się w mózgu, powodując ciężkie zaburzenia psychiczne.

OBJAWY CHOROBY:

1. Bliskość psa rasy b. powoduje wystąpienie charakterystycznych reakcji psychofizycznych - następuje marszczenie nosa, wysunięcie podbródka do przodu i szybkie, krótkie zwroty głowy na boki, po których twarz przybiera błogi wyraz, a człowiek bezwiednie wymawia pewne słowa, jak np. "malutki", "molda", "myszka", "misiaczek" i inne.

2. Jeśli zarażony osobnik, zobaczy na ulicy psa rasy b., wysiada z tramwaju na najbliższym przystanku, lub parkuje samochód w niedozwolonym miejscu i pędzi w stronę psa z nieprzytomnym wyrazem twarzy. Zazwyczaj na widok osoby towarzyszącej psu reaguje pytaniem: "po kim ON jest"? Jeżeli osoba towarzysząca psu też choruje na boksowirozę, wskazana jest interwencja pogotowia, lub służb porządkowych - w przeciwnym bowiem wypadku, ludzie ci długo się nie rozejdą, blokując ruch uliczny. Cały czas występują przy tym objawy wg pktu 1.

3. W mieszkaniu człowiek chory, jeśli jest narażony na kontakt z psem b., najczęściej chodzi na czworakach, wciągając spod mebli piłkę, którą wpycha tam pies - źródło zarażenia.

4. Charakterystyczna jest sylwetka śpiącego człowieka - leży skulony na krawędzi łóżka, aby nie przeszkadzać psu b., rozwalonemu w poprzek.

5. U osób długo nie leczonych, często występują tzw. "napady niedzielne" - polegają one na wstawaniu ok. 4-5 w nocy i jeździe dowolnym środkiem lokomocji w oddalone miejsce Kraju, gdzie akurat odbywa się tzw. "wystawa" - rodzaj wędrownego zgromadzenia osób chorych. Tam osobnik zarażony godzinami gapi się na ring z psami b., z wyrazem podniecenia na twarzy, lub sam chodzi po ringu ze swoim, albo pożyczonym na tę okazję psem b.

Niektórzy stoją na środku ringu i zaglądają psom b. w zęby - są to osobnicy, u których choroba weszła w stadium najgłębsze.

NIE KWALIFIKUJĄ SIĘ ONI DO LECZENIA!!!"

Super choroba....

• Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Boksowiroza bardzo zakazna choroba, ale za to jaka wspaniala(zeby tylko same takie choroby wystepowaly) :lol: Wystarczy spojzec na te mordki i juz.. (jak to wyzej bylo napisane) ;)

• 2 years later...
Posted

[B][COLOR=darkgreen]Mimo, że nie mam już Sarci nadal choroba jest we mnie. KIedyś nadejdzie ten dzień, że znowu bedzie bardziej widoczna:loveu:[/COLOR][/B]

Posted

Agga tekst cudowny:loveu: . Stwierdzam z ręka na sercu, że wszystkie z powyzszych objawów u mnie występują - dla mnie nie ma już nadzeii (hahahaha) kocham boksie nad życie to najcudowniejsza z najcudowniejszych ras. A co do punktu dotyczącego spania to efekty takiego spania własnie odczuwam w kosciach:evil_lol: . Za to mój Krosiu jest super wypoczętą mordeczką i zaczepia mnie tu żeby się z nim bawić. No cóż siła wyższa drodzy dogomaniacy - muszę iść!:lol:
P.S. Kochani powstała już galeria Kronoska - zapraszam wszystkich do ogladania [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27057"]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27057[/URL]

Posted

taaak, mnie też dopadło 12 lat temu :lol: ale chyba najbardziej dotyczy mnie punkt 2 - jak zobaczę boksia to zatrzymuję się na środku drogi, wysiadam z tramwaju i gnam za nim, żeby tylko pomiziać te słodkie fafulce :evil_lol: ,

Posted

Do punktu nr 2 dodam jeszcze odgłosy typu "miniuś miniuś miniuś dziu dziu dziu" :evil_lol: i to będzie 100% opis mojej 100% bokserowirozy :p Fajnie byś PSYchniętym :razz:

Posted

A co najciekwsze nie wiem czy zauwazyłaś ale wszystkie się tym szczycimy i z tym obnosimy:evil_lol: Bardzo przyjemna jest bowiem ta choroba:loveu: