LadyBell Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 Witajcie, Jestem właścicielką 4 letniego yorkshire terriera. Pies od szczenięctwa ma problemy skórny. Miał też podejrzenie nużycy, na szczęście wnikliwe badania laboratoryjne to wykluczyły. Została natomiast rozpoznana Cheyletielloza. Parę antybiotyków, witaminy i problem się skończył.... chwilowo. Po dwóch latach problem obfitego łuszczenia się naskórka powrócił, a z nim świąd i drapanie się. Cały czas podaje tran z omega 3,6 - Dermafit Dog + zmielone siemię lniane, ale to jedynie łagodzi objawy na dwa/trzy miesiące. [B] Obecnie dostaje karmę Acana Grassland. Psu smakuje, objawy się nie nasilają, ale też nie zauważyłam większej poprawy. Do pielęgnacji stosujemy tylko szampon IvSanBernard Zielone Jabłuszko(raz na dwa/trzy tygodnie) , żeby nie podrażniać dodatkowo chemią w postaci odżywek czy balsamów. Czy ktoś z Was spotkał sie z podobnym problemem u swojego psa? Prosiłabym o rady. [/B] Quote
gryf80 Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 czy lekarze nie zaproponowali innego,leczniczego szamponu np.sebovet dry?jest bardzo dobry.dobrze jest go stosować łącznie z plynem hydraderm n Quote
taks Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 Zmieniłabym jednak szampon na leczniczy np ten [url]http://www.krakvet.pl/bayer-vetriderm-sensiwet-szampon-skory-wrazliwej-250ml-p-518.html[/url] a Dermafit Dog na Gammolen Quote
LadyBell Posted May 4, 2011 Author Posted May 4, 2011 szampon lecznicy dostaliśmy, ale zalecono by go stosować tylko ok. miesiąca. myślicie że warto zmienić mu karmę? Macie jakieś godne polecenia typy? Quote
gryf80 Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 ale pisałaś że po acanie się zmniejszyło-a na efekty czasem trzeba czekać 2-3 m-ce.długo ją je? a co do polecania to przychodzi mi do glowy rc skin support-rybna,drobna bardzo śmierdząca,lubią ją hodowcy(tych których znam) psów długowłosych Quote
LadyBell Posted May 4, 2011 Author Posted May 4, 2011 acane je już conajmniej rok. Z royalem mam nieciekawe doświadczenie... Quote
taks Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 Karmy bym na razie nie zmieniała Przypuszczam że to jednak kwestia szamponu i/lub przedobrzenia z tranem - wbrew pozorom choc zdrowy ale nie w nadmiarze NNKT mozna dostarczyc z innych żródeł dlatego polecam Gammolen Zasada jak nie wiadomo co szkodzi jest taka, że zmienia sie stopniowo ew. przyczyny a nie wszystko na raz- wtedy nigdy sie nie dowiesz co powoduje ten łupież Szampon który poleciłam nie jest lekiem tylko bardzo delikatnym i zawierającym kojące , naturalne składniki preparatem który mozna spokojnie stosować przez całe zycie pieska i tu nie mam żadnych ograniczeń czasowych- przeczytaj skład w linku który wkleiłam to zrozumiesz o co w nim chodzi Quote
LadyBell Posted May 4, 2011 Author Posted May 4, 2011 Dziękuję za rady. Karma zostaje ta sama, gammolen właśnie zamówiłam. Zobaczymy co się z tego wykluje. Quote
Recommended Posts