Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie, Jestem właścicielką 4 letniego yorkshire terriera. Pies od szczenięctwa ma problemy skórny. Miał też podejrzenie nużycy, na szczęście wnikliwe badania laboratoryjne to wykluczyły. Została natomiast rozpoznana Cheyletielloza. Parę antybiotyków, witaminy i problem się skończył.... chwilowo.
Po dwóch latach problem obfitego łuszczenia się naskórka powrócił, a z nim świąd i drapanie się. Cały czas podaje tran z omega 3,6 - Dermafit Dog + zmielone siemię lniane, ale to jedynie łagodzi objawy na dwa/trzy miesiące.
[B]
Obecnie dostaje karmę Acana Grassland. Psu smakuje, objawy się nie nasilają, ale też nie zauważyłam większej poprawy.

Do pielęgnacji stosujemy tylko szampon IvSanBernard Zielone Jabłuszko(raz na dwa/trzy tygodnie) , żeby nie podrażniać dodatkowo chemią w postaci odżywek czy balsamów.

Czy ktoś z Was spotkał sie z podobnym problemem u swojego psa? Prosiłabym o rady.

[/B]

Posted

Zmieniłabym jednak szampon na leczniczy np ten
[url]http://www.krakvet.pl/bayer-vetriderm-sensiwet-szampon-skory-wrazliwej-250ml-p-518.html[/url]

a Dermafit Dog na Gammolen

Posted

ale pisałaś że po acanie się zmniejszyło-a na efekty czasem trzeba czekać 2-3 m-ce.długo ją je?
a co do polecania to przychodzi mi do glowy rc skin support-rybna,drobna bardzo śmierdząca,lubią ją hodowcy(tych których znam) psów długowłosych

Posted

Karmy bym na razie nie zmieniała
Przypuszczam że to jednak kwestia szamponu i/lub przedobrzenia z tranem - wbrew pozorom choc zdrowy ale nie w nadmiarze
NNKT mozna dostarczyc z innych żródeł dlatego polecam Gammolen

Zasada jak nie wiadomo co szkodzi jest taka, że zmienia sie stopniowo ew. przyczyny a nie wszystko na raz- wtedy nigdy sie nie dowiesz co powoduje ten łupież

Szampon który poleciłam nie jest lekiem tylko bardzo delikatnym i zawierającym kojące , naturalne składniki preparatem który mozna spokojnie stosować przez całe zycie pieska i tu nie mam żadnych ograniczeń czasowych- przeczytaj skład w linku który wkleiłam to zrozumiesz o co w nim chodzi