figa Posted April 17, 2011 Posted April 17, 2011 własnie preparat o takiej nazwie jak w tytule kupilam by profilaktycznie odrobaczyc mojego psa, niestety nie wiem na ile jest to skuteczne. pan w sklepie poeiwdział ze to to samo co u weterynarza, tylko nie zawiera chemii, w sumie zaskoczeniem był dla mnie ten produkt, bo myslałam ze takie coś można kupić tylko u veta. miałam iśc właśnie do weterynarza z psiakiem by go odrpbaczyc, ale skoro mam ten proszek, to nie ma po co? a wy co myslicie jest to coś warte? oto SKŁAD: tanacetum vulg.l.r.asteraceae -wrotycz, mlecznica, pizmo, wrutyca prosze o odp, bo to dla mnie bardzo wazne !:) Quote
taks Posted April 17, 2011 Posted April 17, 2011 czy skuteczny gdyby pies faktycznie miał pasozyty? śmiem wątpić natomiast wrotycz jest silnym ziołem i ma bardzo szerokie spektrum działania m.in. zmienia rytm pracy serca na Twoim miejscu nie ryzykowałabym eksperymentów na psie z "proszkiem" sprzedawanym przez "pana" i pamietaj że z materiału roslinnego wytwarza sie także bardzo silne leki a nawet trucizny więc to że "nie ma chemii" to nie znaczy, że bezpieczne Quote
figa Posted April 17, 2011 Author Posted April 17, 2011 czyli sugerujesz zeby iść lepiej do weta? pierwszy raz mam odrobaczac psa i dlatego zastanawiam się co robić? a czy psa myje się po odrobaczaniu? Quote
taks Posted April 17, 2011 Posted April 17, 2011 [quote name='figa'] pierwszy raz mam odrobaczac psa i dlatego zastanawiam się co robić? [/QUOTE] czyli to szczeniak czy tez dostałas juz dorosłego? I w jednym i w drugim wypadku warto podejsc z pieskiem do weta - niech go obejrzy i poda [U]odpowiedni do wieku i wagi[/U] srodek A pieska nie trzeba myć po odrobaczeniu ( jesli oczywiście mówimy o tym samym czyli pasozytach jelitowych- bo po tym pytaniu nie jestem pewna;)) Quote
figa Posted April 19, 2011 Author Posted April 19, 2011 [quote name='taks']czyli to szczeniak czy tez dostałas juz dorosłego? I w jednym i w drugim wypadku warto podejsc z pieskiem do weta - niech go obejrzy i poda [U]odpowiedni do wieku i wagi[/U] srodek A pieska nie trzeba myć po odrobaczeniu ( jesli oczywiście mówimy o tym samym czyli pasozytach jelitowych- bo po tym pytaniu nie jestem pewna;))[/QUOTE] jak go brłam to miał rok, teraz ma 1, 5 roku :) a co ile najlepiej psa myć?? Quote
wire fox Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 [quote name='figa']jak go brłam to miał rok, teraz ma 1, 5 roku :) a co ile najlepiej psa myć??[/QUOTE] Jeżeli masz na myśli kąpanie psa - to krótko mówiąc jak najrzadziej - wtedy kiedy jest naprawdę taka potrzeba - np.gdy wytarza się w czymś. Z Twojego postu wynika,że pies nie był u Ciebie nigdy odrobaczany, więc koniecznie idź do vet'a po tabletkę na odrobaczanie - np. zwykły Pratel jest niedrogi i kosztuje ok. 5 zł. Pamiętaj tylko o obserwowaniu odchodów - w przypadku robaków, albo śladów tasiemca odrobaczenie po 2 tygodniach trzeba powtórzyć /vet ci to powinien objaśnić/. Quote
figa Posted April 21, 2011 Author Posted April 21, 2011 u mnie nigdy, tylko w schronisku, bo z tamtad go brałam. o to dobrze ze jak najżadziej, jest tez taki problem, ze jak pies cos źle robi to go psikam takim jajkiem jak na śmingusa-dyngusa, i teraz czy nie będzie oczuwał tej kapieli jako karę? wiem że ak nagle zmieniłam temat, ale ta kwestia tez mnie interesuje :) a jesli sie w trwie wytarza ale nie zabrudzi to chyba nie trzeba myć?? Quote
wire fox Posted April 21, 2011 Posted April 21, 2011 [quote name='figa']u mnie nigdy, tylko w schronisku, bo z tamtad go brałam. o to dobrze ze jak najżadziej, jest tez taki problem, ze jak pies cos źle robi to go psikam takim jajkiem jak na śmingusa-dyngusa, i teraz czy nie będzie oczuwał tej kapieli jako karę?[/QUOTE] Nie powinien :) - kąpiel powinna odbywać się spokojnie, na dno wanny połóź ręcznik, albo matę, żeby nie ślizgały się łapy i nie polewaj psa od razu zbyt gwałtownie, tylko zaczynasz od tułowia, łapki i na początku lepiej omijać głowę i nos, przetrzeć je gąbką, nie polewać z góry. Poczytaj sobie w Dziale Wychowanie o sposobach karcenia psa - polewanie go wodą, nie jest chyba najlepszym i najwygodniejszym sposobem. W wielkim skrócie mówiąc - to co dobre trzeba wzmacniać tzn. chwalić, nagradzać smakołykami, a to co złe lepiej zignorować. Quote
Recommended Posts