Wercia40 Posted April 16, 2011 Posted April 16, 2011 Nie wiem czy w odpowiedniej zakładce. Jak to jest z tym kopiowaniem uszu? Mam pare pytań: 1- Czy pies podczas zabiegu odczuwa ból? 2- ile się goją uszy? 3- W jakim wieku można wykonac taki zabieg? 4- ile to kosztuje? 5- Czy kopiowanie jest legalne? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam wercia40. Quote
Martens Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 W telegraficznym skrócie. Pies po zabiegu odczuwa ból jak po każdej operacji. Ma obcinany jeden z najlepiej ukrwionych i unerwionych organów ciała, w którym znajdują się duże naczynia krwionośne schowane w tkance chrzęstnej, co utrudnia zatamowanie krwawienia i daje spore ryzyko otwarcia się ich po zabiegu. Wykonywanie takiego zabiegu na zdrowym psie nie ma żadnego uzasadnienia zdrowotnego ani użytkowego - to po prostu okaleczanie psa dla estetyki, z naszej próżności. Nie jest to ani legalne, ani moralne, więc chyba odpowiedź na resztę pytań jest zbyteczna. Quote
Culineo Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 Mam pytanie czy jeśli obetnie si.e uszy ok rocznemu psu to jest prawdopodobieństwo, że mu nie staną lub inne ze wzg na wiek ? :) pytam z ciekawości :) Quote
a.s. Posted August 18, 2011 Posted August 18, 2011 Tak,jest ryzyko, że ucho nie stanie. Dodatkowo zdarza się, że uszy kopiowane w tym wieku goją się dłużej. Quote
salamanka Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 [quote name='klaudusia0219']Mam pytanie czy jeśli obetnie si.e uszy ok rocznemu psu to jest prawdopodobieństwo, że mu nie staną lub inne ze wzg na wiek ? :) pytam z ciekawości :)[/QUOTE] Ryzyko,że ucho nie stanie jest za każdym razem gdy kopiujesz. Nawet kopiując 3 miesięcznemu psu jest ryzyko ,że nie stanie bądź będą jakieś powikłania. Mam nadzieję,że już niedługo sprawa kopiowania będzie przeszłością :mad: Quote
Figanna Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 wedle nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt kopiowanie uszu i ogona zostało zabronione. Quote
Recommended Posts