Jump to content
Dogomania

Charty Afgańskie /Galeria / (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

• Replies 515
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[COLOR=black]już jestem patrzę na te rysunki i [/COLOR]
[COLOR=black]trudno jest je wymierzyć wzrokiem monitor ale jak dla mnie niewielkie różnice są[/COLOR]
[COLOR=black]A w kompie wygląda na zbyt krótki odcinek lędźwiowy i trochę za nisko osadzony ogon[/COLOR]
[COLOR=black]b za krótka szyja za długie kończyny przednie( wynik bardzo stromo ustawionej łopatki) zbyt spadzista linia górna o ogonie nie wspomnę[/COLOR]
[COLOR=black]C do przyjęcia [/COLOR]
[COLOR=black]D jaki jest każdy widzi dodam tylko że górna linia zaczyna się na guzie potylicznym a kończy na czubku ogona.[/COLOR]
[COLOR=black]E tu mam wrażenie że rysownik chciał nam pokazać jak wygląda stroma łopatka i pionowe ustawienie kończyny przedniej poza tym mam wrażenie że na zdjęciu jest "owczy grzbiet , słabo kontowana miednica zbyt wysokie osadzenie ogona o krótkiej szyi nie wspomnę bo to wynika z pionowego ustawienia kończyny przedniej.[/COLOR]
[COLOR=black]F z przodu całkiem przyzwoicie to wygląda ale jak na moje oko zbyt mocno wykątowana łopatka szyja długa ale osadzona zbyt pionowo pewnie przy macaniu była by tzw " jelenia" co do miednicy to nic nie powiem bo jej wcale nie widać ogon osadzony fatalnie praktycznie tylny odcinek górnej lini kończy sie na czubku ogona[/COLOR]

[COLOR=black]czy coś wygrałam ?[/COLOR]
[COLOR=black]dodam tylko że moja wypowiedz należy traktować bardzo lekko i jako subiektywne wrażenia płynące z oglądania fotki. Nie posiadam wiedzy mogące służyć za jakikolwiek wyznacznik. Mi jako mi dużo łatwiej byłoby ocenić widząc kościec lub mogąc poszczególne elementy ciała dotknąć. Przy możliwości omacania maiłaby do siebie dużo większe zaufanie :)[/COLOR]

Posted

Pani Iwono -wygrasz Pani moze jak zatypujesz zwyciezce tej stawki...nie wymigasz sie sama ocena -tu trzeba wybrac

-ja tu przyjde na pewno w nocy, bo teraz troche rozbita jestem -odjechalo moje dziecko borzojowe i musze sie "pozamiatac" i "poskladac"
co jest do wygrania np czekoladki prosto z Paryza a jak kto na diecie to moze byc puchar ( mam tu dosc tego towaru) - nagroda do odbioru w Lesznie na Championach;)
Iwona zajrzyj do Karakusha tylko nie padnij jak zobaczysz nowego reprezentanta tego kennelu
- w tym konkursie bierze jeszcze udzial Ola -ktora tez dostala to zadanie do rozwiazania i poradzila sobie tak ze tylko ...CZAPKI Z GLOW moi Panstwo

Posted

dostaniesz czekoladke -ale nie za duzo bo potem podloga dudnic bedzie jak trzeba bedzie na ringu pobiegac i Furyana jeszcze zestresujesz... hihi

kolejnosc sedziego - A, C , B , E

moja kolejnosc C,B;E - bo dla mnie malo mozliwy jest prawdziwy realny aff A

A - jesli patrzylabym tylko na wskazania wzorca ( wysokosc w klebie jest rowna odleglosci kl.piersiowej od zadu) to A musialby wygrac w tej stawce .. jesli tak idealnie kwadratowy aff jak A moze rzeczywiscie istniesc, to jego dobra motorka w klusie jest bardzo watpliwa... nadto A jest prawdziwym C z ta tylko roznica, ze C jest dluzszy w odcinku ledzwiowym kregoslupa o 3 zamkniete palce liczac od nasady ogona

C - dzieki temu ze jego cialo jest dluzsze o omawiane wyzej 3 palce, C porusza sie do przodu zdecydowanie wydajniej, dlugosc ciala w kombinacji z nogami dluzszymi od glebokosci ciala,( lokcie siegaja klatki piersiowej) , dobrze ukatowany przod i tyl wydatnie wplywaja na jakosc zarowno klusa jak i galopu - nie wolno nam nigdy zapomniec ze w galopie aff musi byc zdolny do podwojnego foulé a jego klus ma byc EFEKTYWNY a nie EFEKTOWNY!!! linia grzbietu jest dobra, miednica jest doskonale uformowana tworzac te opadajaca linie ( jedna z charakterystycznych cech rasy), bardzo dobrze ozebrowany slabizny wystarczajaco podciagniete, kolejna zaleta C jest jego doskonale osadzony ogon ( nie na wysokosci ciala), w profilu widzimy ladnie wyrzezbina wyrafinowana glowe z lekko romanska kufa, ktora to jest identycznej dlugosci jak czaszka ( ja sama preferuje kufe nieco dluzsza tworzaca z glowa i szyja zbalansowany obraz)
uszy sa osadzone na wysokosci zewnetrznego kacika oka, oko ciemne ,prawie trojkatne zakladam ze zeby i zgryz OK - (dla mnie C to Best of the Best!)

B - na trzecie miejsce wybieram miedzy B i E i decyduje sie na B - Borzoi -Setter...borzoja widze w profilu glowy, a czesto w parze z taka glowa idzie waski front, zas jego linia grzbietu to setter - doswiadczony handler potrafi zmniejszyc to wrazenia i doprowadzic linie grzbietu prawie do idealnego optycznego odbioru, a sedziego - "rozszezonego" sedziego doprowadzic do wyciagniecia blednych konkluzji

E - prawdziwie zyjacy E nie jest bez zalet ale chce wytknac tylko kilka wad, ktore najbardziej mnie gryza
1 -ciezka nie szlachetna glowa
2 krotka szyja
3. zle osadzona szyja
4. piety za wysoko bo paterns ( nie mam polskiego slowa) sa za dlugie

za zalete mozna przyjac ze konstrukcja przodu i tylu pozostaje w rownowadze

D - temu nie mozna przyznac zadnego miejsca, jest ilustracja bledow optyczna wysokosc jest podniesiona przez zle uformowana miednice, zbyt malo zuchwy w parze z tym czesto okragle prawie wylupiaste oko,zbyt dlugie udo

F - kufa zbyt krotka, zle osadzony ogon (zbyt wysoko) i F posiada pulapke... patrzac na uformowanie i ukatowanie przodu i tylu wiem ze na ringu F przyciagnie wzrok swoim EFEKTOWNYM klusem i jezeli dla sedziego ruch w klusie a nie predyspozycje do rozwiniecia ogromnej szybkosci w galopie z podwojnym foulé bedzie priorytetem to zobaczymy tego psa na pudle -

ja tam znam nawet pare takich , maja inne glowy i ogony ale podstawowa konstrukcja jest wlasnie taka jak na obrazku F - (a fizyki pan nie zmienisz i nie badz pan glab -jak mawial Kobuszewski) wiec te affy ruszaja sie tak jak im fizyka na to pozwala i ...wzbudzaja zachwyt

Posted

przyznam się że na tych rysunkach nie jestem w stanie wyobrazic sobie niektórych elementów ciała o których piszesz.
wstawiłam na swojej stronie zdjęcia najmłodszego afgana urodzonego w naszej hodowli. [B]Syjon [/B]na fotkach ma 6 miesięcy i kilka dni.
[IMG]http://afghan-calamus.zn.pl/Nowy%20folder/AVIVA/syjon/syjon%206%20mies.jpg[/IMG]

Posted

zaraz skocze obejrzec dzieciaka.
-powiedz mi droga pani czego nie jestes w stanie sobie wyobrazic? -ja sadze ze to nie problem wyobrazni -czy probowalas kiedys w zyciu wyrazic cos rysunkiem?
powiedz mi lepiej jak nazywa sie po polsku ten odcinek tylnych nog od lapy do piety, bo sie ciagle potykam o brak polskiego slowa

Posted

kości stępu lub skokowe obydwie nazwy do przyjęcia i obydwie powszechnie uzywane czasem czerpie sie nazewnictwo z anatomi ludzkiej i mówi ogólnie o śródstopiu . Jak byś nie powiedziała bedzie dobrze i będzie wiadomo o jaki odcinek chodzi.
Idziemy z psami na spacer - będę wieczorem.

Posted

[quote name='k.iwona']przyznam się że na tych rysunkach nie jestem w stanie wyobrazic sobie niektórych elementów ciała o których piszesz.
wstawiłam na swojej stronie zdjęcia najmłodszego afgana urodzonego w naszej hodowli. [B]Syjon [/B]na fotkach ma 6 miesięcy i kilka dni.
[url]http://afghan-calamus.zn.pl/Nowy%20folder/AVIVA/syjon/syjon%206%20mies.jpg[/url][/quote]

O takim kolorze marze i chciała bym mieć afgana w takim zestawie kolorystycznym.Piękny :fadein::fadein:

Posted

czarny podpalany to mój ulubiony kolor afgana . W zasadzie to najbardziej podobają mi sie ciemne kolory afgańskiego włosa choć ostatnio bardzo mocno przekonałam się do srebrnego pregusa z dnia na dzień inna barwa. Mówie tu o moim MAO choć u niego akurat nie kolor jest najlepszy - najlepszy to on ma charakter . To jest afgan którego kochają wszyscy ludzie i afgany - a jak lubi ringówke :lol: jak widzi że mam w ręce to podczepia się zębami z drugiej strony i dopomina sie ze to on powinien włożyć w to głowe. Mao jest wiecznie szczęśliwy kocha cały świat, uratował życie swojemu bartu . MAO jest wielki ( nie do parady ma domowe imie). Życze wam wszyskim posiadać takiego MAO w domu.

Posted

Mój złoty afgan to konsekwencja wspomnień po afganie którego miałam w latach 80. Wtedy większość afganów to złote o różnym nasyceniu przynajmniej ja w tych latach się z takimi spotkałam. A w tej chwili bardzo podobają mi się czarne, czarno- podpalane i czarno-srebrne nie wiem czy te kolory tak sie nazywają. Myślę, że kiedyś jaszcze będę miała takiego afika.
A w jaki sposób MAO uratował swojego brata?

Posted

OLA czy to ty włascicielka Syjona ? - jak przeczytałam to mnie zatkało ciesze się ze Syjon spełnia marzenia:lol::lol::lol: Już to kiedyś mówiłam jak się wychowa tak się potem ma . pierwsza zasada o jakie mówiliście jak go kupowaliście to że Syjon nie bedzie spał w łóżku a wszystkie zdjecia sa spod kołdry hehehe :evil_lol::evil_lol::evil_lol:Syjon w pościeli w paski Syjon w pościeli w kwiatkisyjon w pościeli w Zakopcu . Przedstaw sie bo mam wrażenie że jasteś Olą z Czestochowly lub jak kto woli z Krakowa właścicielka Syjona.

Jola
rano mam mało czasu o 9 musze być w pracy . Historia nocna , długa i troche musiałabym posiedzieć zeby ubrać to w słowa. Dziś po południu szykuje Furya na gotowo z trymowaniami na wystawe jutro MAO a pojutrze IRA a ze towarzystwo kudłate i dawno nie wystawiane to troche czacu zajmuje wstęp do "ostatniego szlifu "
jak tylko się wyrobie to napisze tą historie bo warto Mao jest niesamowity az trudno uwierzyć że to pies.

Fart do ciebie prośba jakbyś miała chwilke podrzuc mi na skrzynke wystawy na słowacji z obsada - zgubiłam ta o której ci mówiłam i zaczynam sie martwić o terminy .

Posted

Iwona bede stala caly czas za twoimi plecami jak wezmiesz trymer do reki...bedziesz czula moj oddech i moje ciezkie spojrzenie...to sie postaraj...
no i czas najwyzszy cie "wyprostowac", zebys nie podrzucala wiecej czlowieka negatywnymi emocjami do gory -napisalas,"ze trudno uwierzyc ze Mao to pies"...wcale nie trudno - on nie jest psem - to ze ma cztery lapy i ogon swiadczy tylko o tym, ze nalezy do rodziny ( ogromnej) psowatych ale jest CHARTEM.... 1000 % prawdziwego CHARTA tak jak jego ojciec!!!!! rekawica by poleciala gdybys o Stormie powiedziala -pies i bylby pojedynek..
- mowienie o CHARCIE -pies jest niskie i ublizajace...wiec nie ublizaj twoim CHARTOM a mojemu WBRANKOWI w szczegolnosci... wrrrrr -chesz zobaczyc jaki kotek ma pazur...a moze ci sie zapomnialo ze kotek to Czarna Pantera ... hehe - to ze znasz ( i lubisz) jedna co byla kiedys Rozowa moze byc zbyt mala karta przetargowa...wrrrrrr

Posted

gatunek pies rasa .... miliony razy to pisze
toż Lidka czytaj może mniej dosłownie; powtarzam : aż trudno uwieżyć że to pies - widocznie odbierasz inny ładunek emocjonalny niż ja czytając takie stwierdzenie.
a co do trymowania hahaahahahahha i tak zrobie po swojemu izapuszczam mu to na szyji co w grudniu wyciachałam hahahahahahaha hahaahhaahahahha i co mi zrobisz hahahahaahahah

Posted

[quote name='k.iwona']OLA czy to ty włascicielka Syjona ? - .[/quote]
tak to ja :) :evil_lol: teraz wszyscy mi zazdroszcza takiego psa prawda?? :evil_lol: zartuje sobie :P hehe

Posted

Iwona co sie nie chwalisz - czy tym razem ja jestem pierwsza?
12 stycznia Inverness Florida Kennel Club -Res.Winner Dog dla Calamus True Just A Gigolo...
moje gratulacje!!!!

Posted

Wyniki widziałam czekam na meila do Patty troche szkoda tych 4 punktów bo były liczone jek duże
zwycięzki pies [URL="http://canis.infodog.com/files/bdogrsl1.prg;makc=HM14516401;mdog=Taifa_s_Sundara_Embrujo_Espanol;wins=all"][COLOR=#800080][B]TAIFA'S SUNDARA EMBRUJO ESPANOL[/B][/COLOR][/URL]. ur.01-10-04(Karen Wagner, Agent).
mam wrażenie że Brian nie dał rady Karen Wagner ( hod. Pahlavi) inna sprawa że Gigolo urodzony 30.11.2006 czyli prawie 2 lata młodszy. Z ciekawostek to na wystawie był jeszcze jeden europejski pies w klasie otwartej firmowany przez Agha diaris i z blizej znanych mi przydomków to pies rodzony w Raffice.
Ciesze się że Gigolo nie ginie w stawce tym bardziej sie ciesze że nie licząc 2 piesków w klasie 9-12 mies. Gigolo był najmłodszy.

mam fajną fotke
[IMG]http://afghan-calamus.zn.pl/Nowy%20folder/storm%20dzieci/LADY/true%20i%20seba.jpg[/IMG]

• 3 weeks later...
Posted

[IMG]http://afghan-calamus.zn.pl/Nowy%20folder/storm%20dzieci/GOGOLO/gig%20ru%20kopia.jpg[/IMG]
wklejam bo podoba mi się ta fotka na zdjęciu GIGOLO

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...