zolly Posted September 20, 2006 Posted September 20, 2006 Jamniczka mojej koleżanki ma 10 lat. Tak się zdażyło że ostatnio uciekła mając cieczkę :shake: Co prawda był to chyba 2gi dzień cieczki, ale wiadomo co mogło się stać.. Powiedzcie czy istnieje prawdopodobieństwo że już w tak wczesnej fazie cieczki mogła zajść w ciążę? Najgorsze jest to że byłaby to jej pierwsza ciąża a to podobno nie jest najbezpieczniejsze w takim wieku :-( Quote
boksiedwa Posted September 20, 2006 Posted September 20, 2006 Jeśli to był naprawdę 2 dzień cieczki to raczej nie powinna "wpaść" ale ja bym nie ryzykowała tylko od razu po cieczce zrobiła sterylizację. Dla 10 letniej suni ciąża to zbyt duze ryzyko. Tym bardziej, że nie wiadomo jaki pies ja pokrył. Po co kusic los, jamolki są dośc długowieczne, jeszcze kilka lat zycia przed nią a bez cieczki łatwiej. Quote
zolly Posted September 20, 2006 Author Posted September 20, 2006 a nie jest zbyt wiekowa na narkozę? Ehh.. noi do tego psinka nie należy do tych najchudszych.. Gdyby krycie doszło do skutku to zachowanie suni by się jakoś zmieniło? Suczce podobno dalej są w głowie amory ..tyle że tym razem jest pilnowana na wszystkie możliwe sposoby.. Jakie mogą być konsekwencje ciąży w takim wieku? Quote
Evita* Posted September 21, 2006 Posted September 21, 2006 Wydaje mi się,że to mało prawdopodobne,aby sunia w 2 dniu cieczki mogła zajść w ciążę.W początkowych dniach suczki nie dopuszczają do siebie piesków,bo to poprostu zawcześnie;)Moim zdaniem styrylizacja 10 letniej suczki byłaby bardzo właściwa.Mniejsze ryzyko ropomacicza i właściciel nie musiałby już jej tak pilnować w czasie cieczek:cool3::cool3::cool3::cool3:. Jeśli chodzi o zachowanie suczki po kryciu,to po udanym (nawet jeśli zaszła w ciążę) w początkowych dniach się nie zmienia.Suczka nadal jest "chętna" i rozgląda się za samcem;) Quote
KAŚKA Posted September 21, 2006 Posted September 21, 2006 Zolly, można zastosować narkozę wziewną. Jest droższa, ale dużo bezpieczniejsza. Quote
14ruda Posted September 21, 2006 Posted September 21, 2006 Przed sterylką dobry wet powinien zbadać(przede wszystkim pracę serca) sunie i sam zadecyduje czy nie ma ryzyka albo która narkoza bedzie nalepsza. My sterylizowalismy 10 letnią owczarkawatą sukę ze schroniska przed adopcja i wszystko bylo o.k.Bardzo dobrze zniosła zabieg i szybko doszła do siebie. Quote
agadubiel Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 Moja sunia tez ma ok 10 lat(znajdka wiec nie wiem dokladnie).W wakacje byla z moimi rodzicami na dzialce i uciekla.Wtedy nie krwawila ale psy sie juz nia interesowaly.Zaczela krwawic ok 2 dni po tym zdarzeniu(a moze mama nie widziala wczesniej?),nie wiem w kazdym razie myslalam,ze moze sie uda i sunie nie bedzie w ciazy.Ale Pisia dziwnie sie zachowywala byla spokojna i osowiala,zwalalam to na upaly.Gdy moj maz poszedl ja zaszczepic pani weterynarz stwierdzila,ze jest w zaawansowanej ciązy!ifaktycznie ok 3 tyg pozniej urodzilam 4 pieski.Zniosla to wyjatkowo dobrze i pieski duze i zdrowe.Teraz jednak robimy sterylke na 100% i lekarz nie widzi przeciwwskazan. Quote
rebellia Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 [quote name='agadubiel']Teraz jednak robimy sterylke na 100% i lekarz nie widzi przeciwwskazan.[/quote] Bardzo rozsądnie :) Tak, jak wyżej napisano - to wet po zbadaniu suki zdecyduje o sterylce... tak naprawdę "wszystko zalezy od egzemplarza" - jedne psy znoszą ją lepiej , inne gorzej... Quote
Recommended Posts