Jump to content
Dogomania

Problem z pieskiem....próbowałem już chyba wszystkiego..a dalej sika..

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam duży problem ze swoim pieskiem, rasa Jack Russell Terrier. Psa wzieliśmy jak miał 5 miesięcy teraz ma 10 i niestety cały czas mamy problem z załatwianiem się dokładnie na kanapie w dużym pokoju,łóźku czy dywanie. Jak tylko poczuje że jest sam to natychmiast się załatwia. Pies ma z nami chyba dobrze, jest wyprowadzany codziennie po 5-6 razy. 7 rano, 10, 15, 18, 20 czasem jeszcze przed spaniem o 22. Próbowaliśmy już wiele sposobów żeby go tego oduczyć, dostaje nagrode jak załatwi sie na dworze, po rozmowie z osobą od której kupiliśmy pieska zaproponowała nam aby pies miał swoje miejsce w domu, kupiliśmy mu taką małą budę gdzie ma swój kocyk i gdzie lubi siedzieć i gdzie śpi, ale to nie pomaga, wystarczy chwila że na niego nie patrzymy i pies natychmiast wskakuje na kanape i sika..krzycze na niego i karce go głosowo i delikatnym klapsem ale to nie pomaga ;( Pies robi cały czas to samo, na czas jak nas nie ma w domu odgradzam mu wejście do dużego pokoju ale jest to strasznie męczące wszystkie drzwi do pokojów muszą być zamknięte, trzeba go cały czas pilnować a trwa to już 5 miesiąc. Próbowaliśmy jeszcze sposób z gazetami, sprajami w miejsu gdzie sika i nic nie pomaga....

Pies potrafi wyjsc na dwór, zrobić siku i za chwile wrócić i jak tylko jest niepilnowany sika na kanape.

Macie jakieś pomyśły bo mi sie już naprawde skończyły.......

pozdrawiam
Piotrek

Posted

[quote name='prnit']wystarczy chwila że na niego nie patrzymy i pies natychmiast wskakuje na kanape i sika..krzycze na niego i karce go głosowo i delikatnym klapsem ale to nie pomaga ;([/QUOTE]

Tak oto perfekcyjnie nauczyliście psa, że sikanie na kanapę jest najlepszą metodą na zwrócenie na siebie uwagi, i wzmacniacie to za każdym razem, kiedy wydaje się Wam, że go karcicie. Terrier to cwana bestia, szybko zobaczył, że nic nie powoduje takiego zamieszania jak nalanie Wam na kanapę - i robi to ze świetnym skutkiem. Jedyną metodą będzie chyba całkowite ignorowanie tego. Na początku zachowanie może się nasilić, ale jak pies zobaczy że mimo lania na kanapę traktujecie go jak powietrze, zachowanie samo zaniknie. Swoją drogą kanapa powinna być później dokładnie wyczyszczona pochłaniaczem zapachów.

Przy okazji zacznijcie uczyć psa, kiedy ma Wam dać święty spokój. Macie budkę - klatkę rozumiem, więc po zabawie, spacerze, odsyłajcie psa do owej budki i każcie w niej siedzieć, ewentualnie zamknijcie na godzinkę, żeby przyzwyczaił się, że nie zawsze jest w centrum uwagi.
Swoją drogą jack russel to bardzo inteligentny pies, potrzebuje dużo pracy, zajęcia - dosłownie 2-3 godzin dziennie, żeby nie strzelały mu do głowy głupoty. Jak dostanie odpowiednią porcję zabawy i szkolenia, to przestanie być tak uciążliwy w kwestii domagania się Waszej uwagi.

On sika tylko w Waszej obecności, czy kiedy wychodzicie również?

• 2 weeks later...
Posted

podepnę się pod ten temat. wiem, że mam Etnę krótko, i ona młoda jest bardzo, ale ja równie niecierpliwa ;) Etna nigdy nie sika rano po przebudzeniu, czeka aż też wstanę, tak samo w ciągu dnia jak śpi i się obudzi to czeka na mnie, elegancko sika na dworze. ale kiedy bawi się w domu, to sika ni stąd ni zowąd gdziekolwiek. a przed chwilą na łóżko, co mnie zaskoczyło i nieco wkurzyło, byłam pewna, że pies nie sika tam gdzie śpi! czy to sikanie w trakcie zabaw minie z czasem, jak podrośnie, czy powinnam coś zrobić?

Posted

PRNIT my mamy ten sam problem, dokładnie ten sam. Nasz Pappillon sika na sofę, na dywan i na wszystko co miękkie i leży na podłodze. Behawiorysta powiedział nam, ze w hodowli najwidoczniej pieski musiały siusiać na matę, podkłady lub stary koc i mają takie przyzwyczajenie, może u Was tak samo. Ja sama tracę siły jak go oduczyć tego. Miałam na podłodze skóry bydlęce i już na zawsze wywędrowały na strych, tak samo puf skórzany też zostaje za każdym razem olany, ale pewnie zapach psa do tego zmusza, więc też jest poza jego zasięgiem. Zostaje sprawa sofy... nie wiem co robić, nasz pies wychowany z kotami, załatwia się i na dworze i do kuwet. Ale jeśli tylko ma dostęp do kanapy to leje z upodobaniem i pasją. U nas nie ma karcenia, zawsze tak było, pomijaliśmy to milczeniem by uniknąć sikania bo Pani się ze mną bawi, goni pokrzykuje.
Pappi sika niezależnie od tego czy jesteśmy czy nie. Niedaleko stoi kuweta i zawsze się do niej załatwia, a jak zdejmiemy barykadę z sofy to na sofę. OD 3 miesiecy nie możemy używać sofy pozastawiana jest kartonami, to nas doprowadza do szału, wczorajz ostawiłam na próbę kawałek z dostępem i dzisiaj nasikane.

Tak samo u nas cokolwiek by nie położyć na podłogę, czy ręcznik, czy spadnie komuś część garderoby to wiadomo ze pies nasika.

ma ktoś pomysł????
u nas pies nie ma wstępu na sofy, ani na łóżka, śpi w sowim posłanku. I nigdy nie protestował, ale tą jedyną sofę namiętnie by obsiadywał i obsikiwał, a i czasem zdarzy mu się zrobić na nią kupę. To już szczyt!!!

może ktoś mądrzejszy coś poradzi?

Posted

[quote name='motyleqq']ale kiedy bawi się w domu, to sika ni stąd ni zowąd gdziekolwiek. a przed chwilą na łóżko, co mnie zaskoczyło i nieco wkurzyło, byłam pewna, że pies nie sika tam gdzie śpi! czy to sikanie w trakcie zabaw minie z czasem, jak podrośnie, czy powinnam coś zrobić?[/QUOTE]

W czasie zabawy szczeniak młodszy niż ok. 4 miesiące ma prawo się zapomnieć i popuścić. Powinno przejść samo.

Posted

[quote name='Martens']W czasie zabawy szczeniak młodszy niż ok. 4 miesiące ma prawo się zapomnieć i popuścić. Powinno przejść samo.[/QUOTE]

ona już ma trochę ponad 4, no ale ostatni miesiąc spędziła w schronisku, a poprzedni okres u kogoś, kto się nią w ogóle nie zajmował... mam nadzieję, że przejdzie:)