Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy mozecie mi powiedziec czy warto kupowac karmy kierowane do danej rasy na przyklad : royal canin dachshund junior albo boxer ? czym one tak na dobra sprawe roznia sie od zwyklej karmy dla juniorow ?:) Bo jezeli chodzi o karmy to ja lajkonik jestem ;)

Posted

Możesz sobie darować, uwaznie czytając składy, zauważysz, że te karmy praktycznie są takie same. Jednak różnią się od karmy dla juniorów tym że są w wersji adult :) Żeby było zabawniej w wielu przypadkach karmy dla juniorów różnią się od karm dla psów dorosłych jedynie dawkowaniem podanym na opakowaniu (karm dla juniorów podaje się więcej).

Posted

dziekuje za odpowiedz to sobie daruje w takim razie kupowanie tego :) myslalem,ze sproboje , bo ten rudy uparciuch nie zawsze chce jesc karme tylko nie dobre puchy pediblee :(

Posted

To po prostu chwyt marketingowy, wymierzony w tych, którzy się na karmach nie znają :cool3: Stojąc przed półką, na której jest kilkanaście gatunków karmy, człowiek czuje się zagubiony. A tu nagle olśnienie- karma SPECJALNIE dla MOJEGO boksera! I wszystko staje się łatwe :cool1:

Lepiej trochę poczytać o karmach, nauczyć się, na co należy zwracać uwagę przy porównywaniu składów, i wybrać dobrą karmę :p

Posted

[quote name='ninik']Znajac marke RC to nie tylko dla kundelków, ale i dla białych inną, dla czarnych inną, w dla psiaków w ciapki jeszcze inną.:):)[/QUOTE]
Ja poproszę dla czarnych, bo mi sucz rudzieje od ogona :evil_lol:

[SIZE="1"][B]darek[/B], nie podlizuj się, i tak Ci to nie pomoże[/SIZE] :diabloti:

• 2 months later...
Posted

[quote name='ktrebor']Możesz sobie darować, uwaznie czytając składy, zauważysz, że te karmy praktycznie są takie same. Jednak różnią się od karmy dla juniorów tym że są w wersji adult :) Żeby było zabawniej w wielu przypadkach karmy dla juniorów różnią się od karm dla psów dorosłych jedynie dawkowaniem podanym na opakowaniu (karm dla juniorów podaje się więcej).[/quote]
[quote name='coztego']To po prostu chwyt marketingowy, wymierzony w tych, którzy się na karmach nie znają :cool3: Stojąc przed półką, na której jest kilkanaście gatunków karmy, człowiek czuje się zagubiony. A tu nagle olśnienie- karma SPECJALNIE dla MOJEGO boksera! I wszystko staje się łatwe :cool1:

Lepiej trochę poczytać o karmach, nauczyć się, na co należy zwracać uwagę przy porównywaniu składów, i wybrać dobrą karmę :p[/quote]

A ja się z Wami nie zgodzę :p ...
Jeśli dokładnie wczytacie się w skład karmy przykładowo dla Boxerów i porównacie ją z karmą dla psów ras dużych zauważycie ogromną różnicę ;) ...
A jeśli do tego będziecie ją podawać swojemu psu przez miesiąc, również po wyglądzie psa zauważcie olbrzymią różnicę ;) ...
To oczywiście tylko moje spostrzeżenia i uwagi. Jednak w przypadku mojego psa karma pod rasę sprawdziła się w 100% ...

Posted

[quote name='Cathedral']No to może zechciałbyś wzkazać tę "ogromną różnicę" w składzie?[/quote]

Wystarczy poczytać, to nic trudnego :] ...

Karmię RC dla Boxerów, porównam więć tą karmę z RC Maxi Adult ...

Tłuszcze - RC Boxer 20%; RC Maxi Adult 16%
Sole mineralne - RC Boxer 6,5%; RC Maxi Adult 5,5%
Witamina A - RC Boxer 22000 Ul/kg; RC Maxi Adult 18000 Ul/kg
Witamina D3 - RC Boxer 1500 lU/kg; RC Maxi Adult 1200 lU/kg
Witamina E - RC Boxer 750 mg/kg; RC Maxi Adult 500 mg/kg
Glukozamina + Chondroityna - RC Boxer 1000 mg/kg; RC Maxi Adult 500 mg/kg
L-karnityna - RC Boxer 830 mg/kg; RC Maxi Adult BRAK

To tylko kilka przykładów. Czytając informacje w necie lub ulotkach Royala doczytasz się duuużo więcej różnic. A jeszcze większe różnice zauważysz porównując RC Maxi Adult z RC Labrador Retriever :] ...

Posted

Nadal twierdzę, że różnorodność karm i karmy specjalistyczne to jedynie wybieg marketingowy. Na tych samych opakowaniach RC, drobnym druczkiem znajduje się adnotacja:

"Canine Health Nutrition [B]xxx (wstaw nazwę karmy)[/B] is formulated to meet the nutritional levels established by the Association of American Feed Control Officials (AAFCO) Dog Food Nutrient Profiles for maintenance"

Co oznacza nie mniej ni wiecej to, że receptura została stworzona tak by spełniać wymóg karmy bytowej - bez testów skarmiania, na specyficznej rasie. Owszem mogą występować w ułamkowe różnice w składzie witamin, jednak nie są one wynikiem, żadnych specyficznych wymogów żywieniowych konkretnej rasy.

Posted

[quote name='ktrebor']Owszem mogą występować w ułamkowe różnice w składzie witamin, jednak nie są one wynikiem, żadnych specyficznych wymogów żywieniowych konkretnej rasy.[/quote]

Spójrz proszę chociażby na dwie ostatnie pozycje, które wymieniłem. Różnica jest ogromna. A znawcy rasy (w moim przypadku Boxera) potwierdzają olbrzymie zapotrzebowanie tych psów na L-karnitynę, glukozaminę. I to na poziomie sporo wyższym niż w przypadku innych ras psów dużych ...
To samo dotyczy innych składników. Wystarczy trochę poszukać w necie i poczytać ...
Jak już pisałem każdy może mieć w tym temacie inne zdanie. Moje jest takie, a nie inne ;) ...

Posted

[quote name='Cathedral']PiotrekJ - żeby żywić karmą zawierającą glukozaminę i karnitynę, wcale nie trzeba sięgać po "specjalną" karmę dla bokserów.[/quote]

A co ja napisałem? Podawałem to jako przykład ...
Porównałem zawartość tych dwóch składników w karmach RC Boxer i RC Maxi Adult.
Uważam, iż Royal Canin jest zbyt znaną i poważną firmą aby wprowadzać tego typu produkt wyłącznie jako chwyt marketingowy.
Swoja drogą na [url=http://forum.boksery.pl/ywienie-vf43.htm?sid=78ba6e5d1261ed4d375065d95ad2acfa]Forum Boxery w dziale Żywienie[/url] karma ta ma bardzo dobrą opinię. A karmią nią osoby zajmujące się rasą od wielu wielu lat ;) ...

Posted

[quote name='coztego']To po prostu chwyt marketingowy, wymierzony w tych, którzy się na karmach nie znają :cool3: Stojąc przed półką, na której jest kilkanaście gatunków karmy, człowiek czuje się zagubiony. A tu nagle olśnienie- karma SPECJALNIE dla MOJEGO boksera! I wszystko staje się łatwe :cool1:

Lepiej trochę poczytać o karmach, nauczyć się, na co należy zwracać uwagę przy porównywaniu składów, i wybrać dobrą karmę :p[/quote]

Ale można porównać np. kształt krokietów. Moja kumpela daje German Sepherd no i widać różnicę niż po Maxi Adult :lol: