Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ponieważ nie przewidziano w dziale ortopedia miejsca na spondylozę, a problem dotyczy {chyba} przede wszystkim starszych psiaków, zakładam temat w dziale geriatria.

Ludzkie dolegliwości z kręgosłupem leczy się za pomocą różnego rodzaju ćwiczeń. Mam w rodzinie babeczkę, która ma kręgosłup w tak złym stanie, że nie kwalifikuje się już na jakąkolwiek operację, a ze względu na żołądek nie bardzo może dziobać leki. Jedyne co stawia ją na nogi to właśnie fizjoterapia.

Konie z problemami kręgosłupowymi też wyciąga się za pomocą odpowiednich ćwiczeń.

Generalnie rozmawiałam jak do tej pory z jednym wetem na ten temat. Niestety nie miał zielonego pojęcia o takiej problematyce.

Zdecydowałam się na zastosowanie jednego ćwiczenia zaczerpniętego z treningu końskiego u swojej spondylostycznej Piesy. Od delikatnego dotknięcia w brzuszek (ma łaskotki hihi) podnosi grzbiet - uaktywniając mięśnie brzucha. Robimy takie 3-4 króciutkie podniesienia dziennie, a czasem zapominamy : ) i nie robimy nic. No i jest sukces - dość szybko przestała chodzić z odgiętym w dół grzbietem i nosi się znów prosto, co niewątpliwie jest fajne.

Strasznie chciałabym poprawić jej umięśnienie zadka, bo poleciała z mięśni i widać, że czasem ma problem ze stabilnością. Końskie doświadczenia wskazywałyby na to, że trzeba włazić pod górkę (ale już broń boże z górki). Prawda, kiedyś zostawiłam ją u matuli na 2 tyg - 2 piętro 4 razy dziennie w górę i - niestety - w dół. Wróciła silniejsza. Mimo wszystko boję się zacząć łazić z nią po schodach. W końcu efekt długoterminowy może być odmienny od oczekiwanego i nie zaryzykuję jej zdrowia, tylko dlatego, że mi się wydaje, że powinno działać.

Może mieliście do czynienia z taką problematyką? Albo znacie wetów, którzy są w stanie udzielić jakichś rzetelnych informacji w tym zakresie? Albo sami macie jakieś doświadczenia w prowadzeniu psów ze spondylozą?

• 2 months later...
Posted

W innym wątku, także dotyczącym spondylozy znalazłam informację że nie polecane są ultradźwięki , natomiast dobre efekty przynosi krioterapia.

O ćwiczeniach jeszcze nic nie znalazłam ale zaczynam się interesować tematem ponieważ stwierdzono spondylozę u mojego owczarka.
Myślę że może na zagranicznych stronach będzie więcej .. ?

• 3 years later...
Posted

Witam serdecznie

Spondyloza to schorzenie, które głownie ujawnia się w podeszłym wieku...o ile podeszły wiek ma różny wydźwięk w zależności od rasy.

Nie jest jednak do końca prawdą, że jest to schorzenie dotykające głównie starsze psy. Jest to schorzenie, które może pojawiać się już w 4-5 roku życia i raczej na pierwszym miejscu należy pamiętać o rasach predysponowanych.

• owczarek niemiecki
  • bokser
  • cocker spaniel
  • doberman
  • dog niemiecki
  • rottweiler
  • sznaucer
  • owczarek belgijski
  • seter
  • jamnik
  • terier rosyjski
  • wyżeł
Spondyloza jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną, najwcześniejsze zmiany pojawiające się w przebiegu spondylozy dotyczą krążków międzykręgowych i nie są widoczne na radiogramach. 
Następnym etapem choroby jest rozwój wyrośli kostnych na dobrzusznej powierzchni trzonów kręgowych. Początkowo wyrośla maja niewielkie rozmiary, w miarę rozwoju choroby powiększają się przyjmując kształt tzw. dziobów papuzich.

SPONDYLOZA.jpg

Z czasem duże odcinki kręgosłupa mogą być połączone ze sobą tworząc tzw. kij bambusowy
Poszczególne odcinki kręgosłupa są rożnie predysponowane do występowania zmian charakterystycznych dla spondylozy.
Najczęściej stwierdzane są w połączeniach ostatnich kręgów piersiowych i początkowych kręgów lędźwiowych lub  w pozostałych kręgach lędźwiowych oraz w połączeniu ostatniego kręgu lędźwiowego z kością krzyżową.
Rzadko pojawiają się zwyrodnienia kręgów szyjnych.
SPONDYLOZA+II.jpg

Początkowo choroba może przebiegać bezobjawowo, wraz z rozwojem zwyrodnienia będą pojawiały się takie objawy jak:
  • ból
  • trudności w podnoszeniu się
  • niechęć do poruszania się
  • kulawizny
  • atrofia mięśni
  • łukowate wygięcie kręgosłupa
  • paraliż
Jak już pisaliśmy spondyloza jest choroba nieuleczalną i musi zostać zdiagnozowana przez lekarza weterynarii przez badanie ortopedyczne i zdjęcie RTG.
Odpowiednio prowadzona kuracja farmakologiczna, suplementacja wraz z zoofizjoterapią mogą spowolnić rozwój choroby i znacząco poprawić komfort życia psa lub kota dotkniętego tym schorzeniem.

Zalecane zabiegi fizykoterapeutyczne:
  • HYDROTERAPIA (bieżnia wodna)
  • Laseroterapia
  • Elektroterapia (jonoforeza borowinowa)!!!
  • Ultradźwięki ( fonoforeza borowinowa)!!!
  • Światłolecznictwo
Centrum Rehabilitacji Weterynaryjnej "Motus"
Sosnowiec ul. Warszawska 10/24
tel: 511 013 010
www.rehabilitacja-wet.pl