Jump to content
Dogomania

Jak wprowadzić 8-tygodniowego szczeniaka do domu przy dorosłym Yorku

Recommended Posts

Posted

Witam,

w najbliżśzym czasie wezmę do domku 8-tygodniową sunię. Mam już dorosłego Yorka z którym jestem bardzo zżyta ... Zastanawiam się jak wprowadzić maleństwo do domu aby miedzy pieskami mogły nawiązywać się pozytywne relacje... Czytałam że najlepiej zapoznać je na dworzu, a dopiero potem wprowadzić do domu. Proszę o podpowiedz

Posted

Nie wiem jak sie maja sprawy z yorkami, ale generalnie zrownowazony, dorosly samiec (bo z sukami to bywa roznie) nie powinien miec problemu z zaakceptowaniem szczeniaka. Zawsze mozesz pojechac po szczeniaka razem z rezydentem. Nie zdziw sie tylko jesli bedzie jej w domu po swojemu pokazywal pewne granice.

Posted

oczywiście liczę się z tym że będzie dyscyplinował szczeniaka... chodzi mi o pierwsze kontakty miedzu psami... nie mogę jechać po szczeniaka, ktoś dowiezie go do mnie i nie wiem czy mogę przynieść go od razu do domu czy zapoznąć je na bardziej neutralnym gruncie

Posted

Moim zdaniem najlepiej je poznać na neutralnym gruncie. Może wspólne z rezydentem wyjście po szczeniaka i szybkie (kwarantanna) zapoznanie na dworze? Ja właśnie tak zrobiłam, mam w domu dwie suczki i jak na razie dogadują się świetnie.

Posted

Pisałaś jakiś czas temu, że york jest nerwowy i zazdrosny.
Gdy przyjedzie szczeniak zejdź ze swoim psem po niego na spacer. Chodzi o to, żeby do domu weszły razem, dla większości psów najcięższe jest wpuszczenie obcego na swoje terytorium. Wcześniej pochowaj jedzenie, zabawki, przedmioty których Twój york mógłby bronić. Nie denerwuj się, ważne są pierwsze chwile. Pozwól maluchowi swobodnie poznać otoczenie w domu, nie wtrącaj się, nie powstrzymuj psów. Niech zachowują się jak uznają za stosowne. Jeżeli któreś np. będzie chciało się schować albo nie będzie chciało wejść do pokoju nie naciskaj. Daj im czas na dogadanie się.
Nie faworyzuj żadnego z psów. Chodzi o to, żebyś z jednej strony powstrzymała się od niańczenia ponad miarę malucha i z drugiej od litowania się nad yorkiem (na początku żaden rezydent nie jest zadowolony z konkurencji w postaci nowego psa, ale później nie mogą bez siebie żyć ;)).
Postaraj się wyrobić psom dobre skojarzenia wobec siebie, czyli np. wspólna zabawa, wspólna nauka komend nagradzana smakołykami, twoja aprobata i zadowolenie gdy zachowują się wobec siebie prawidłowo.
Reaguj od razu przy pierwszych ewentualnych przejawach zazdrości yorka, gdy np. będzie odganiał szczeniaka od Ciebie. Musisz od razu pokazać mu, że nie tolerujesz takiego zachowania.

Radzę wykastrować yorka skoro zdecydowałaś się na adopcję suni żeby uniknąć za parę miesięcy wpadki.