Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój pupil to suka owczarka niemieckiego, w tej chwili 11 miesięczna. Lubię jeździć na rowerze, a niedługo wiosna, potem lato [IMG]http://www.psy.pl/lib/editor/editor/images/smiley/msn/emoticon_oczko2.gif[/IMG] i najlepszy czas na jazde rowerem. Kilka tygodni temu zaczęłam oswajać moją sunię z rowerem i nie było z tym najmniejszego problemu [IMG]http://www.psy.pl/lib/editor/editor/images/smiley/msn/emoticon_zeby.gif[/IMG]. Potem kupiłam specjalną uprząż montowaną do roweru, bo uważam, że jazda na rowerze, gdzie jedną ręką trzyma się smycz a drugą kierownice, nie jest zbyt bezpieczne, a muszę ją mieć jakiś czas przypiętą do roweru, zanim dojadę do pól. Cały styczeń i teraz luty jeżdże z nią 2 razy w tygodniu po około 4-5 km. W zasadzie to ja jadę za nią, tzn. spuszczam ją na polu i ona biegnie, a ja dostosowuję swoje tempo do jej biegu, ale zawsze jest to przynajmniej trucht. To dlatego, że chcę, żeby sama dostosował tempo do swoich możliwości i gdy jest zmęczona, to żeby mogła zwolnić, bo przypięta do roweru musiałaby biec takim tempem jakie ja narzuce. Od marca i przez kwiecień chcę z nią jeździć już 3 razy w tygodniu. A od maja chciałąbym zwiększyć dystans na jakim będzie biegać. Moje poprzednie psy nie biegały przy rowerze, więc w ten temat "pies + rower" to dla nas nowość. Chciałabym wiedzieć ile km dziennie może biegać owczarek? Nie chodzi mi o bieg sprintem, bo tego żaden pies długo nie wytrzyma, ale o takie bieganie truchcikiem. No i czy te 4-5 km w tej chwili, w jej wieku to dla niej Waszy zdaniem dużo czy mało?