ira.s Posted February 26, 2011 Author Posted February 26, 2011 [quote name='Grin']Ok. 10-12 miesiąca życia zaczynają się problemy z agresją do osobników tej samej płci...[/QUOTE] Dlatego też chyba bezpieczniej w moim wypadku będzie zdecydować się ostatecznie na samczyka, który przynajmniej w domu z moją suczką nie będzie wojował o palmę pierwszeństwa, a i na samych spacerach będzie skuteczniej odpędzał od niej niepożądanych intruzów, z których wielu jest wyjątkowo natrętnych ;) Quote
Baski_Kropka Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Gdzieś tutaj ktoś pytał o pracę Wilczaków w zaprzęgu. U nas w klubie kiedyś trenowały Wilczaki z właścicielką. Powiem tylko że była moc, dłogonożne świetnie zagarniały teren przy biegu. Jednak trening z tymi psami wygląda chyba nieco inaczej niż jest to z hasiorami. Na pewno nie miały ochoty biegać z nikim innym niż z właścicielką i dłużej trzeba było je przekonywać, że taka eksploracja terenu z bagażem przypiętym"do pleców" jest ekstra ;) Tak jak wyżej przedmówcy pisali, to jest bardzo specyficzna rasa. Mam hasiora i uważam go za niezależnego, a wilczak to jest dopiero wyzwanie. Warto się 1000 razy zastanowić niż podjąć decyzję pochopnie ze względu na wygląd...warto zasłonić sobie oczy i decyzje podjąć ze względu na konkretne cechy psa które będą nam odpowiadały, całą charakterystykę i specyfikę danej rasy, niż później pluć sobie w brodę, że mamy problemy nie do przeskoczenia ;) Nie miałam z nimi zbyt długo do czynienia, ale z tego co zaobserwowałam, to pomimo tego że psiaki żyły ze sobą zgodnie w domu, przy zaprzęgowej współpracy dochodziło do zgrzytów odmienność zdań i poglądów ;P Faktycznie sa to psy wszechstronne, ale jeśli ktoś planuje trenować sporty zaprzęgowe i chce szybkie wytrzymałe psy/a to polecam jednak psa który jest do tego stworzony. To pozwoli cieszyć się tym sportem... A jeśli już koniecznie wilczak to poszukać psiaka z odpowiednim temperamentem....bo wiadomo że nie każdy pies (nawet hasior czy malamut) będzie miał ochotę na taką formę współpracy.....a wierzcie mi...znam takie które potrafią się tuż za startem położyć i zatrzymać 5 psi zaprzęg ;P Quote
Recommended Posts