Roky Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 Mam pytanko mam 3 miesięcznego Buldożka... Gotuje mu ryż z warzywami indykiem lub makaron z kurczakiem i warzywami do tego dostaje również suchą karmę Royal Canin dla buldożków...Jedni mówią że tak się nie karmi szczeniąt a inni że to uzupełnia dietę o witaminy i inne składniki odżywcze... Chciałabym usłyszeć waszą opinię...:roll: Quote
Boogie Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 Mieszać można, tylko mieszając tak naprawdę ciężko jest obliczyć ile szczeniak powinien takiej mieszanki dostawać. Odpowiednia karma sucha jest w pełni zbilansowana i łatwiej ustalić porcje jedzenia, żeby zapewnic wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Quote
Kasi i Lena Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, gotujesz i dosypujesz do tego suchej? Jeśli tak to nie powinnaś tego robić bo gotowane jedzenie trawi się szybciej niż suche i szczeniak nie przyswoi z tego suchego odpowiednich substancji odżywczych. Jeśli zle zrozumiałam i karmisz gotowanym a na osobny posiłek dostaje suche to ponoć tak jest ok. byle tylko przerwa miedzy suchym a gotowanym była na tyle duża by maluch mógł strawić suche bo inaczej jak w powyższym przykładzie suche zostanie wymiecione z organizmu wraz z szybciej strawionym gotowanym. Quote
Martens Posted February 20, 2011 Posted February 20, 2011 I do gotowanego trzeba dodawac preparat mineralno-witaminowy... Jeśli gotowane stanowi połowę dziennej porcji jedzenia - to pół zalecanej dziennej dawki preparatu - inaczej pies może mieć niedobory, krzywicę, etc. Quote
mam psa Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 mi sie wydaje, że możesz tak robić tylko trzeba suplementować tak jak pisze Martens Quote
Recommended Posts