Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Spodziewamy się szczeniaka :loveu: rasy golden retriever.
Plan jest taki, że pies będzie karmiony docelowo rano suchym a po południu gotowanym. Chcemy go w ten sposób karmić od małego, ale nasuwa się pytanie jak to zorganizować, żeby szczeniak dostawał wszystko co trzeba?

Jak rozplanować taki jadłospis? Czy to co wymyśliłam brzmi racjonalnie?

Śniadanie: sucha karma
Obiad: mięso, warzywa, ryż / kasza / makaron - na zmianę
Kolacja: białko (jajo, twarożek, jogurt, ryż z mlekiem)
Czwarty posiłek w formie nagród przy szkoleniu. Sucha karma (o ile będzie lubiana), albo kawałki mięsa (gotowane albo wędzone), czy psie ciasteczka domowej roboty

Chciałabym o ile weterynarz nie zaleci uniknąć suplementów. Wolałabym wszystkie potrzebne składniki umieścić w diecie.
Jakieś pomysły? Rady?

Posted

moje szczenie dostaje suchą i na wieczór cos gotowanego-kura, ryz, marchew + w ciagu dnia smakołyki, i troche jogurty. Zakupiłam witaminy niedawno i będę podawała je razem z jogurtem. Na tą dietę reaguje dobrze jak dotychczas..

Posted

ja jestem zwolennikiem karmienia wyłacznie suchą (dobra ) karmą, masz wtedy większą gwarancje że szczeniak dostaje witaminy w odpowiedniej ilości do swojej wagi

warto wiedzieć że nadmiar witamin jest bardziej szkodliwy od ich niedoboru

Posted

[quote name='mam psa']ja jestem zwolennikiem karmienia wyłacznie suchą (dobra ) karmą[/QUOTE]

A ja nie. Mam kota, który jest całe życie karmiony gotową karmą i jest upośledzony żywieniowo ;) Jak dostanie od czasu do czasu większy kawałek surowego kurczaka to nie wie jak się za niego zabrać. I wcale się nie dziwię, skoro całe życie wszystko ma w drobniutkich kawałkach albo w pasztecie. Może psu to nie grozi, ale mimo wszystko sucha karma wydaje mi się mało atrakcyjna. Z własnej wygody jednak chcę włączyć również suchą karmę do diety psiaka.

Posted

[quote name='mam psa']ja jestem zwolennikiem karmienia wyłacznie suchą (dobra ) karmą, masz wtedy większą gwarancje że szczeniak dostaje witaminy w odpowiedniej ilości do swojej wagi

warto wiedzieć że nadmiar witamin jest bardziej szkodliwy od ich niedoboru[/QUOTE]
Jak i sztuczne witaminy a suchych karmach same sztuczne. W dodatku proces technologi wysoka temp i wysokie cisnienie troche zabija wartosci odżywcze i tak przetworzona karma moze miec własciwosci rakotwórcze.
Dowiedz sie na temat produkcji suchych karm moze ostudzi Ci zapał. Gotowane lepsze, ale do suchej tez bym przyzwyczajała z wygody. Przepis na żywienie jak najbardziej dobry

Posted

Jestem za urozmaiconym żywieniem. Suche + gotowane to sposób karmienia, jaki stosuję u obecnego szczeniaka (cairn terier). Suplementacja to skomplikowana sprawa, można się pokusić o własne obliczenia, tzn policzyć jaką część witamin dostaje w suchej karmie, ile brakuje do dziennego zapotrzebowania i tę część suplementować np co drugi dzień dosypując do gotowanego. Ja na razie nie suplementuję. U psa dużej razy rozważałabym suplementację chondroityny i glukozaminy, jako że tu o przedawkowanie trudno. Polecam Caniviton forte na przykład, lub tańszy Arthrofos forte. Najlepszych rad może udzielić hodowca lub znawca danej rasy.

Posted

[quote name='LALUNA'] Przepis na żywienie jak najbardziej dobry[/QUOTE]

Bardzo się cieszę. Dziękuję.

A opinii w kwestii żywienia tyle co weterynarzy. Wszędzie czytałam np., że przy domowym żywieniu proporcje powinny się kształtować 1/3 mięsa 1/3 warzyw 1/3 "wypełniacza", a ostatnio jakiś profesor weterynarii swoim studentom wykładał, że 80% mięsa, 20% warzyw. I bądź tu mądry ;)
Co do suplementacji w wieku szczenięcym będę się jeszcze dopytywać hodowcy i naszego weterynarza.

Posted

[quote name='mam psa']ja jestem zwolennikiem karmienia wyłacznie suchą (dobra ) karmą, masz wtedy większą gwarancje że szczeniak dostaje witaminy w odpowiedniej ilości do swojej wagi

warto wiedzieć że nadmiar witamin jest bardziej szkodliwy od ich niedoboru[/QUOTE]

i nie protestuje Ci szczenie od samej suchej karmy?
bo moje mialo zalecenie jeść samą suchą przez pare dni.. to nic, troche podziubie i koniec.. czeka jak oszalała zanim doleje np. jogurtu do karmy..
to wtedy je ją chętnie..

Posted

nie mam już szczeniaka :) , też miąłem ten problem i trochę trwało zanim dobraliśmy karmę.
My wybraliśmy suchą karmę ( oczywiście czasami tez coś dostanie w wersji mokrej przygotowane przez panią :) ) ale jest głównie na suchej. Wybraliśmy tak, żeby nie zastanawiać się nad suplementacją witamin, które w nieodpowiedniej ilości mogą być szkodliwe ( glukozaminę i chondroityne można podawać bez problemu ), a nie mamy czasu na codzienne właściwe przygotowywanie jedzenia dla psa zgodnie z tym co pisze się o barfie (myślę że to też fajny sposób na diete pupila, ale wymaga trochę umiejętności i doświadczenia) . Mam rasę dużą (dog) i nigdy nie miałem z psem najmniejszych problemów związanych ze stawami lub alergią.

Trzeba po prostu wybrać jakiś sposób karmienia, może być tylko sucha lub jak pisze murakami dieta mieszana ale warto pamiętać że trzeba suplementować odpowiednio witaminy i po prostu się tego nauczyć.

[quote name='murakami']Jestem za urozmaiconym żywieniem. Suche + gotowane to sposób karmienia, jaki stosuję u obecnego szczeniaka (cairn terier). [COLOR=red]Suplementacja to skomplikowana sprawa, można się pokusić o własne obliczenia,[/COLOR] tzn policzyć jaką część witamin dostaje w suchej karmie, ile brakuje do dziennego zapotrzebowania i tę część suplementować np co drugi dzień dosypując do gotowanego. Ja na razie nie suplementuję. U psa dużej razy rozważałabym suplementację chondroityny i glukozaminy, jako że tu o przedawkowanie trudno. Polecam Caniviton forte na przykład, lub tańszy Arthrofos forte. Najlepszych rad może udzielić hodowca lub znawca danej rasy.[/QUOTE]