Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Od ok roku przymierzam się do kupna psa. Przez pierwszy okres myślałem nad wyżłem włoskim ale niestety przez to ze mieszkam w bloku stwierdziłem ze dla dobra takiego psa raczej trzeba odpuścić sobie ową rasę. Ostatnio przymierzam sie do kupna owczarka niemieckiego długowłosego (czarnego ). Chciałbym by pochodził z dobrej hodowli dlatego pułap zakupu jaki jestem w stanie wyłożyć to ok 4tys złoty.

W moim wyobrażeniu taki owczarek powinien wyglądać mniej więcej jak na poniżej dołączonym linku

http://www.morusek.pl/zdjecia/dodane/Sprzedam-psa_Owczarek-niemiecki_20100109203240.jpg

tu tez pytanie czy to samiec czy suka?

Proszę tez o porady związane z kupnem owego psa a dokładnie na co zwrócić uwagę
Pozdrawiam.

• 1 month later...
Posted

Owczarek niemiecki też potrzebuje dużej dawki ruchu, to świetny towarzysz rodziny ale również pies aktywny, który musi sie wyszaleć... Więc jeśli nie jesteś w stanie zapewnić dużej dawki ruchu to zastanów się dwa razy, bo owczarek nie wybiegany to owczarek nie znośny :) mogę polecić hodowle Herbu Czarny Wilk, tam też kupiłam swojego owczarka. Bardzo mili ludzie, znaja sie na rasie, psy wychowuja sie w domu z 4(malych dzieci), suki sa szkolone, utytułowane, no i przedwszystkim kochane i traktowane jak czlonek rodziny. Państwo zawsze sluza rada, domagaja sie aktualnych zdjec, bardzo im zalezy na tym zeby psiaki trafily do dobrych domkow, i tak moglabym wymieniac :) a jesli chodzi o psa czy suczke to mysle ze tu beda zadania podzielone, z reguly suki sa mniejsze, spokojniejsze, ,mają łatwiejszy charakter', ja sie ogolnie pod tym nie podpisuje bo kazdy pies ma idywidualny charakter, w dobrej hodowli powinni ci doradzic jaki pies jest dla ciebie najlepszy :) powodzenia

• 1 month later...
Posted

Cleay, a sądzisz, że DON w bloku to strzał w dziesiątkę? Uroda DONów działa jak magnes, ale skoro mieszkasz w bloku, to może warto zastanowić się nad przedstawicielem mniejszej rasy? Jeśli podobają Ci się owczarki niemieckie, to może pomyśl o welsh corgi cardiganie/ pembroke- taki jamnik z pyszczkiem ONka (oczywiście nie dosłownie ;)), lub w ogóle o innej miniaturce.
Ja mieszkam na wsi, a przyznam że mój Atos w typie DONa ma niewyczerpalne zasoby energii- mieszka w budzie, a jednak potrzebuje dwóch 7- kilometrowych spacerów ze spuszczeniem ze smyczy w ciągu dnia. No i oczywiście wariacje na podwórku.
Zastanów się, czy jesteś w stanie poświęcić tyle czasu i siebie dla psa.
Bo ONki nie są automatami. ;)

Posted

Osobiście mam DONka w bloku, na 60 metrach... i jest ok. Z tym że trzeba z nim przy 3 wyjściach dziennie zrobić co najmniej raz wyjście na 'piłeczkę' lub 'dysk'... czyli około godzina szaleństwa non stop za jedną z tych dwóch zabawek :) Na dużym terenie zielonym pod blokiem. I faktycznie, jeśli zabraknie szaleństwa, pies robi się nie do zniesienia :D Chodzi, marudzi, ciągle przynosi zabawki i domaga się zainteresowania :]
Co do tego że nie są automatami... przy zabawie są niezmordowane jak automaty :P

Posted

Przepraszam za nieprecyzyjne wyrażenie- mówiąc `automaty`, mam na myśli fakt, psy idealne, które mogą grzecznie przeleżeć dzień na kanapie i dostosować się do zabieganego trybu życia opiekunów, nie istnieją. Owczarki niemieckie potrzebują konsekwentnego, cierpliwego i wyrozumiałego przewodnika- jeśli ten nie jest w stanie zapewnić mu dostatecznej ilości ruchu, ćwiczeń, rozrywek umysłowych, to będziemy mieć Marleya, a nie Szarika.