Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

problemy zdrowotne mojej psiny, o których pisałam w poprzednich postach, niestety trwają.

Nasz wet kazał zrobić badanie kału. I tu mam problem. Zawiozłam dziś rano do Instytutu Weterynarii i okazało się, że owszem zrobią mi badanie na pasożyty (pierwotniaki itp), ale nie robią badań kału pod kątem enzymów trawiennych i podobno w ogóle nigdzie w Poznaniu mi tego nie zrobią.

Proszę więc Was o pomoc - gdzie mogłabym to badanie zrobić??????? Jestem gotowa zrobić to ileś tam kilometrów, najbliżej by mi było do Wrocławia albo Warszawy. Pomóżcie...

Ania

Posted

Witaj!

Mam podobne problemy z moim psiakiem. Badanie ktore ostatnio wykonywałem dotyczyło trypsyny jest to enzym trawienny trzustki odpowiedzialny za trawienie białek i tłuszczy.

W wawie jest kilka miejsc gdzie mozna takie badanie wykonac mysle ze w Poznaniu tez takie miejsce istnieje, bo samo badanie nie jest szczegolnie skaplikowane (ani drogie 15PLN). Wez ksiazke telefoniczna i dzown gdzies napewno to robia.

Nalezy pamietac aby czas od wyproznienia psa do chwili badania był jak najmniejszy. Najlepiej niech pies zrobi kupe pod laboratorium ;-)

Pozdrawiam i trzymaj sie

Posted

Zadzwoń do normalnego- "ludzkiego" laboratorium, najlepiej prywatnego, bo oni nie robią żadnych problemów.

Ja badania mojego psa robiłam własnie w zwykłym laboratorium, bo u nas takich specjalistycznych weterynaryjnych nie ma...

Powodzenia i zdrowia dla pieska! :)

Posted

Witaj Basiap,

Kiedys tez mialam podobny problem i pytalam sie mojego weta gdzie ewentualnie moglabym owe badania wykonac .

Z tego co pamietam (a bylo to w zeszlym roku )wymienil laboratorium w szpitalu Raszei ul Mickiewicza .

Byc moze rowniez ,ale to juz moja wskazowka w Baktolabie na Ratajach os Orla Bialego .

Najlepiej zadzwon i o wszystko wypytaj .

Pozdrawiam i zycze powodzenia -Ania z psami .

Posted

Dziękuję Wam bardzo, w takim razie podzwonię jeszcze w Poznaniu, bo inaczej będę musiała pojechać do Wrocławia do kliniki Akademii Rolniczej.

Bravasiu, piszesz, że masz podobne problemy ze swoim psem. A mogłbyś powiedzieć coś więcej? Może "wymienimy doświadczenia"?

Posted

No niestety, ani w Raszei , ani w Baktolabie nie zrobią mi tych badań... Co podaję do wiadomosci ewentualnych przyszłych zainteresowanych. No to jadę do Wrocławia....

Posted

Witaj,

Wczoraj byłem u prof. Lechowskiego – zdaniem znajomych i wetów super spec od dietetyki psiej.

Okazało się, że to nie trzustka tylko najprawdopodobniej tarczyca (nadczynność) psiak dostał lek na próbę na trzy dni w sobotę robię badania krwi na wybrane składniki w sobotę, w niedzielę lub poniedziałek będę miał szczegółową diagnozę profa.

Istnieje inna możliwość jakieś wredne stworzonka na początku jelita – trudne do wykrycia.

Co do trzustki (trypsyny) – badanie jest trudne – zależy od czasu, trzeba jak najszybciej dostarczyć kał do laboratorium a tam szybko to badają taki limit czasu do ok. 45 min. do 1 h od kupki do analizy, ja kupę swego psa wiozłem w słoiku taksówką ;-)

Poza tym w jelicie mogą być różne drobnoustroje, które oddziaływujące z trypsyną mogą zmniejszyć jej aktywność.

U mnie było tak – pierwsze badanie 0% aktywności trypsyny – czyli mój psiak nie powinien trawić wcale a tak nie jest, jest szczupły ale nie tragicznie chudy (to było w sobotę).

Po wynikach panika zrobiłem drugie badania w poniedziałek wynik 40% - już lepiej.

U profa. dowiedziałem się, że nie wydolność trzustki musi wiązać się zawsze ale to zawsze z rozwolnieniem – enzym nie działa pies nie trawi czyli ma większe lub mniejsze rozwolnienie.

Badanie trzustki jest jakby nakierunkowaniem, samo w sobie nie jest miarodajne (zdanie profa.).

A co z Twoimi badaniami, jeżeli jedziesz z psiakiem to polecam kupkę pod laboratorium w słoik i pod mikroskop.

Pozdrawiam i powodzonka!!

Posted

No to świetnie :evil:

Bo ja mieszkam w wielkim mieście Poznaniu i tu nikt mi nie chce zrobić tego badania..... a do Wrocławia nie dojadę w godzinę... Jesteś pewien co do tego limitu czasu?

Możesz mi powiedzieć, skąd jesteś i skąd ten dobry lekarz?

Bo mój pies ma od 7 tygodni biegunkę i nic nie pomaga....

Posted

Jestem z wawy kontakt do profa. dostałem z hodowli z której mam psiaka, babeczka z hodowli polecała go podobnie jak przychodnia w której bywamy na okresowych przegladach, wazeniu zakupach itp.

Bardzo pozadny facet nie bedzie następnej wizyty(koszt) tylko po podaniu telefonicznym wyników postawi dignozę czy to trzustka i co robić, jak nie trzustka to mamy recepte na wypadek pasozytów i innych zyjatek.

Co do limitu czasu to na 100% im szybciej tym lepjej

w tej sytuacji jedz z psem do wrocławia i tam pobierz kupkę

pozdr

Posted

nie wiem jakie robi się jeszcze badania na enzymy ale powszechnie funkcjonuje hasło "trypsyna" (takie było na formularzu badania, paszyty.....trypsyna.... lambrie) wiec zapytaj w laboratoriach o trypsynę

pozdr

Posted

dwa miejsca wtorki klinika całodobowa na ul. Powstańców Śląskich 101 od 19 do 21 cena wizyty 60 PLN tel.: (022) 638 39 14

Drugie miejsce to klinika całodobowa na ul. Gagarina (nie pamiętam numeru) wizyta chyba 80 PLN tez godziny wieczorne tel.: (022) 841 40 22

Polecam robi super dokładny wywiad o żywieniu, kupach, zachowaniu i co tylko się da.

pozdr

P.S. nazwisko profa: Lechowski

Posted

Witaj Basiap ,

Swoja droga to jest przerazajace ,ze w naszym miescie nie mozna wykonac takiego badania jak enzymy trzustkowe .

Ciekawe a co z ludzmi ,im tez sie nie bada ?

Kiedys zadzwonilam do Certusa w sprawie badania specjalistycznego krwi psa na markery i uslyszalam w sluchawce oburzony glos -no wie pani my psom krwi nie badamy .

Bez komentarza .

Pozdrawiam ,Ania i psy

Posted

Bravasiu, bardzo Ci dziękuję, być może skorzystam i pojadę do Warszawy, jesli tu mi nie pomogą.

A jesli chodzi o Poznań, to tak, zgadzam się, to jest przerażajace, że nie można tu zrobić prostego w końcu badania.

A ludziom owszem, robią.

Powiem Wam, jak sprawy stoją u mnie - załatwiłam w końcu, że zrobia mi te badania w jednym ze szpitali - po cichu, bo mam w rodzinie ustosunkowana w kręgach lekarskich osobę. Normalnie, oficjalnie, bez znajomości - nie i już! :evil:

• 4 months later...
Posted

Witam wszystkich!

wlasnie jestem na etapie wykonywania przeroznych badan zeby w koncu ustalic przyzcyne nawracajacej biegunki mojego 14-mies. prawie owczarka. Psica miala juz badana krew, ale wszystko wyszlo ok...oprocz tego ze dalej wychodzimy pare razy w nocy na skwerek;(

Objawy sa podobne do tych przy chorej trzustce i dlatego chcialam jeszcze zrobic pomiar poziomu trypsyny w kale. No i oczywiscie jest problem: mimo iz jestesmy z wroclawia w klinice wet. powiedzieli, ze samej trypsyny "sie nie robi" - tylko badanie kalu na strawnosc.

Czy wynik takich badan bedzie tak samo miarodajny??? A jesli nie to moze ktos z Was juz odkryl, gdzie we wroclawiu mozna bez wiekszych trudnosci zrobic takie badanie (tzn. na sama trypsyne)?

A jeszcze jedno pytanko - z Waszych postow wynika ze moga to tez byc pierwotniaki. Czy bada sie je we krwi czy w kale? Spotkalam sie z obiema wersjami, tyle ze przy badaniu kalu trzeba chyba oddawac probki 5 dni z rzedu :(

Z gory dziekujemy

malgoska i milka