Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No to może postaram Ci się to w skrócie wyjaśnić.
Aby zdjęcie było w większym rozmiarze musisz wejść na tą strone, do swojego albumu. Pokarzą Ci się wtedy miniaturki zdjęć. Naciskasz to, które chcesz nam pokazać. Następnie otwiera Ci się zdjęcie w rzeczywistym rozmiarze. Teraz wystarczy tylko najechać na zdjęcie i nacisnąć na niego prawym przyciskiem myszy. Pojawi się się lista funkcji, z których wybierasz [b]właściwości[/b], a dalej kopiujesz podany tam [b]Adres URL[/b].
Niestety w wypadku tego albumu fotki przekraczają wielkość jaką możesz umieszczać na forum(max. 500x500). Musisz włączyć jakiś program graficzny w którym je pomniejszysz.
Jeżeli będziesz miałą jakiś problem to służe pomocą :)

Posted

Po raz kolejny wielie dzieki Anutka ale juz chyba se poradzilam:P umiem wstawiac zdiecia tylko niewiedzialam z ta wielkoscia ale sciagnelam jakis programik troche niewiedzialam o co w nim chodzi ale chyba sie udalo zaraz wklejam

Posted

Tak to wyjątkowo fajni. Agnieszka ze swoją przyjaciółką i mamą nocowały u nas jak były na Wystawie Warszawsiej i przegadałyśmy kupę czasu, było b. sympatycznie. Ta Fibi to też śliczna suczka i ma niespotykan kolor tak jak e mamusia. Niestety nie szscy się na niej poznają , a szkoda

Posted

[quote name='Draczyn']Witaj Minimolos narezcie jesteś.... Matrix - masz zaległości , bo niezbyt często nas odwiedzasz[/quote]

od piątku miałem przerwę bo jechałem do Sopotu dzisiaj dopiero wróciłem :)

Posted

[quote name='Draczyn']Pochwal się Matrix co wystawiałeś i z jakimi wynikami, tez byśmy chcieli Ci pogratulować[/quote]

nic nie wystawiałem ... pojechałem zobaczyć ... 650 km w jedną stronę :( , a przy okazji pomogłem tylko wystawić w porównaniu greya koleżance bo miała dwa psy zgłoszone, dostał res.cacib :)

Posted

[quote name='Draczyn']To pogratuluj od nas koleżance, no i tobie należżą się brawa za wystawianie[/quote]

dziekuję za gratulacje przekażę, Ewa ma bardzo ładne te greye :)
Ja całkiem realnie myslę nad przyszlorocznymi wystawami na północy i chcę tam wybrać się z Matrixem

Posted

Wszystko zależy od zdjęcia i od programu.
W standardowym programie w górnym menu wybierasz [b]Obraz/Obrazek[/b], a następnie z listy, która się pojawi [b]Zmień rozmiar/wielkość obrazka[/b]. Następnie jeżeli fotka jest pionowa na 500 ustawiasz wysokość, jeśli pozioma - szerokość. Druga wielkość automatycznie powinna się zmniejszyć
Pisze tu na przykładzie programów Adobe Photoshop, Paint Shop Pro i Photo Editor. W zasadzie takie programy są do siebie podobne.
Mam nadzieje, że mniej więcej zrozumiałaś o co mi chodzi ;)

Posted

to chyba jakies badziewny program sciagniety z linka podanego tu na dogomanii Easy Thumbnails tak sie nazywa i juz nic nie kumama a myslalam ze juz mi sie udalo;/

Posted

to w takim razie proponuje Ci ściągnąć któryś z tych trzech co podałam - są bardzo proste w obsłudze.
A na razie jeżeli chcesz możesz przesłać do mnie zdjęcia a ja pomniejsze.

Posted

dla mnie wazne zeby byl po polsku bo jak dla mnie troche ang i jak sie gubie ostro.. sciagne napewno tylko powiedz ktory po polsku a ja ci podam link do tego co mam sciagni to potrwa 2 min:P [url]http://www.download.com/Easy-Thumbnails/3000-2192_4-10285473.html?tag=lst-0-1[/url] nie bardzo chce Ci glowe zawracac zreszta niewiem nawet jakie te zdjecia maja byc i ile bo mam sporo... przejzyj i daj odpowiedz thx

Posted

Bardzo możliwe że Photo Editor masz w komputerze. To jest program z pakieru Office. Po polsku mam jeszcze Photoshopa.
Dla mnie to nie ma problemu :) Jeżeli będziesz miała problem to służe pomocą.
A teraz ściągnę ten program i spróbuje ci wytłumaczyć jego działąnie :)

Posted

No i ściągnęłam. Rany co to za program. Przy moich próbach działania zrobiło mi 150 kopii wszystkich zdjęć w katalogu :o :o
No ale przechodze do konkretów.
Otwierasz program i z katalogu wybierasz interesujące Cię zdjęcie.
Następnie wybierasz zakładkę Setting. Jeżeli zdjęcię jest w pionie to [b]Max. height [/b]wpisujesz [b]500[/b], a Max. width dowolną większą liczbę i następnie na dole naciskasz [b]Make[/b]. W przypadku zdjęcia poziomego robisz odwrotnie.
Po naciśnięciu Make w folderze w którym jest orginalne zdjęcie pojawia się jego kopia z końcówką w nazwie [b]tn_[/b].
Jeżeli masz więcej takich zdjęć to możesz utworzyć na nie oddzielny folder i wtedy wybierasz jedno zdjęcie ale zamiast [b]Make [/b]naciskasz [b]Make All[/b]. Wtedy w taki sam sposób zmniejszą się wszystkie fotki z albumu. Oczywiście w jednym folderze powinny być wszystkie zdjęcia np. w pionie, a w drugim w poziomie.
Mam nadzieje że dobrze zrozumiałam działanie tego dziwacznego programu
Powodzenia

Posted

tak wlasnie chyba robilam i cos nie tak...:( albo jestem tepa albo juz sama niewiemco... tam rozumiem ze to co ja chce zmienic moje zdjecie jakies tam x iles tam na 500x 500 i poprostu tam gdzie mam do wpisania mam wpisac 500 i 500 dobrze rozumiem??? tylko to jest do zmiany??

Posted

Ty nie masz zmienić aby było 500x500 tylko maksymalnie żeby jedna z wartości była 500.
Przykładowo żeby coś wyszło w max. width wpisujesz 500, a w masz height 788. Wtedy zdjęcie generuje się prawidłowo. W programie nie widac zmiany, ale kiedy wchodzisz do foldera gdzie jest zdjęcie widzisz nowy plik - własnie o prawidłowych rozmiarach :)