Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Więc od razu zaznaczam że nie zamierzam obecnie kryć suki (choć mojemu tacie się świecą oczy:shake::shake::shake: ) ale zrodziła się pewna sytuacja w której mam pewne, bardzo głupie pytania:

Jak powinno przebiegać krycie (chodzi głównie o rasę dużą, Labrador)? W jakich dniach, w jakim wieku czy tam z ilości cieczek (jak kto liczy/?/) i jaką karmę podawać suce w okresie ciąży? Jaki minimalny wiek powinien mieć tatuś?

i co do maści Labradora: gdy oboje rodzice są biszkoptowi to maluchy też będą biszkoptowe (zakładając, że dziadkowie (z 1 wyjątkiem na przykład xd) też są biszkoptowi)???

Ja wiem że to głupie pytania, bardzo proste, proszę : możecie mnie zjechać, ale nie mam hodowli, wiedzy też zbytniej nie mam. Od czegoś trzeba zacząć ;)

Posted

Myslę, że na te pytania odpowie Ci z powodzeniem własciciel reproduktora, bo chyba poszukasz czegoś dobrego w rasie, a to z reguły wiąże się z doświadczonym hodowcą, a jeśli on nie bedzie miał wiedzy, to odesle Cie do hodowli z której wziął psa. Co do koloru, to najmniej ważna sprawa w labkach, duzo bardziej liczą się inne rzeczy.
No i mam nadzieję, że tata jest przygotowany, że szczeniaki beda przebywać w domu do 4-5 miesiaca, co ostatnio zdarza sie w tej rasie coraz częściej, a wydatki znacznie przekroczą korzysci o ile powaznie podchodzi sie do hodowli.

Posted

Zakup lekturę na ten temat, poszukaj w internecie artykułów na temat ciąży. Co do kolorów, zakup lekturę na temat genetyki. Z tego co mi wiadomo: szczenięta będą biszkoptowe, jeżeli rodzice i dziadkowie byli biszkoptowi. Jeżeli w jednej ze stron dziadków wystąpił inny kolor, szczenięta też będą biszkoptowe, ale mogą (ale nie muszą) inny kolor przenosić. Jeżeli po obydwu stronach dziadków wystąpił inny kolor i rodzice go przenoszą, mogą pojawić się inne kolory. Jak i w przypadku wyżej pojawią się też szczenięta, które ten kolor przenoszą i takie, które go nie przenoszą. Odsetek pojawienia się szczeniąt w innym kolorze niż rodzice jest zawsze mniejszy. Mam nadzieję, że jakoś zrozumiale to wytłumaczyłam, jeżeli nie, to proszę mnie poprawić ;) Regulamin ZK jasno określa kiedy można kryć sukę i w jakim wieku musi być reproduktor.

Posted

[quote name='Labradore']

Jak powinno przebiegać krycie (chodzi głównie o rasę dużą, Labrador)? [/quote]
Bardzo, bardzo różnie zależnie od sytuacji, psów i decyzji ich właścicieli - naturalnie, prze inseminacje nasieniem świeżym, schłodzonym, mrożonym. Obecnie możliwości jest dużo.
[quote name='Labradore']
W jakich dniach, w jakim wieku czy tam z ilości cieczek (jak kto liczy/?/) i jaką karmę podawać suce w okresie ciąży? Jaki minimalny wiek powinien mieć tatuś?[/quote]
Termin wyznacza się raczej na podstawie poziomu progesteronu niż wylicza dni - bo to bardzo różnie wychodzi są suki gotowe do krycia w 8 dniu cieczki, a są takie, które kryje się w 20. jeśli chodzi o wiek to zgodnie z regulaminem ZK oczywiście. Kwestia żywienia bardzo różnie, jest sporo możliwości i sporo sposobów, różni hodowcy różnie robią. Informacje na ten temat można znaleźć w wielu książkach, ewentualnie jak się nie ma doświadczenia znaleźć dobrego w tej kwestii weta, który poprowadzi ciążę i pomoże przy porodzie.
[quote name='Labradore']
i co do maści Labradora: gdy oboje rodzice są biszkoptowi to maluchy też będą biszkoptowe (zakładając, że dziadkowie (z 1 wyjątkiem na przykład xd) też są biszkoptowi)???[/quote]
Biszkoptowe lub NBP

[quote name='Labradore']
Ja wiem że to głupie pytania, bardzo proste, proszę : możecie mnie zjechać, ale nie mam hodowli, wiedzy też zbytniej nie mam. Od czegoś trzeba zacząć ;)[/QUOTE]
Zacznij od przeczytania regulaminu ZK i paru książek, znajdziesz tam odpowiedzi na te pytania.

• 5 months later...
Posted

[quote name='Labradore']Więc od razu zaznaczam że nie zamierzam obecnie kryć suki (choć mojemu tacie się świecą oczy:shake::shake::shake: ) ale zrodziła się pewna sytuacja w której mam pewne, bardzo głupie pytania:

Jak powinno przebiegać krycie (chodzi głównie o rasę dużą, Labrador)? W jakich dniach, w jakim wieku czy tam z ilości cieczek (jak kto liczy/?/) i jaką karmę podawać suce w okresie ciąży? Jaki minimalny wiek powinien mieć tatuś?

i co do maści Labradora: gdy oboje rodzice są biszkoptowi to maluchy też będą biszkoptowe (zakładając, że dziadkowie (z 1 wyjątkiem na przykład xd) też są biszkoptowi)???

Ja wiem że to głupie pytania, bardzo proste, proszę : możecie mnie zjechać, ale nie mam hodowli, wiedzy też zbytniej nie mam. Od czegoś trzeba zacząć ;)[/QUOTE]

Temat stary ale ciągle dla wielu aktualny:
Jak powinno przebiegać krycie.
Najpierw suka ma zrobione wystawy na których następuje odsiew osobników wadliwych, robi minimum RTG w kierunku dysplazji, a dodatkowo przydałoby się badanie serca i oczu w kierunku PRA, dobiera repa z listy Związku Kynologicznego i jedzie się z wykupioną kartą krycia w ZK i oryginałem rodowodu z wpisem "suka hodowlana".
Regulamin ZK dokładnie określa minimalny wiek i kryteria dopuszczenia do hodowli.

A skoro takiemu Tacie się świecą oczy to rozumię że osoba taka ma okrągłą sumkę na prowadzenie suki w ciąży i ewentualne komplikacje, tzn. około 1000 na cesarkę bo ta może w każdej chwili być jedyną drogą szczęśliwego zakończenia ciąży, następnie około 140 zł na zaszczepienie każdego urodzonego szczeniaka no i po kilka stówek na wychów (jedzenie, środki czystości, weterynarz itd. ) każdego szczeniaka do 8 tyg :)
Dodatkowo rozumie że będzie przygotowany porządny, przestronny, suchy i cieplutki kojec w celu zabezpieczenia szczeniąt i domu - szczeniaki w oczekiwanym "zarobku" często w cenie mają niespodziewaną dla właściciela suki-matki wymianę paneli/parkietu, szpachlowanie, kładzenie gładzi i malowanie ścian oraz wymianę drzwi :)