Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='aneta7778']witam,maja sunia ma niedawno skonaczony 1 rok i wazy 1,8 -1,9 (wiem ze jest to niewiele) no ale nie jest ona strasznie szczupła je duzo , i na dodatek jak hodowczyni ostatnio stwierdzila ze ma dosyc grubą budowe kości a energi tyle ze hoho,jest po prostu niziutka, własnie wybiera m sie na wystaw do głogowa z moim wyzlem i sie zastanawiam czy "oplaca" sie ja zapisaywac (z racji na wage)
gdzies czytałam ze jesli suka nie ma przynajmniej 2 kg to nie powinna miec młodych czy to prawda??[/quote]

Na wystawie ważyć Ci psa nie będą, ale z tego co pamiętam wzorzec mówi 2,5 -3,5kg
Dlatego wg mnie taka maluśka sunia do hodowli nie powinna być przeznaczona. Tu już nie chodzi o wagę, ale o zdrowie przyszłej mamuśki.
Wiem, że są dopuszczane jeszcze mniejsze yorkusie, ale......

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest Agata_B
Posted

[quote name='aneta7778']witam,maja sunia ma niedawno skonaczony 1 rok i wazy 1,8 -1,9 (wiem ze jest to niewiele) no ale nie jest ona strasznie szczupła je duzo , i na dodatek jak hodowczyni ostatnio stwierdzila ze ma dosyc grubą budowe kości a energi tyle ze hoho,jest po prostu niziutka, własnie wybiera m sie na wystaw do głogowa z moim wyzlem i sie zastanawiam czy "oplaca" sie ja zapisaywac (z racji na wage)
gdzies czytałam ze jesli suka nie ma przynajmniej 2 kg to nie powinna miec młodych czy to prawda??[/quote]
Nie to nie prawda. Jeżeli jest w dobrej kondycji to owszem, szczenięta mieć może.
Ale należy starannie dobrać reproduktora.
Na forum jest kilka osób które mają małe suczki, miały szczenięta, żyją i mają się dobrze.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='Agata_B']Nie to nie prawda. Jeżeli jest w dobrej kondycji to owszem, szczenięta mieć może.
Ale należy starannie dobrać reproduktora.
Na forum jest kilka osób które mają małe suczki, miały szczenięta, żyją i mają się dobrze.
Pozdrawiam[/quote]

ok

Ale... z tego co zrozumiałam aneta7778 ma sunię z papierami, chce ją wystawiać, czyli....zrobić hodowlankę.
Więc jeśli chce mieć szczeniaczki to niech ją wystawa i zobaczy co sędziowie powiedzą.
Jak uda się maludzie zrobić hodowlankę, to szczeniaczki będą miały udokumentowanych rodziców.
A jeśli dopuści sunię bo.....można..... to będzie następny miot yorków bez papierów, szczeniaczki znowu będą rozmnażane bez papierów....potem jakiś kundelek się przyplącze i.....znowu "yorki".....a potem mamy w schronisku bidule!!!!!
Może mam czarne myśli, ale bardzo często tak bywa!!!
Więc jeśli ktoś ma psa z rodowodem nie namawiajmy go do rozmnażania bo....."są osoby, które mają małe suczki, miały szczenięta............"
Tylko namawiajmy do tego, by zrobił hodowlankę, potem przemyślał wszystkie za i przeciw dopuszczeniu suni i ....dopiero wtedy czekał na szczeniaczki.

Posted

akurat ja wyznaje zasadne rasowy=rodowodowy:), i nie zamierzam dopuszczac ani jednej ani drugiej suni jesli nie zdobedą odpowiednich papierów,tez sadze ze kundeków jest juz o wiele za duzo, a przedewszytkim nie chce narazac mojej malej ślicznotki:)

Posted

[quote name='vikiii']ok

Ale... z tego co zrozumiałam aneta7778 ma sunię z papierami, chce ją wystawiać, czyli....zrobić hodowlankę.
Więc jeśli chce mieć szczeniaczki to niech ją wystawa i zobaczy co sędziowie powiedzą.
Jak uda się maludzie zrobić hodowlankę, to szczeniaczki będą miały udokumentowanych rodziców.
A jeśli dopuści sunię bo.....można..... to będzie następny miot yorków bez papierów, szczeniaczki znowu będą rozmnażane bez papierów....potem jakiś kundelek się przyplącze i.....znowu "yorki".....a potem mamy w schronisku bidule!!!!!
Może mam czarne myśli, ale bardzo często tak bywa!!!
Więc jeśli ktoś ma psa z rodowodem nie namawiajmy go do rozmnażania bo....."są osoby, które mają małe suczki, miały szczenięta............"
Tylko namawiajmy do tego, by zrobił hodowlankę, potem przemyślał wszystkie za i przeciw dopuszczeniu suni i ....dopiero wtedy czekał na szczeniaczki.[/QUOTE]

zuch jestes, tez tak uwazam

Posted

Zaczyna mnie to przerażać moja jest u mnie 3,5 tygodnia a przytyła już 400g. Urodziła się8 pażdziernika i właśnie dzisiaj ją ważyłam ma 1500g:-o, tyje jagby przez rok póżniej miała nie dostać jedzenia:evil_lol:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79d61167b5acbe6b.html][IMG]http://images32.fotosik.pl/105/79d61167b5acbe6bm.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='ladyyork']Zaczyna mnie to przerażać moja jest u mnie 3,5 tygodnia a przytyła już 400g. Urodziła się8 pażdziernika i właśnie dzisiaj ją ważyłam ma 1500g:-o, tyje jagby przez rok póżniej miała nie dostać jedzenia:evil_lol:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79d61167b5acbe6b.html][IMG]http://images32.fotosik.pl/105/79d61167b5acbe6bm.jpg[/IMG][/URL][/QUOTE]

a jaki ma wiek?

Posted

[quote name='ladyyork']Moja malutka ma 14 tygodni, ok16-17 cm w kłębie i 1500g wagi:loveu:[/QUOTE]

moja podobnie gdzies wazyla, to teraz ma 27,5 cm w klębie :multi:

Posted

[quote name='ladyyork']A tak z ciekawoći ile twoja teraz waży??:lol:[/QUOTE]

jak dawniej warzylam to bylo 3,5 kg, ale wtedy chorowala, miala twardy brzuch, suche jedzenie jej szkodzilo... a teraz juz najadla się mięsa, bo odzywiam ją naturalnie, więc calkowicie malo mi zjada, to myslę, ze moze wazyc 3,4, czy nawet 3,3 kg. Trza będzie kiedys zwazyc, tylko nie wiem czy wyjdzie prędzej niz wiosną na szczepieniu u weta :lol:

• 2 weeks later...
Posted

Moja Ineczk ważyła 1500g potem 1400g a teraz ma 15,5 tygodnia i waży 1480g , ale skacze chyba jednak wagi jej nie ustali się:loveu:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cec6941adf8a3050.html][IMG]http://images27.fotosik.pl/145/cec6941adf8a3050m.jpg[/IMG][/URL]

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Libres']Wczoraj byłam na szczepieniu z maluchami i jestem w szoku bo mają zaledwie 7 tyg. a sunia waży 1200g a piesek 1000g. To chyba za dużo?[/quote]
Ja moja ibi brałam w wieku 8 tygodni i wazyła 1200g, teraz ma prawie 7 miesięcy i waży 2600g czyli prawidłowo

Posted

[quote name='Libres']Wczoraj byłam na szczepieniu z maluchami i jestem w szoku bo mają zaledwie 7 tyg. a sunia waży 1200g a piesek 1000g. To chyba za dużo?[/QUOTE]

nie przezywaj, no będą wazyc gdzies między 3 a 4 kg, ale czy to jest tak zle? ja to tak nie myslę :lol:

Posted

[quote name='Wind']Mam pytanko, ile waza i jak duze sa Wasze yorki.
Moj ma obecnie 19 tygodni i wazy 1,8 kg.
I jeszcze jedna kwestia: do jakiego wieku rosna te male psiatka - czytalam gdzies, ze suczki do pierwszej cieczki a potem "meznieja".

Pozdrawiam[/quote]

hej moj psiak Dżajf ma 17 tyg, waga to 1,8 wys.w kłębie 17 cm, długosc 19cm.Weterynarz powiedział ze zbudowany jest z grubych kosci dlatego tyle wazy:P czy mozesz mi nap jaki duzy twoj psiaczek wyrósł:D z góry dziekuje:) pozdrawiam ania i dżajf

Posted

[quote name='ladyyork']No dziewczyny moja Ineczka jutro będzie miała 4 miesiące waży 1500g i mieży w kłębie ok 19-20cm ciekawa jaka będzie bo na wadze staneła jak narazie[/QUOTE]

roznie to bywa ;) moja jak byla 8 mies. to w klębie miala 22 cm, a teraz juz 27 cm, więc podrosla jak widac, dlatego poraz drugi juz ci mowię, ze nie wiadomo i nie bardzo porownasz się z innymi, poniewaz kazdy psiak jest indywidualny :loveu:

Posted

[quote name='ewa1970']Chcialam sie dowiedziec czy w wieku 3-4 miesiecy to pieski wogole nie rosna.[/quote]

wtedy rosną, jak na drożdżach-yorki oczywiscie na takich mniejszych drożdżach ;)

Posted

Tak wlasnie mi sie wydawalo ze Aksa w tym czasie najwiecej rosla.Ale widocznie nie wszystkie yorki rosna jednakowo.U jednej dogomaniaczki Yoreczek w wieku 3-4 miesiecy przez 3 tyg nie przytyl nawet grama.Wydaje mi sie to bardzo niepokojace.

Posted

[quote name='ewa1970']Tak wlasnie mi sie wydawalo ze Aksa w tym czasie najwiecej rosla.Ale widocznie nie wszystkie yorki rosna jednakowo.U jednej dogomaniaczki Yoreczek w wieku 3-4 miesiecy przez 3 tyg nie przytyl nawet grama.Wydaje mi sie to bardzo niepokojace.[/QUOTE]

to moze będzie miniatura :roll: u mojej znajomej yorek wazy 1,4 kg to on juz gdzies od 4 - 5 mięs. juz i nie porosl :shake: