Jump to content
Dogomania

Niewydolność nerek, cukrzyca, żółtaczka - nie wiem co robic!!!!

Recommended Posts

Posted

Witam.
Postanowiłam się was poradzić, bo przeglądając to forum znalazłam wiele cennych rad i trochę się mi przejaśniło ale nadal nie wiem co robić w moim przypadku.

Mój pies Fokus - 9 lat - ok. 3 tygodnie temu zaczął bardzo dużo pić i sikać lekarz wet stwierdził cukrzycę. Zbadał mocz i krew i wyszedł wysoki poziom cukru. Podał mu lek w tabletach glipizyd. Fokus przyjmował go trzy dni po 1/4 tabletki, objawy picia i siusiania ustąpiły. Czwartego dnia od rana zaczeły się wymioty, leku już nie chciał przyjąć. Lekarz zalecił go przegłodzić i zapewnić mu dostęp do wody. Cały dzień biedaczek pił i zwracał ta wodę. Na drugi dzien się uspokoiło ale od tego momentu pies nic nie je tj. od 7.12.2010. (wtorek). W piątek mielismy przyjść na kontrol 10.12. - lekarz go obejrzał, dał zastrzyk z wit. b i kazał przyjść w sobote 11.12. W sobotę stwierdził żółtaczkę i że nic się nie da zrobić. Zmierzył mu temperaturę i kazał sie zastanowić nad eutanazją. Po rozmowie z nim, że pies jeszcze kilka dni temu był żywy, wesoły i w formie postanowił pobrac mu krew jeszcze raz na badania by określic stan wątroby. Miałam czekac na wyniki do 14stej.
Nie mogłam uwieżyć, że w kilka dni mój piesek tak zmarniał i że nie ma dla niego ratunku. Pojechałam do innego lekarza, który także zalecił badanie krwi na miejscu by nie czekac do 14stej. Podał kroplówkę i czekaliśmy na wyniki. Okazało się że jest niewydolność nerek, podwyższony mocznik, wątroba uszkodzona ale w niewielkim stopniu. Od 11.12. pies jest na kroplówkach codziennie, podaję mu insulinę dwa razy dziennie - rano i wieczorem - dostaje zastrzyki - w miedzyczasie trochę sie przeziebił. Ale nie je - niczego nie chce jeść. Troche podziubał karmy royal kanin - dosłownie 10 chrupek z ręki potem to zwrócił. Ryż z kurczakiem i marchewką też podziubał i wymiotował całą noc. Wczoraj zwymiotował wieczorem, w nocy i dziś rano. Co robić. Dostał dziś insulinę i popołudniu jadę na kroplówkę. Jest trochę lepiej z nim, chodzi po schodach - bo wcześniej nie chciał- trzeba było go wnośić (45kg). Ale to dzięki insulinie - trochę cukier się unormował. Boje się go karmić na siłę bo będzie biedaczek zwracał. Co można zrobić jeszcze???

• 2 weeks later...
Posted

Mój pies tez z dnia na dzień przestał jeść. Juz od jakiegoś czasu z kazdym dniem jadł mniej, ale poniewaz ma 13 lat, więc kładliśmy to na karb starości. Aż wreszcie przestał jeść zupełnie, bardzo dużo pił. Badania krwi na wątrobę wyszły fatalnie. Kilkakrotnie podwyższone wartości. Konsultowałam to z dwoma weterynarzami i byli zdziwieni że jeszcze nie ma cukrzycy. Codziennie jeżdziliśmy z psem do weterynarza na kroplówki. Sugerował konieczność eutanacji, my jednak nie potrafiliśmy podjąć decyzji. Lekarz mówił, że on może podawac psu takie kroplówki latami, lecz nie ma to sensu większego jeśli pies nie zacznie samodzielnie jeść. Po trzech tygodniach poprawiło się. Pojedyncze kawałeczki karmy jadł, stopniowo coraz wiecej. Smakowała mu o dziwo karma sucha dla kotów. Obecnie je sporo, a wyniiki ma dobre. Wątrobowe są niecoponad normę, ale może mieć to zwiazek ze starością. Pisze tutaj moją historię, bo wiem, przez co przechodzisz. NAsz pies w momencie gdy przestał jeść, wyglądał jak cień. Schudł kilka kilogramów. Wnoszenie na piętro 10 kg psa było trudne, także podziwiam Waszą determinacje, bo wiem jak ciężko jest patrzeć na chorobe zwierzaka i jednoczześnie nei potrafiić mu pomóc. Życzę zdrowia w Nowym roku.

Posted

Witam.
Dziękuje za posta.

U nas jest już lepiej. Determinacja jest bo to przecież niby tylko pies ale człowiek sie przyzwyczaja.
Ale jest lepiej, już chodzi ba nawet znowu prosi na spacery, je - mało powiedziane, non stop jest głdny ;) ale niestety przez cukrzycę już nie dostaje swoich ulubionych smakołyków (mięsko, mięsko i jeszcze raz miesko pod każda postacią).
Teraz staram się go ustabilizować tzn dostosowac dawkę insuliny. Raz jest lepiej raz objawy picia i sikania wracają.

Pozdrawiam.