Madzika Posted July 27, 2006 Posted July 27, 2006 Witam mam w domu 12 tyg szczeniaka i gdzies przeczytałam ze do 6 miesiaca zycia powinnam mu ograniczac mozliwośc biegania skakania itp aby zapobiec powstaniu u niego dysplazji (mam bordera) Owszem nosze go po schodach ale juz czasami pozwalam też iśc samemu (mieszkam na 1 pietrze i mamy stosunkowo plaskie schody) ale pytanie brzmi jak ja mam mu ograniczyc biegani i skakanie skoro to lezy w naturze kazdego szczeniaka:roll::roll: Jak juz nikt sie z nim nie chce gonic to sam ze soba sie sciga po mieszkaniu:razz: wiec nie wiem ma poprostu potrzebe biegania i hasania I na co jeszcze zwracać uwage Quote
cuciola Posted July 27, 2006 Posted July 27, 2006 ja bym nie pozwalala mu na jakies specjalnie emczace zabawy gdzie moglby sie nadwyrezyc (np.zabawy z duzymi psami).. mozesz tez do karmy dodawac jakis preparat z glukozamina no i unikas sliskich powierzchni Quote
Madzika Posted July 27, 2006 Author Posted July 27, 2006 TAAK unikac sliskich powierchni w całym mieszkaniu kafelki badz panele a rodzice na wykladziny sie nie zgodza :shake: Quote
Nor(a) Posted July 27, 2006 Posted July 27, 2006 [quote name='Madzika']Witam mam w domu 12 tyg szczeniaka i gdzies przeczytałam ze do 6 miesiaca zycia powinnam mu ograniczac mozliwośc biegania skakania itp aby zapobiec powstaniu u niego dysplazji (mam bordera) Owszem nosze go po schodach ale juz czasami pozwalam też iśc samemu (mieszkam na 1 pietrze i mamy stosunkowo plaskie schody) ale pytanie brzmi jak ja mam mu ograniczyc biegani i skakanie skoro to lezy w naturze kazdego szczeniaka:roll::roll: Jak juz nikt sie z nim nie chce gonic to sam ze soba sie sciga po mieszkaniu:razz: wiec nie wiem ma poprostu potrzebe biegania i hasania I na co jeszcze zwracać uwage[/quote] rodzice psa przebadani? (bo chyba się domyślam z jakiej hodowli jest psiak ;) ). Nie masz się co bać, dysplazji tak do końca w 100% nie zapobiegniesz jesli miałaby wyniknąć. Już kiedyś tu pisałam..co nasza gordonka wyprawiała w szczęnięctwie to trudno opowiedzieć. Stawy ma zdrowe. Quote
Jureja Posted July 27, 2006 Posted July 27, 2006 Z tym ograniczeniem ruchu do szóstego miesiąca życia to ja bym nie przesadzała...chociaż to chyba właśnie ja to napisałam(zalecenia Willisa-"genetyka w praktyce",ile pamietam:roll: ).Teraz jednak wogóle się do tego nie stosuje. Mam 3 miesięcznego szczeniaka,o którego stawy bardzo sie martwiłam(jedna z moich suk ma HD).Jednak teraz w żaden sposób nie probuje mu ograniczyć ruchu(biega b.dużo;także bez smyczy na spacerach,bawi sie z moją rodezjanką,wbiega po schodach-mamy ich niewiele i właściwie jest w ruchu non stop:crazyeye: ).szczenie jest w doskonałej kondycji choć zdarzyło sie,że chodziła sztywno-nieco "dysplastycznie" ale to mijało po chwili. Myśle,że powinnas obserwować szczeniaka i pozwolić mu na swobode ruchu(choć ostrożnie z dużymi psami).jeśli widzisz,że chce szaleć to pozwól mu,pies sam sobie reguluje ilość ruchu;) . Niestety prawda jest taka,że my juz nic nie możemy zrobić by zapobiedz dysplazj.To należy do hodowców-więc jeśli wzięłaś psa z dobrej hodowli,prowadzącej linie wolne od HD to wszystko będzie O.K;) . Quote
Madzika Posted July 29, 2006 Author Posted July 29, 2006 [quote name='Nor(a)']rodzice psa przebadani? (bo chyba się domyślam z jakiej hodowli jest psiak ;) ). Nie masz się co bać, dysplazji tak do końca w 100% nie zapobiegniesz jesli miałaby wyniknąć. Już kiedyś tu pisałam..co nasza gordonka wyprawiała w szczęnięctwie to trudno opowiedzieć. Stawy ma zdrowe.[/quote]Rodzice sa przebadani a hodowla jest na granicy Katowic z Ruda:lol: JA pytam ogolnie bo ostatnio tyle sie naczytałam że psa wnosic na schody nie pozwalacc mu biegac skakac itp A to jest jakos sprtzeczne z natura szczeniaka Quote
Nor(a) Posted July 29, 2006 Posted July 29, 2006 [quote name='Madzika']Rodzice sa przebadani a hodowla jest na granicy Katowic z Ruda:lol: [/quote] psiak podobnie umaszczony jak jego siostrzyczka ;) (łepek czarny) [quote]JA pytam ogolnie bo ostatnio tyle sie naczytałam że psa wnosic na schody nie pozwalacc mu biegac skakac itp A to jest jakos sprtzeczne z natura szczeniaka[/quote] Dokładnie tak. Niech psiak na spacerkach biega w kłusie (10-15 min. na początku), dbaj żeby był szczuplutki. Moim zdaniem powinno być wszystko dobrze. Quote
Madzika Posted July 29, 2006 Author Posted July 29, 2006 Mozna powiedziec ze Aki i whoopie to prawie blizniaki, przy czy whoo ma pełniejszy kołnierz bo moj ;)malec ma dokładnie pół Quote
Nor(a) Posted July 29, 2006 Posted July 29, 2006 [quote name='Madzika']Mozna powiedziec ze Aki i whoopie to prawie blizniaki, przy czy whoo ma pełniejszy kołnierz bo moj ;)malec ma dokładnie pół[/quote] ja jestem laik borderowy ;) , ale te z ciemnymi łepkami są zdecydowanie bardziej w moim guście. Niech się psiak dobrze chowa.. Quote
Recommended Posts