frotka32 Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 Witam serdecznie, mam na imie Agnieszka i jamniczkę w wieku 1 rok i 3 miesiące. Frotka jest bardzo wrażliwa, delikatna i emocjonalna. A jednocześnie mądra i szybko się uczy, reagując jedynie na pochwały (podniesienie głosu wywołuje u niej stres i hamuje rozwój). Nie potrafię jedynie nauczyć jej, że jestem jedyna osoba, od której może wziąć jedzenie - a właśnie na tym najbardziej by mi zależało. Nie jest to moja fanaberia, czy ambicja. Niedługo przeprowadzam się do domu, w którym mieszka kobieta nienawidząca psów. Parę lat temu otruła 9 -letniego owczarka podhalańskiego. Bardzo proszę o pomoc - namiary na szkółkę dla piesków, w której są opanowani treserzy, potrafiacy bezstresowo nauczyć pieska między innymi tej komendy, która opisałam. Szukam szkółki najchetniej w Warszawie, ale mogą też być okolice. Pozdrawiam serdecznie Aga Quote
frotka32 Posted July 23, 2006 Author Posted July 23, 2006 Z braku odzewu wywnioskowałam, że byc może szkółki nie uczą opisanej przeze mnie komendy. Może więc ktoś mógłby mi polecić bardzo delikatnego tresera? Przyznam, że ogromnie liczę na pomoc :-( Pozdrawiam serdecznie Aga Quote
Rauni Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 Skontaktuj się z AKI ([url]www.aki.pl)[/url], myślę, że znajdziesz tam osoby, które potrafią dobrać metodę do psa. Ale... jak będzie wyglądało Twoje mieszkanie z tą osobą która nienawidzi psów? Czy to będzie sąsiad czy współlokator? Bo jeśli sąsiad, to po chyba po prostu wystarczy nie dopuszczać do takiej sytuacji, że mogłaby zostać z sunią sama, a jakby próbowała podać coś psu przy Tobie, to po prostu się nie zgodzisz. Natomiast jeśli współlokator, to moim zdaniem jeśli będzie chciał skrzywdzić psa, to nie będziesz w stanie temu zapobiec, niezależnie od tego, co pies będzie umiał. Quote
frotka32 Posted July 24, 2006 Author Posted July 24, 2006 Rauni, dzięki za odzew :-) Niestety link przez Ciebie podany nie działa, może masz jakiś inny namiar na stronę AKI, bo jestem taką ignorantką, że nawet nie wiem, co znaczy ten skrót. :oops: A co do naszych planów.... To kobieta, o której pisałam, będzie mieszkała w tym samym domu, co my, ale wejście jest oddzielne (jest to dom z samodzielną przybudówką). Chodziło mi jedynie o to, aby Frotka mogła sama korzystać z podwórka oraz abyśmy mogły się tam czuć w miarę bezpiecznie. Poza tym ona naprawdę jest mądra i szybko się uczy, więc może warto by było te cechy rozwinąć (tak zupełnie przy okazji). Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź :multi: i bardzo liczę na aktualny adres strony AKI. Pozdrawiam serdecznie aga Quote
Wind Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 frotka, Jesli chodzi o ze tak powiem wrazliwe jamniki, skontaktuj sie z Berek. Bywa na Dogo (obecnie chyba do wtorku na urlopie). Berek jest z naszego Klubu, czyli z AKI :-) Opowie Ci pewnie o tym, ze nauka niepodejmowania pokarmu od obcych, oraz z ziemi (wtedy gdy wlasciciela nie ma w poblizu), nalezy do bardzo, bardzo trudnych, ale pewnie nie jest niemozliwa. Berek niewatpliwie ma doswiadczenie w pracy z wrazliwymi, a nawet histerycznymi pieskami :razz: W. Quote
Wind Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 [quote name='frotka32']bezstresowo nauczyć pieska [/QUOTE] Przekornie dodam, ze jednym z silnych stresorow jest zupelny brak stresu :evil_lol: Quote
frotka32 Posted July 24, 2006 Author Posted July 24, 2006 Wind, dzięki za (p)odpowiedź ;) . Na pewno skontaktuję się z Berek, chociaż teraz wyjeżdżam na kilka dni. Nie liczę na to, że nauka tego zachowania będzie łatwa, ale chcę dać Froteczce szansę, która może w pewnej chwili uratuje jej życie. Dlatego jestem gotowa na ciężką (współ)pracę z moją suczką. :eviltong: Pozdrawiam serdecznie aga Quote
yassue Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 strona dziala, nawias dostal sie do podanego linka :) [url]www.aki.pl[/url] Quote
frotka32 Posted July 25, 2006 Author Posted July 25, 2006 [quote name='yassue']strona dziala, nawias dostal sie do podanego linka :) [URL="http://www.aki.pl"]www.aki.pl[/URL][/quote] Że też sama tego nie zauważyłam. :mad: Dzięki yassue:lol: Quote
Recommended Posts