Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
posiadam pół roczną suczke huskiego ,obecnie doprowadzam ją do ładu była lekko niedozywiona poza tym , ucze kultury w domu na dworze itd , jest wrazliwa , delikatna suka ze strachu (lekko urojonego )sika pod siebie , stosuje kliker cos pozytywnego zeby sie podbudowała na duchu
jak mam zaczac z ciagnieciem w jej stanie ???jaki ciezarek i jak ja przez to wszystko poprowadzic

• 2 weeks later...
Posted

Wydaje mi się, że pół roku to trochę za mało na ciągnięcie. Może najpierw poczekaj aż nabierze ciałka i kości będą w pełni rozwinięte. Czyli do 12 miesięcy. Ja z moim teraz wprowadzamy się w ciąganie dopiero i ktoś mi doradził żebym zaczęła podpinać mu butelki z piaskiem. Jakiś tam ciężar mają i pies się przyzwyczaja, że coś się za nim ciągnie. Dopiero po kilku takich mini treningach zacznij zwiększać ciężar.

Posted

ja miałam na mysli ze jak zaczynac z nia ciaganie jak z niej taka "cipka" jest , jakis czas temu dopiełam jej pustą butelke , zeby sie przyzwyczaiła ze cos za nią szura, oczywiscie lekko sie zwiesiła i hałasząca buteleczka zaczeła jej przeszkadzac:)
na poczatku nie bede jej podpinac czegos ciezkiego , ale chce zeby czuła sie komfortowo jak cos tam za nia sie ciagnie :) , w sumie jeszcze długa droga przed nami:)
ale jestem dobrej mysli, Bajka bo tak ma na imie sunia już ładnie sie zaokrągla i w miesiac sporo urosła , jest weselsza i smielsza niz jeszcze jakis czas temu , zdarza jej sie jeszcze sikac jak sie czegos obawia(choc nie ma czego) wiec no...jest lepiej:)