Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W okolicach Puław - miejscowość Sielce od kilku tygodni jest dokarmiany przez ludzi piesek wyglądający jak rasowy owczarek środkowoazjatycki. Spora, jasno umaszczona suczka, ma obrożę. Pewnie ktoś ją wyrzucił z samochodu na trasie Lublin-Warszawa. Nie jest agresywna, boi się ludzi. Miejscowi ją dokarmiają, ale nikt nie zdecydował się jej wpuścić na swoją posesję. Wołają na nią Hera, Saba itp. Może ktoś zgubił takiego psiaka lub poszukuje? Piesek ma bardzo smutne oczy, w schronisku pewnie szybko umrze.

Posted

Czy masz możliwość zrobienia zdjęć suczce?
Może uciekła komuś i ktoś jej szuka, trzeba porozwieszać ogłoszenia że taka sunia została znaleziona.
Szkoda że nikt jej nie chce wpuścić na podwórko, wtedy wiedzielibyśmy że jest bezpieczna.

Posted

Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć. Ja byłem tam przejazdem, dowiedziałem się od ludzi, którzy karmili pieska o tej historii. Piesek gdy do niego chciałem podejść z telefonem, żeby uzyskać jakiekolwiek zdjęcie uciekł.
Nie sądzę, żeby komuś uciekł, to mała wioska ok 2 km od trasy Lublin-Warszawa, w stronę miejscowości Końskowola. Myślę, że ktoś wyrzucił suczkę na trasie i ona dotarła do zabudowań i teraz ich się trzyma.
Będę tam znów za jakieś 3 tygodnie, jeżeli piesek dalej będzie spróbuję przynajmniej zrobić zdjęcia.

• 2 weeks later...
Posted

Jeden z forumowiczów psiarnia.pl odnalazł sunię, są jej zdjęcia i trochę informacji, zobaczymy może da się jej pomóc.

Odnalazłem te suczkę dzięki pomocy mieszkańców Sielc (szacunek).Wszyscy których o nią pytałem byli ucieszeni że ktoś się nia interesuje i że może znajdzie dom bo:,,taka ładna,chyba rasowa i takie ma smutne oczy".Dorażnie opiekuje się nią kilka osób,głównie dokarmia.Suczka gdy ją znalazłem była tymczasowo zamknięta na jednej z posesji.Nie było gospodarzy,wyjechali na groby (Zaduszki) ale od sąsiadów wiem że nie mają zamiaru zatrzymać jej na stałe.Ponoć jest już zawiadomione schronisko i lada dzień psiura może trafić do schronu.
Suka jest średniej wielkości,niekopijowana,biało-płowa z charakterystyczną plamką na lewym oku w kształcie łezki.Wygląda dość młodo.
Oto ona:
Fotki tutaj:
http://psiarnia.pl/viewtopic.php?f=6&t=1120&p=29053&sid=74a67c321791a13ef67452e6657f53a3#p29053

Posted

z tego co się mogę orientować,to raczej nikomu nie zgineła.w tych okolicach nikt nie zna tej rasy,co najwyzej bernardyna.jeden gosć z okolic zyzyna ma parę cao,ale tamta chyba była łaciata.schronisko-jeśli mówimy o lublinie to nie jest dobre miejsce-tam panuje nosówka a suki jeśli są sterylizowane to zostawione po zabiegu na pastwę losu np.po wyciagnięciu wenflonu na skutek lizania przez psa rana głęboka aż po skórę właściwą.koszmar.jeśli do przytuliska w puławach to"szczęście w nieszczęściu".jedno wiem -nie powinna trafić do żadnego.

• 6 months later...
Posted

WItam. Informacyjnie - piesek 3 tygodnie temu nadal był u tych samych ludzi. Ma się dobrze, sama sobie przeskakuje przez płot i leży przed posesją. Nie jest agresywna, nie lata jak wszystkie miejscowe kundelki za ludzmi czy samochodami. Z tego co wiem nie zjadła nadal ani człowieka, ani krowy, ani innego psa. Chyba jej się poszczęściło ;)