Alsza Posted June 30, 2006 Posted June 30, 2006 Prosze o udzielenie informacji na temat prawidłowego i wadliwego ubarwienia, np. dł.skarpetek, czy końcówka ogona ma być biała czy nie? i oczywiście o reszcie ubarwienia.Niestety w tych opisach rasy które ja posiadam nie jest to dokładnie opsane a z tego co się przekonałam na wystawach ma znacznie. Będe wdzięczna za informacje. Quote
Lidka Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 [quote name='Alsza']Prosze o udzielenie informacji na temat prawidłowego i wadliwego ubarwienia, np. dł.skarpetek, czy końcówka ogona ma być biała czy nie? i oczywiście o reszcie ubarwienia.[/quote] Fragment wzorca : [FONT=Times New Roman][U]Umaszczenie:[/U][/FONT][FONT=Times New Roman] kruczoczarna maść podstawowa z ciemnym brązowo-czerwonym podpalaniem na policzkach, nad oczami, na wszystkich czterech kończynach i na klatce piersiowej, z białymi znaczeniami według wzoru: * czysto biały, symetryczny rysunek na głowie: biała strzałka, która się rozszerza symetrycznie w kierunku nosa, tworząc białe znaczenie na kufie. Strzałka na czole nie powinna zachodzić na brązowe plamy nad oczami, a białe znaczenie na kufie powinno sięgać najwyżej do kącików warg * białe, umiarkowanie szerokie znaczenie przechodzące z podgardla na klatkę piersiową * pożądane: białe łapy, biały koniec ogona * tolerowane: mała, biała plama na karku, mała , biała plama przy odbycie. [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] Quote
Ulaa Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 Dużo większe znaczenie ma budowa i ruch - pies źle zbudowany doskonałej nie dostanie, a gorzej umaszczony, za to ładnie zbudowany TAK :rolleyes:, nawet na lokaty ma szanse. Championem jednak napewno nie zostanie :nono: Jeśli mogę coś zasugerować - lepszy psiak raczej ciemniejszy niż mocno przebielony (oczywiście wyłącznie pod kątem wystawowym, bo pod każdym innym - bez różnicy :p wszystkie są kochane śliczności :loveu: ) Quote
Recommended Posts