Asia&Kleo Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 [B]Omry[/B], psu na pewno nie będzie wygodnie w takim rodzaju kagańca. Nylonowy i ortalionowy maja taką samą budowę, różnią się jedynie materiałem, z jakiego są wykonane. Polecam fizjologiczne:) Quote
omry Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Naczytałam się o tych metalowych, że niebezpieczne dla otoczenia, no ale tak szczerze to pies potrzebuje go tylko do poruszania się środkami komunikacji miejskiej, więc chyba będzie okej. Quote
gops Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 kup fizjologiczny , napewno psu bd wygodniej niz w tubie :) dlaczego maja byc niebezpieczne ? Quote
Agnes Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 [quote name='omry']Naczytałam się o tych metalowych, że niebezpieczne dla otoczenia, no ale tak szczerze to pies potrzebuje go tylko do poruszania się środkami komunikacji miejskiej, więc chyba będzie okej.[/QUOTE] fizjolog mozna kupic powlekany guma...i najczesciej takie sa wybierane w jakim sensie niebezpieczne? Quote
murakami Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Słyszałam o pewnych technikach szkoleń, gdzie kaganiec metaowy jest wykorzystywany przez psa do ataku. Ale pewnie nie szkoliłaś psa w tym kierunku? Quote
omry Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 murakami, dlaczego mnie o to podejżewasz? :) Z tym metalowym chodziło mi o to, że nawet podczas zabawy, powitania, czy takich różnych entuzjastycznych chwil pies może zrobić krzywde zwyczajnie uderzając człowieka czy innego psa. Quote
Agnes Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Normalny pies nie ;) Nie popadajmy w paranoje ;) Sam pies moze zrobic krzywde przy witaniu sie z czlowiekiem / innym psem. Quote
omry Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 To żadna paranoja. Nie każdy ma ochotę dostać metalowym kagańcem w piszczel podczas zabawy. Oczywiście zależy też jaki to kaganiec, są cięższe i lżejsze. No ale jak mówiłam, faktycznie u mnie problemu nie będzie, bo to tylko do autobusu będzie :) Dziękuję Wam za odpowiedzi. Quote
CASIA&ttb Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 [quote name='omry']To żadna paranoja. Nie każdy ma ochotę dostać metalowym kagańcem w piszczel podczas zabawy. Oczywiście zależy też jaki to kaganiec, są cięższe i lżejsze. No ale jak mówiłam, faktycznie u mnie problemu nie będzie, bo to tylko do autobusu będzie :) Dziękuję Wam za odpowiedzi.[/QUOTE] nie raz oberwałam od swojej suki kagańcem(fizjolog) i nigdy nawet małego siniaczka nie było , powleczony gumą kaganiec CHOPO jest i wiele lżejszy niż standardowe kagańce metalowe np.DINGO i o wiele bezpieczniejszy dla naszych piszczeli Quote
gops Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 [quote name='CASIA&ttb']nie raz oberwałam od swojej suki kagańcem(fizjolog) i nigdy nawet małego siniaczka nie było , powleczony gumą kaganiec CHOPO jest i wiele lżejszy niż standardowe kagańce metalowe np.DINGO i o wiele bezpieczniejszy dla naszych piszczeli[/QUOTE] akurat z tym sie nie zgodze . ja tez dostalam nie raz od mojej suki fizjologiem i mialam i duzego siniaka i bolalo :roll: najczesciej dostaje w lydke . a takze mam wersje powleczona . z tego powodu kupilam kaganiec skorzany i uzywam go jesli moge czyt spacery na smyczy i jakos mnie nie wali nim a jak sie zdarzy to ja tego praktycznie nie czuje oczywiscie nigdy nie powiem ze fizjolog jest gorszy , bo jest duzo lepszy ale ma tez swoje male minusy moja suka wali kagancem o nogi co jakis czas w nadzieji ze sie zlituje i jej zdejme ;) Quote
Agnes Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 [quote name='CASIA&ttb']nie raz oberwałam od swojej suki kagańcem(fizjolog) i nigdy nawet małego siniaczka nie było , powleczony gumą kaganiec CHOPO jest i wiele lżejszy niż standardowe kagańce metalowe np.DINGO i o wiele bezpieczniejszy dla naszych piszczeli[/QUOTE] ja mialam siniaka jak oberwalam od cc w twarz ;) ale pies zrobi wieksza krzywde jak wpadnie i walnie w kolana albo taka piszczel - gwarantuje ze rozbrykany pies zrobi wieksza krzywde swoja masa niz kagancem ;) Quote
CASIA&ttb Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 [quote name='gops']akurat z tym sie nie zgodze . ja tez dostalam nie raz od mojej suki fizjologiem i mialam i duzego siniaka i bolalo :roll: najczesciej dostaje w lydke . a takze mam wersje powleczona . z tego powodu kupilam kaganiec skorzany i uzywam go jesli moge czyt spacery na smyczy i jakos mnie nie wali nim a jak sie zdarzy to ja tego praktycznie nie czuje oczywiscie nigdy nie powiem ze fizjolog jest gorszy , bo jest duzo lepszy ale ma tez swoje male minusy moja suka wali kagancem o nogi co jakis czas w nadzieji ze sie zlituje i jej zdejme ;)[/QUOTE] ja miałam na myśli przypadkowe uderzenia kagańcem a nie "walenie" z premedytacją ;) zresztą u mnie by to nie przeszło , moja jak chce żeby jej ściągnąć to tylko ociera się jak kot łbem o nogi , gdyby suka(pitburek) dobrze przymierzyła i trzepła mnie kagańcem to pewnie mogłabym się pożegnać z rekonstrukcją więzadła w kolanie ;) Quote
gops Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 [quote name='CASIA&ttb']ja miałam na myśli przypadkowe uderzenia kagańcem a nie "walenie" z premedytacją ;) zresztą u mnie by to nie przeszło , moja jak chce żeby jej ściągnąć to tylko ociera się jak kot łbem o nogi , gdyby suka(pitburek) dobrze przymierzyła i trzepła mnie kagańcem to pewnie mogłabym się pożegnać z rekonstrukcją więzadła w kolanie ;)[/QUOTE] no moja wali z premedytacja akurat wiem jak boli od zwyklego burka bez pit :lol: wiec od takiego pit burka rzeczywiscie moglo by byc ciekawie Quote
an1a Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Do atakowania służą kagańce bojowe metalowe, chyba na Allegro są takie dostępne, a przynajmniej były. omry jeśli kaganiec ma służyć tylko w komunikacji miejskiej, to chyba wykluczasz entuzjastyczne powitania itp. ;) zresztą rottek przy takim powitaniu sam ze swoją masą staje się niebezpieczny, kaganiec staje się wtedy mało istotny. Wolę mieć od biedy siniaka na nodze niż wozić psa w tubie w której w zależności od regulacji 1. i tak może ugryźć 2. nie może otworzyć pyska. Quote
murakami Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 No ale są jeszcze plastiki, jak się weźmie odpowiednio duży, to i dla psa, i właściciela, i otoczenia będzie cacy. Bo taki ortalion latem w autobusie może być niekomfortowy, no chyba, że autobus jest klimatyzowany:lol:. Ja się zaopatrzyłam właśnie w plastik tak duży jak fizjolog, jest ok. Fizjologa maszera odsprzedałam, bo właził mu za bardzo w oczy, nie zdecydowałam się na dociekanie od nowa, który może być dla niego dobry i zamawianie przez net. Quote
Okamia Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Doszedł do nas kaganiec Chopo z ipo. Musiałam dorobić dziurkę na mojego niewymiarowego paszczaka. Oczywiście prośka niezadowolona że jej coś ryj blokuje xD [img]http://lh6.ggpht.com/_iU3nI0kgALg/TUhF8FpFpsI/AAAAAAAAAXY/t0NNRWcG1KU/s512/IMG_2767.JPG[/img] [img]http://lh4.ggpht.com/_iU3nI0kgALg/TUhF8bl-YxI/AAAAAAAAAXg/-6xrM2RUbdM/s512/IMG_2769.JPG[/img] [img]http://lh6.ggpht.com/_iU3nI0kgALg/TUhF8ep0DoI/AAAAAAAAAXc/ujY9n-hUNXM/s640/IMG_2768.JPG[/img] [img]http://lh5.ggpht.com/_iU3nI0kgALg/TUhF81G58lI/AAAAAAAAAXk/kazL3_0LHhk/s512/IMG_2770.JPG[/img] Quote
gops Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 bardzo fajny !! moglaby miec wiecej miejsca na dole ale nie ma tragedi :) widac bylo ze mordke ma duza :) Quote
Okamia Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 [quote name='gops']bardzo fajny !! moglaby miec wiecej miejsca na dole ale nie ma tragedi :) widac bylo ze mordke ma duza :)[/QUOTE] Dzięki. wcale nie ma tak mało tam miejsca ;) tyle że przecież zło się działo i trzeba załamaną grać więc łepek w dół dlatego na zdjęciach może się wydawać że mało ;) spokojnie smaczki zjadała przez kratki i ma ok 1-1,5 cm luzu jakoś jeszcze. Quote
asiunia Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 [quote name='omry']Mam pytanie. Czy kaganiec ortalionowy jest dobry? Chcę zamówić taki dla rottka, ale wolę się upewnić :)[/QUOTE] [IMG]http://img464.imageshack.us/img464/3286/ax2vd2.jpg[/IMG] tylko fizjologiczny ;) Quote
gops Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 [quote name='Okamia']Dzięki. wcale nie ma tak mało tam miejsca ;) tyle że przecież zło się działo i trzeba załamaną grać więc łepek w dół dlatego na zdjęciach może się wydawać że mało ;) spokojnie smaczki zjadała przez kratki i ma ok 1-1,5 cm luzu jakoś jeszcze.[/QUOTE] bardziej myslalam pod kontem ze jak to mix ttb to pewnie dyszy pelna para:) bardziej niz inne psiaki otwieraja mordke dyszac moja ma podobnie miejsca ale dyszy "lekko" [URL="http://img821.imageshack.us/i/dsc08584v.jpg/"][IMG]http://img821.imageshack.us/img821/4818/dsc08584v.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with [URL="http://imageshack.us"]ImageShack.us[/URL] Quote
no_rehearsal Posted February 10, 2011 Posted February 10, 2011 wspomóżcie! ma ktoś pomysł na zamknięty kaganiec dla przerośniętego mixa ON-ka? Pies ma potwornie długą, ale wąską kufę (długość 14 (!!!) cm, obwód 30 cm, szer./wys. 9-10 cm). Kagańce typowo dla ON-ków są za krótkie, a w takich dla doga pysk mu dosłownie tonie i boję się, że go ściągnie. Największy kłopot polega na tym, że w nylonowym/kantarku już kilka razy odmówiono nam wejścia do pksu, w pkp też miałam problemy... :/ Quote
Agnes Posted February 10, 2011 Posted February 10, 2011 A fizjologiczny doberman pies? Posiadam taki, jest dluzszy wezszy od tych dla ONow, wysokosc porownywalnie (chyba troche nizszy) Quote
no_rehearsal Posted February 10, 2011 Posted February 10, 2011 mierzyliśmy, w dobermanie też miażdży mu nocha, łeb to on ma dwa razy taki jak dobki. Quote
Agnes Posted February 10, 2011 Posted February 10, 2011 Kraty byly odginane?? Moja tez ma wiekszy leb, odgielam i jest git ;) Quote
Recommended Posts