Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]Omry[/B], psu na pewno nie będzie wygodnie w takim rodzaju kagańca. Nylonowy i ortalionowy maja taką samą budowę, różnią się jedynie materiałem, z jakiego są wykonane.
Polecam fizjologiczne:)

Posted

Naczytałam się o tych metalowych, że niebezpieczne dla otoczenia, no ale tak szczerze to pies potrzebuje go tylko do poruszania się środkami komunikacji miejskiej, więc chyba będzie okej.

Posted

[quote name='omry']Naczytałam się o tych metalowych, że niebezpieczne dla otoczenia, no ale tak szczerze to pies potrzebuje go tylko do poruszania się środkami komunikacji miejskiej, więc chyba będzie okej.[/QUOTE]

fizjolog mozna kupic powlekany guma...i najczesciej takie sa wybierane

w jakim sensie niebezpieczne?

Posted

murakami, dlaczego mnie o to podejżewasz? :)

Z tym metalowym chodziło mi o to, że nawet podczas zabawy, powitania, czy takich różnych entuzjastycznych chwil pies może zrobić krzywde zwyczajnie uderzając człowieka czy innego psa.

Posted

To żadna paranoja. Nie każdy ma ochotę dostać metalowym kagańcem w piszczel podczas zabawy. Oczywiście zależy też jaki to kaganiec, są cięższe i lżejsze. No ale jak mówiłam, faktycznie u mnie problemu nie będzie, bo to tylko do autobusu będzie :)

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Posted

[quote name='omry']To żadna paranoja. Nie każdy ma ochotę dostać metalowym kagańcem w piszczel podczas zabawy. Oczywiście zależy też jaki to kaganiec, są cięższe i lżejsze. No ale jak mówiłam, faktycznie u mnie problemu nie będzie, bo to tylko do autobusu będzie :)

Dziękuję Wam za odpowiedzi.[/QUOTE]
nie raz oberwałam od swojej suki kagańcem(fizjolog) i nigdy nawet małego siniaczka nie było , powleczony gumą kaganiec CHOPO jest i wiele lżejszy niż standardowe kagańce metalowe np.DINGO i o wiele bezpieczniejszy dla naszych piszczeli

Posted

[quote name='CASIA&ttb']nie raz oberwałam od swojej suki kagańcem(fizjolog) i nigdy nawet małego siniaczka nie było , powleczony gumą kaganiec CHOPO jest i wiele lżejszy niż standardowe kagańce metalowe np.DINGO i o wiele bezpieczniejszy dla naszych piszczeli[/QUOTE]
akurat z tym sie nie zgodze .
ja tez dostalam nie raz od mojej suki fizjologiem i mialam i duzego siniaka i bolalo :roll:
najczesciej dostaje w lydke . a takze mam wersje powleczona .
z tego powodu kupilam kaganiec skorzany i uzywam go jesli moge czyt spacery na smyczy i jakos mnie nie wali nim a jak sie zdarzy to ja tego praktycznie nie czuje
oczywiscie nigdy nie powiem ze fizjolog jest gorszy , bo jest duzo lepszy ale ma tez swoje male minusy
moja suka wali kagancem o nogi co jakis czas w nadzieji ze sie zlituje i jej zdejme ;)

Posted

[quote name='CASIA&ttb']nie raz oberwałam od swojej suki kagańcem(fizjolog) i nigdy nawet małego siniaczka nie było , powleczony gumą kaganiec CHOPO jest i wiele lżejszy niż standardowe kagańce metalowe np.DINGO i o wiele bezpieczniejszy dla naszych piszczeli[/QUOTE]

ja mialam siniaka jak oberwalam od cc w twarz ;)

ale pies zrobi wieksza krzywde jak wpadnie i walnie w kolana albo taka piszczel - gwarantuje ze rozbrykany pies zrobi wieksza krzywde swoja masa niz kagancem ;)

Posted

[quote name='gops']akurat z tym sie nie zgodze .
ja tez dostalam nie raz od mojej suki fizjologiem i mialam i duzego siniaka i bolalo :roll:
najczesciej dostaje w lydke . a takze mam wersje powleczona .
z tego powodu kupilam kaganiec skorzany i uzywam go jesli moge czyt spacery na smyczy i jakos mnie nie wali nim a jak sie zdarzy to ja tego praktycznie nie czuje
oczywiscie nigdy nie powiem ze fizjolog jest gorszy , bo jest duzo lepszy ale ma tez swoje male minusy
moja suka wali kagancem o nogi co jakis czas w nadzieji ze sie zlituje i jej zdejme ;)[/QUOTE]

ja miałam na myśli przypadkowe uderzenia kagańcem a nie "walenie" z premedytacją ;)

zresztą u mnie by to nie przeszło , moja jak chce żeby jej ściągnąć to tylko ociera się jak kot łbem o nogi , gdyby suka(pitburek) dobrze przymierzyła i trzepła mnie kagańcem to pewnie mogłabym się pożegnać z rekonstrukcją więzadła w kolanie ;)

Posted

[quote name='CASIA&ttb']ja miałam na myśli przypadkowe uderzenia kagańcem a nie "walenie" z premedytacją ;)

zresztą u mnie by to nie przeszło , moja jak chce żeby jej ściągnąć to tylko ociera się jak kot łbem o nogi , gdyby suka(pitburek) dobrze przymierzyła i trzepła mnie kagańcem to pewnie mogłabym się pożegnać z rekonstrukcją więzadła w kolanie ;)[/QUOTE]
no moja wali z premedytacja akurat
wiem jak boli od zwyklego burka bez pit :lol: wiec od takiego pit burka rzeczywiscie moglo by byc ciekawie

Posted

Do atakowania służą kagańce bojowe metalowe, chyba na Allegro są takie dostępne, a przynajmniej były.

omry jeśli kaganiec ma służyć tylko w komunikacji miejskiej, to chyba wykluczasz entuzjastyczne powitania itp. ;) zresztą rottek przy takim powitaniu sam ze swoją masą staje się niebezpieczny, kaganiec staje się wtedy mało istotny.
Wolę mieć od biedy siniaka na nodze niż wozić psa w tubie w której w zależności od regulacji 1. i tak może ugryźć 2. nie może otworzyć pyska.

Posted

No ale są jeszcze plastiki, jak się weźmie odpowiednio duży, to i dla psa, i właściciela, i otoczenia będzie cacy. Bo taki ortalion latem w autobusie może być niekomfortowy, no chyba, że autobus jest klimatyzowany:lol:. Ja się zaopatrzyłam właśnie w plastik tak duży jak fizjolog, jest ok. Fizjologa maszera odsprzedałam, bo właził mu za bardzo w oczy, nie zdecydowałam się na dociekanie od nowa, który może być dla niego dobry i zamawianie przez net.

Posted

Doszedł do nas kaganiec Chopo z ipo. Musiałam dorobić dziurkę na mojego niewymiarowego paszczaka. Oczywiście prośka niezadowolona że jej coś ryj blokuje xD

[img]http://lh6.ggpht.com/_iU3nI0kgALg/TUhF8FpFpsI/AAAAAAAAAXY/t0NNRWcG1KU/s512/IMG_2767.JPG[/img]

[img]http://lh4.ggpht.com/_iU3nI0kgALg/TUhF8bl-YxI/AAAAAAAAAXg/-6xrM2RUbdM/s512/IMG_2769.JPG[/img]

[img]http://lh6.ggpht.com/_iU3nI0kgALg/TUhF8ep0DoI/AAAAAAAAAXc/ujY9n-hUNXM/s640/IMG_2768.JPG[/img]

[img]http://lh5.ggpht.com/_iU3nI0kgALg/TUhF81G58lI/AAAAAAAAAXk/kazL3_0LHhk/s512/IMG_2770.JPG[/img]

Posted

[quote name='gops']bardzo fajny !!
moglaby miec wiecej miejsca na dole ale nie ma tragedi :)
widac bylo ze mordke ma duza :)[/QUOTE]

Dzięki. wcale nie ma tak mało tam miejsca ;) tyle że przecież zło się działo i trzeba załamaną grać więc łepek w dół dlatego na zdjęciach może się wydawać że mało ;) spokojnie smaczki zjadała przez kratki i ma ok 1-1,5 cm luzu jakoś jeszcze.

Posted

[quote name='omry']Mam pytanie. Czy kaganiec ortalionowy jest dobry?
Chcę zamówić taki dla rottka, ale wolę się upewnić :)[/QUOTE]
[IMG]http://img464.imageshack.us/img464/3286/ax2vd2.jpg[/IMG]
tylko fizjologiczny ;)

Posted

[quote name='Okamia']Dzięki. wcale nie ma tak mało tam miejsca ;) tyle że przecież zło się działo i trzeba załamaną grać więc łepek w dół dlatego na zdjęciach może się wydawać że mało ;) spokojnie smaczki zjadała przez kratki i ma ok 1-1,5 cm luzu jakoś jeszcze.[/QUOTE]
bardziej myslalam pod kontem ze jak to mix ttb to pewnie dyszy pelna para:) bardziej niz inne psiaki otwieraja mordke dyszac

moja ma podobnie miejsca ale dyszy "lekko"

[URL="http://img821.imageshack.us/i/dsc08584v.jpg/"][IMG]http://img821.imageshack.us/img821/4818/dsc08584v.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL="http://imageshack.us"]ImageShack.us[/URL]

• 2 weeks later...
Posted

wspomóżcie! ma ktoś pomysł na zamknięty kaganiec dla przerośniętego mixa ON-ka?
Pies ma potwornie długą, ale wąską kufę (długość 14 (!!!) cm, obwód 30 cm, szer./wys. 9-10 cm). Kagańce typowo dla ON-ków są za krótkie, a w takich dla doga pysk mu dosłownie tonie i boję się, że go ściągnie. Największy kłopot polega na tym, że w nylonowym/kantarku już kilka razy odmówiono nam wejścia do pksu, w pkp też miałam problemy... :/